روش های پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر
آنچه در این مقاله میخوانید:
- 15 نکته کلیدی برای پیشگیری از اعتیاد فرزندان
- افراد در معرض اعتیاد
- مهارتها و روشهای امتناع از مصرف مواد اعتیاد آور
- 13 نشانه يك ذهن سالم و توانا که از مصرف مواد اعتیاد آور جلوگیری میکنند
- استفاده از مواد اعتیاد آور، لذت دروغین و درد واقعی
- آیا مصرف مواد مخدر باعث خلاقیت میشود؟
برای پیشگیری از اعتیاد فرزندان خود به نکات ساده اما کلیدی که توسط کمپ ترک اعتیاد VIP فرمانیه (مدرن ترین کمپ ترک اعتیاد) برای شما آماده شده است عمل کنید و مطمئن باشید که میزان موفقیت شما در این امر افزایش چشمگیری خواهد یافت.
15 نکته کلیدی برای پیشگیری از اعتیاد فرزندان
درباره مواد اعتیاد آور اطلاعات کافی کسب کنید
شما به عنوان پدر و مادر باید انواع مواد اعتیاد آور، نحوه مصرف آنها، علل و عوامل موثر در شروع اعتیاد و خطرات، عوارض و علایم مصرف مواد مخدر را بشناسید. شما به عنوان یک پدر یا مادر حداقل باید:
- انواع مختلف مواد مخدر و الکل را شناخته و خطرات مربوط به هر یک را بدانید.
- قادر به شناسایی لوازم مربوط به مصرف هر کدام از موادمخدر باشید و بدانید که اصولا چه مواد مخدری در خیابانها به آسانی خرید و فروش و مصرف میشود.
- نشانههای مصرف الکل و مواد مخدر را بدانید و نسبت به تغییرات رفتاری و ظاهری فرزندتان هوشیار باشید.
- بدانید که اگر فرزند شما مواد مخدر یا الکل مصرف کرده است، چه طور میتوانید سریعا به او کمک کنید.
- جاهایی وجود دارد که شما میتوانید از آنها اطلاعات مفیدی دربارهی الکل و مواد اعتیاد آور بگیرید؛ مانند دریافت مشاوره از مرکز ترک اعتیاد فرمانیه.
منظور ما از مواد اعتیاد آور، همهی ترکیباتی است که باعث تغییر کارکرد مغز انسان به صورت هیجان، افسردگی، رفتار نابهنجار، عصبانیت و یا اختلال در قضاوت و شعور شود.
تمام مادران و پدران باید دربارهی مواد مخدر رایجی که ممکن است نوجوانان و جوانان مصرف کنند، اطلاعات کافی داشته باشند. آشنایی با نامهای محلی و رایج مواد، شکل، روش مصرف و تاثیر آنها برای پاسخگویی به پرسشهای فرزندانتان درباره مواد مخدر لازم است. باید به خاطر داشت که مصرف برخی مواد مخدر ابتدا با بروز حالتهای خوشایندی همراه است بنابراین، نباید فقط در مورد جنبههای منفی این گونه مواد مخدر صحبت کرد. در صورتی که فرزندان شما جنبههای بظاهر مثبت آنها را از همسالان و دوستان خود شنیده و یا خود تجربه کرده باشند، گفتههای شما را درباره جنبههای منفی مواد باور نمیکنند. والدین با آگاهی از همهی خصوصیات مواد مخدر نه تنها میتوانند مراقب و گوش به زنگ نشانههای مصرف این مواد باشند، بلکه میتوانند راه صحیح مقابله با مواد مخدر را به فرزندان خود نیز یاد دهند.
رایج ترین مواد مخدر عبارتند از: (ماری جوانا، گراس)، حشیش (بنگ، حش، چرس)، تریاک، شیره، هروئین، مرفین، کوکائین، ال اس دی (اسید)، مواد استنشاق شونده (مثل اتر، چسب مایع، اَسِتون و... ) و استفاده نابجا از داروهایی مانند آسپرین یا استامینوفن کدئین دار، قرصهای خواب آور و آرام بخش (دیازپام، اگزازپام و... ).
وسایل و اشیایی که در مصرف مواد مخدر به کار برده میشوند و یا به نوعی با مواد مخدر ارتباط دارند، نشانههای خوبی برای اعلام خطر به مادران و پدران هستند. بعضی از این وسایل عبارتند از:
- سیگار و کاغذ مخصوص پیچیدن سیگار (به موادی که از این طریق استفاده میشود «سیگاری» میگویند)
- پیپ، قلیان، زرورق و کاغذ آلومینیومی (فویل)
- شیشههای مربا با درب سوراخ شده
- گاز پیک نیکی کوچک، چراغ الکلی
- سوزن، سنجاق قفلی و چوب لباسی میلهای تغییر شکل یافته
- لولهی خودکار، نی و شلنگ مخصوص کولر (به طور کلی هر آن چه که به شکل لولهی تو خالی درآید و بتوان هوا را از داخل آن مکید مانند یک برگ کاغذ که به شکل لولهی باریک در آمده باشد)
- برگهای سبز، دانههای گیاه توتون خارج شده از سیگار در جا سیگاری یا در جیب لباسها
- وجود پول زیاد و وسایل زینتی گران قیمت.
مادران و پدران باید بدانند که مراقبت از فرزندان شان در برابر مواد مخدر و کنجکاوی دربارهی نشانههای مصرف این مواد، به معنای تفتیش و جست و جوی مداوم لوازم شخصی فرزندانشان نیست. توجه و مراقبتی که از سر محبت، همدلی و یاری رسانی باشد، به نقص حقوق انسانی فرزندان نمیانجامد.
تحقیقات کمپ ترک اعتیاد فرمانیه ( مرکز سم زدایی و مدرن ترین کمپ ترک اعتیاد ) نشان داده است که گاهی شک بیاندازهی شما، نوجوانان را به جای دور کردن از مواد مخدر، به مصرف آن سوق میدهد! مادران و پدران با دیدن نشانههای هشدار دهنده باید به بهترین شکل با فرزندانشان رو به رو شوند. برخوردهای نادرست مانند ترسیدن، مضطرب شدن و رفتارهای خشونت آمیز و تهدید به تنبیه، اوضاع را بحرانیتر میسازد. در خواست راهنمایی از متخصصان، مددکاران، مشاوران، روانشناسان و پزشکان مانند مرکز ترک اعتیاد فرمانیه ممکن است بسیار کارساز باشد و در کنار آن باید برای نزدیک تر شدن اعضای خانواده و ایجاد روحیهی همیاری و همکاری تلاش کرد.
مادران و پدران باید بدانند فرزندانشان کی و کجا ممکن است مواد مخدر را تهیه و از آن استفاده کنند:
- محل نگهداری سیگار و دارو در خانه
- هنگام خروج والدین در منزل و استفاده از خلوت بودن خانه
- هنگامی که فرزندشان درب اتاقش را بدون هیچ دلیل منطقی قفل کرده است
- هنگام اقامت طولانی در دستشویی یا حمام
- منزل دوستان جدید که فرزندشان از دادن اطلاعات در مورد آنها خودداری میکند
- پارکینگ منزل و مجتمع های مسکونی
- پارکهای عمومی که بعضی از آنها هم محل مصرف است و هم جایگاه تهیه و توزیع مواد مخدر.
مهارتهای تربیتی خود را افزایش دهید
والدین در پیشگیری از اعتیاد فرزندان خود نقشی اساسی دارند. شما میتوانید مهارتهای تربیتی خود را بازنگری کنید تا فرزندانی با اعتماد به نفس بالا تربیت کنید و به آنها مهارتهای زندگی را بیاموزید. (توانایی نه گفتن، مهارت تصمیم گیری، مهارت حل مشکل، مهارت دوستیابی و... ).
با فرزندان خود صحبت کنید
قبل از این که فرزند شما اطلاعات مرتبط با مواد اعتیاد آور را به صورت غلط از اطرافیان خود کسب کند، خودتان این نکات را به او بیاموزید. به او بگویید مواد مخدر چه خطراتی دارند و عواقب اعتیاد چیست، معتاد کیست و علل مصرف کدام اند و... اما دقت کنید:
- عقاید خود را به زور به آنها تحمیل نکنید.
- قبل از رسیدن آنان به سن بحرانی این کار را انجام دهید.
- آنان را بیش از اندازه و به طور اغراق آمیز نترسانید.
- زمان مناسبی را به گفت و گو اختصاص دهید. زیرا فرزند شما ارزش نصایح شما را با ارزش زمانی که به آن اختصاص داده اید برابر میداند.
- هنگام صحبت فرزندتان، عکس العمل تندی نشان ندهید زیرا بدین ترتیب امکان مکالمات صمیمانهی بعدی را از بین خواهید برد.
یک الگوی مناسب باشید
برای فرزند خود در زندگی روزانه یک الگوی مناسب باشید و برای او درستکاری، صداقت، تواضع و کلیهی صفات مثبت را به نمایش بگذارید. «رطب خورده چون منع رطب کند؟» اگر شما بر خلاف آن چه میگویید عمل کنید، از فرزند خود نیز انتظاری غیر از این نداشته باشید. یک پدر معتاد چگونه میتواند راهنمای خوبی برای فرزندش باشد؟ «در رفتارهای خود بیش تر دقت کنید» شاید شما روزی با تمسخر به یک معتاد و یا صحبت کردن با لحن افراد معتاد، به فرزند خود پیامی نادرست منتقل کنید!
دقت داشته باشید که کودکان برای بدست اوردن اطلاعات پیوسته به رفتار بزرگسالان نگاه میکنند رفتارهای شما نفوذ چشمگیری بر فرزندان تان دارد. این نفوذ اغلب بدون اطلاع و آگاهی شما اتفاق میافتد. سیگار کشیدن اعضای خانواده، علاوه بر همانند سازی با فرد سیگاری (فراگیری)، موانع اولیهی بروز این رفتار توسط نوجوان را زدوده و تجربهی سیگار کشی را آسان تر میکند.
متاسفانه اغلب کودکانی که در خانوادههای معتاد متولد میشوند و یا در این نوع خانوادهها پرورش مییابند، مصرف مواد مخدر توسط اعضای خانواده، برای شان امری عادی است و ترس از تجربهی مصرف مواد در آنها از بین میرود. آن چه از نظر ما قابل توجه است عادی شدن و الگو شدن مصرف مواد در محیط خانواده است. چرا که این کار نگرش انحرافی سایر اعضای خانواده کمک میکند. البته نباید فراموش کرد که خوشبختانه گاهی اوقات هم مصرف مواد مخدر توسط والدین، در فرزندان تاثیر منفی میگذارد و ممکن است آنها را برای همیشه از مصرف مواد مخدر بیزار و گریزان کند.
فراموش نکنید که با پاداش دادن به نگرشهای مناسب و ارائه ی خودتان به عنوان یک الگوی خوب، نقش مهمی در رشد نگرشهای کودکان خود نسبت به هر موضوعی بازی خواهید کرد.
گوش کردن را بیاموزید
یادتان باشد که شما با صحبت کردن تنها به پنجاه درصد از وظایف خود عمل کردهاید. شما باید ارتباط خود را با فرزندتان به این طریق حفظ کنید: به حرفهایش خوب گوش دهید و بموقع صحبت کنید. فرزند خود را باگفتن این جملات که «چه قدر جالب!!! من این را نمی دانستم و... »به گفتن بیش تر تشویق کنید. به او بیاموزید که مسائل روزمره و عقاید خود را با شما در میان بگذارد. این سه نکته مهم را به خاطر داشته باشید:
- فضایی ایجاد کنید تا او احساس راحتی کند.
- با جملات مثبت، با لبخند و یا تکان دادن سر به او گوش دهید.
- با لحن خود و به کارگیری جملات تشویق کننده اشتیاق خود را به ادامهی گفت و گو نشان دهید.
از قبل برای آموزش و جواب دادن به سوالات فرزند خود آماده باشید
شما میدانید که فرزندان تان کنجکاو هستند و سوالات دربارهی مواد مخدر دارند و طبیعتا آنها را با شما در میان میگذارند. مثلا ممکن است روزی فرزندتان از شما بپرسد که آیا تا به حال مواد مخدر را تجربه کردهاید یا خیر؟ شما باید برای این سوال از قبل آماده باشید. کارشناسان کمپ ترک اعتیاد فرمانیه معتقدند این فرصت بسیار خوبی است که شما علت عدم مصرف خود را به زبان سالهای جوانی به وی منتقل کنید یا اگر مصرف کردهاید به او بگویید علت گرایش شما به مواد چه بوده است؟ چرا آن را کنار گذاشتید؟ حالا چه چیزهایی فهمیدهاید که آن زمان نمیدانستید؟ و حالا چرا می خواهید که فرزندتان آن اشتباه را تکرار نکند؟ مسائل را بیش از اندازه تشریح نکنید زیرا این مساله کنجکاوی بیش تر او را بر میانگیزد.
به فرزندتان نزدیک شوید
جوانانی که با والدین خود احساس نزدیکی میکنند، کم تر از سایرین به مواد اعتیاد آور روی میآورند. حتما زمانی را به فرزند خود اختصاص دهید. به طور منظم و هفتگی با او برنامه ریزی کنید و به کارهای مختلف بپردازید. برای صحبت کردن، بعد از شام و قبل از خواب یا روزهای تعطیل بسیار مناسب است. جلسات خانوادگی برگزار کنید. در این جلسات کلیه قوانین و مسائل خانواده، مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت. در این جلسه هر کس فرصت صحبت کردن خواهد داشت.
واهمه نداشته باشید. از فرزند خود بپرسید که کجا میرود؟ با چه کسی میرود و آن جا چه میکند؟ سعی کنید در ساعات غذا خوردن، همهی خانواده را دور هم جمع کنید. فواید این امر به مرور زمان درک خواهید کرد. در صورتی که فرزندتان به منزل دوستش رفت، از حضور والدین وی در منزل مطمئن شوید و به حضور خواهر و برادر بزرگ تر و یا پدر برزگ و مادر بزرگ اکتفا نکنید. دوستان فرزندتان را بشناسید و با والدین آنها ارتباط برقرار سازید.
به آنان در مقابله با گروه همسالان کمک کنید
وقتی یک دوست صمیمی به فرزند شما مواد مخدر تعارف کند، ممکن است او این مواد را مصرف کند، چرا که «نه گفتن» به یک دوست کاری دشوار است. بله حتی یک دوست صمیمی نیز ممکن است فرزند شما را گمراه کند. احتمال مصرف مواد مخدر به دنبال تعارف افراد ناشناس و غریبه در مقایسه با تعارف یک دوست صمیمی بسیار کم تر است. بهترین روش پیشگیری از این مسئله، این است که با فرزند خود به طور آزمایشی چنین موقعیتی را تمرین کنید تا در برخورد واقعی با تعارف مواد، پاسخهای مناسب را ارائه دهد.
ابراز عشق کنید
بهترین راه جلوگیری از رفتار ناشایست فرزندتان، این است که وقت بیشتری را با او صرف کنید. با او به رستوران، پارک، کوهنوردی، سینما و... بروید. با او به موسیقی گوش دهید و مهمتر از همه این که به او بگویید که دوستش دارید.
رفتارهای مثبت را تشویق کنید
فکر کنید بهترین نحوهی تشویق یک رفتار مثبت چیست؟ یک کلمهی مناسب در زمان مناسب میتواند ارتباط شما را با فرزندتان آن چنان مستحکم کند که او را از خطر مواد مخدر در امان نگه دارد.
همیشه سعی کنید رفتار صحیح فرزندتان را بلافاصله با ارائه یک پاداش مناسب پاسخ دهید و به فرزند خود بفهمانید که برای رفتارهای مثبت او ارزش قائل هستید. در هر سنی این صفات مثبت را در او تشویق کنید. رفتارهای مثبت او را تایید کنید و در مورد رفتارهای ناپسندش به او تذکر دهید.
موضع خود را مشخص کنید
همواره نظر خود را درباره سیگار، الکل، داروهای اعتیاد آور و مواد مخدر به زبان بیاورید و دیدگاه خود را نسبت به مصرف کنندگان این مواد ابراز کنید. تصور نکنید که فرزند شما از دیگاه شما نسبت به موضوع اعتیاد و معتاد با خبر است. اگر نظر شما در این موارد برای فرزندان تان روشن و واضح نباشد این امکان وجود دارد که به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا کند.
اگر فرزندتان به شما گفت که یک بار این مواد را آزمایش کرده به او بگویید: «من این کار تو را فراموش کردم» و اگر میخواهید از این پس هم مواد مصرف نکند. به او بگویید: «اگر مواد مخدر مصرف کنی، دل مرا می شکنی». مطمئن باشید فرزند شما هرگاه در معرض تعارف مصرف مواد مخدر قرار بگیرد. قبل از هر چیز از خود خواهد پرسید: «با انجام این عمل پدر و مادرم در مورد من چه گونه فکر خواهند کرد؟»
ارتباط خود را تقویت کنید
یک نوجوان تصور میکند که حرفهای ارزشمند بسیاری برای گفتن دارد و شنیدن صبورانهی این حرفها توسط والدین، حس اعتماد به نفس این نوجوان را تقویت خواهد کرد. بنابراین از همین لحظه یک ارتباط مستمر و پایدار را با او پایه ریزی کنید.
بعضی از رفتارها و واکنشهایی که مانع برقراری ارتباط صحیح میان فرزندان و والدین می شود عبارت است از:
- اغلب مانند قاضی حکم صادر می کنند و خود را از هر گونه عیب و نقصی پاک میپندارند و وانمود میکنند که اصلا گناه و اشتباهی مرتکب نشدهاند.
- بیش از اندازه نصیحت میکنند یا وانمود میکنند که پاسخ همهی سوالها را در مشت دارند.
- دائما به انتقاد از فرزندانشان میپردازند یا آنها را مسخره میکنند و با مشکلات آنها به طور سطحی برخورد میکنند.
- اغلب فرزندان خود به چشم کودکانی که حرف مهمی برای گفتن ندارند، نگاه میکنند.
- پیش از درک علت رفتار نادرست فرزندانشان و آگاهی از دیدگاه آنان در مورد رفتار مورد نظر، در پی تعیین مجازات و تنبیه آنان بر میآیند.
مرزها را مشخص کنید
در خانواده، قوانین مشخصی وضع کنید و برای سرپیچی از آنها تنبیهات خاصی در نظر بگیرید و بعد آنها را به طور محکم و جدی به مرحلهی اجرا در آورید.
تنبیهات خود را به شکلی خفیف اعمال کنید و از تنبیه به شکل سخت بپرهیزید. رفت و آمد در شب را از یک ساعت مقرر به بعد قدغن کنید (مگر در مواقع لزوم و با اجازهی شما). اگر فرزندتان به منزل دوستش رفته است با تلفن او را کنترل کنید یا با والدین حاضر در منزل گفت و گو کنید. سعی کنید هنگام رفت و آمد فرزندتان از مدرسه به منزل یا از منزل به مدرسه با او همراه باشید. به حس ششم خود توجه کنید. هر گاه در درون خود احساس کردید که مشکل خاصی وجود دارد، حتما آن را جدی بگیرید و بلافاصله موضوع را پیگیری کنید.
واقعیت ها را منتقل کنید
مهمترین عوامل پیشگیری از اعتیاد، نه زندان، نه نیروی انتظامی و نه سازمانهای مسئول، بلکه خود شما والدین هستید. به طور میانگین نوجوانانی که والدین شان آنان را از خطرات و عوارض مواد مخدر آگاه ساخته اند، پنجاه در صد کم تر از سایرین به مصرف مواد گوناگون روی میآورند. این را نیز بدانید که جوانان و نوجوانان بسیار علاقه مندند تا والدین آنها درباره مواد مخدر اطلاعات علمی مفیدی را در اختیارشان قرار دهند.
صادق و مهربان باشید
فرزند شما باید بیاموزد که هرگاه با یک مشکل اساسی رو به رو شد. بلافاصله برای مشورت به شما مراجعه کند و اگر شما در حین ارائهی مشاوره با او بدرفتاری کنید، اعتماد او را از خود سلب خواهید کرد. همهی ما شاید در گذشته رفتار ناشایستی مرتکب شده باشیم که آرزو داشتیمای کاش مرتکب نمیشدیم. بنابراین اگر فرزندمان این سوال را از ما پرسید، می توانیم صادقانه به او پاسخ دهیم و پشیمانی و ناراحتی خود را نیز از این رفتار ناشایست ابراز کنیم. این مساله بسیار مهم است: با فرزند خود مشاجره نکنید، بلکه صبورانه به مسائل او گوش دهید.
اما در صورتی که با اعتیاد فرزندان یا یکی از نزدیکان خود روبرو شدید خونسرد باشید و سریعتر او را به کمپ ترک اعتیاد برای درمان بیاورید. البته هزینه کمپ ترک اعتیاد خصوصی نسبت به خدماتی که این مراکز ارائه میکنند متفاوت است.
اما برای پیشگیری از اعتیاد باید کسانی که در معرض بیماری اعتیاد هستند را بیشتر مدنظر قرار دهیم. اما چه افرادی در معرض اعتیاد می باشند؟
افراد در معرض اعتیاد را بشناسید!
اعتیاد فرد به صورت ژنتیکی
افرادی که پدر، مادر، یا یکی از افراد خانواده آنها معتاد میباشد که این افراد ممکن است که از نظر ژنتیکی آمادگی اعتیاد را داشته باشند که علت آن به خاطر ساختار و سازمان مغز آن فرد نسبت به اعضای خانواده می باشد. البته به این معنی نیست که هرکسی اقوام معتاد داشته باشد یا والدین آنها مصرف کننده باشند حتما مبتلا به اعتیاد می شود بلکه منظور این است که اگر دو شخص از یک خانواده که یکی از آنها سابقه اعتیاد ژنتیکی دارد و شخص دیگر این سابقه را ندارد، اگر در شرایط مصرف مواد مخدر قرار بگیرند، آن شخصی که سابقه اعتیاد ژنتیکی دارد 50% بیشتر از کسی که سابقه اعتیاد ژنتیکی ندارد ممکن است مواد مخدر را مصرف کند و حتی کسانی هستند که بدون سابقه اعتیاد ژنتیکی نیز به بیماری اعتیاد دچار می شوند.
اعتیاد فرد به خاطر محل و شرایط زندگی
عدهای دیگر از این افراد که در معرض اعتیاد قرار دارند کسانی هستند که در محیط هایی زندگی میکنند که در معرض اعتیاد قرار دارند. مانند شهرها و محل هایی که مواد مخدر در آنها زیاد وجود دارد و یا به راحتی یافت میشود.
اعتیاد فرد به دلیل شخصیت آن
عده دیگر از این افراد که در معرض بیماری اعتیاد قرار دارند کسانی هستند که دارای شخصیت و رفتارهای خاص می باشند. مانند افرادی که کنترل روی کارها و عملکردهای خود ندارند و علاقه زیادی به انجام مسائل و کارهای خطرناک دارند.
اعتیاد فرد به دلیل بیماری های خاص
دسته دیگر از این افراد کسانی هستند که دارای یک بیماری زمینه ای خاص می باشند. به عنوان مثال کسانی بیماری های افسردگی، اضطراب، پیش فعالی و ... دارند ممکن است برای درمان بیماری خود به صورت ناخواسته به سمت مواد مخدر، محرک، الکل و ... روی آورند. نکته ای که درباره این عده از افراد وجود دارد این است که تا زمانی که بیماری زمینه آنها رفع نشده باشد، نمی توان برای درمان اعتیاد آنها اقدام کرد.
وظایف والدین در پیشگیری از اعتیاد و جلوگیری از مصرف مواد مخدر، محرک و الکل
یکی از وظایفی که والدین در پیشگیری از اعتیاد بر عهده دارند این است که وقتی فرزندان درباره مواد مخدر از آنها سوال می کنند سعی کنند که یک جواب درست به فرزند خود بدهند و آن را به بعدا موکول نکنند یا از جوابهایی مانند اینکه "بزرگ که شوی خودت میفهی" استفاده نکنند.
وظیفه دیگر والدین این است که با فرزند خود راحت باشند و اگر فرزندشان مشکلی دارد راحت با والدین خود درمیان بگذارد و از تنبیه و عصبانیت والدین خود نترسد.
اگر والدین متوجه شوند که فرزندشان دارای بیماری های زمینه ای مانند افسردگی، اضطراب و ... می باشد باید سریع در جهت بهبود بیماری فرزند خود اقدام کنند و آن را به بعدا موکول نکنند تا مشکلات بعدی ایجاد نشود و فرزندشان از همتا های مختلف راهنمایی نگیرد که برای حل مشکل و رفع بیماری خود از مواد مخدر استفاده کند.
شما خانواده های عزیز برای مشاوره و پیشگیری از آسیب های اعتیاد به فرزاندانتان می توانید از متخصصین مجرب کمپ ترک اعتیاد مدرن فرمانیه بهره بگیرید.
مهارتها و روشهای امتناع از مصرف مواد اعتیاد آور
مواردی که باید آنها را مورد توجه قرار داد تا از اعتیاد جلوگیری کرد
- اگر کسی مصرف مواد مخدر را به ما تعارف کرد باید چه کار کنم؟
- اگر دوستانم به مصرف مواد مخدر اصرار کردند باید چه کنم؟
- آیا میشود فقط برای یکبار مواد مخدر مصرف کرد و آن را امتحان کرد؟
- در چه مکان هایی نباید حضور داشته باشم؟
- معنی مواد مخدر چیست؟ لذت یا خطر؟
- حرفهای خود را باید به چه کسی بزنم؟
- نقش اعتقادات و پایبندیهای دینی در پیشگیری از اعتیاد چیست؟
- چه باورهایی نادرست میباشند؟
- از چه کسی درباره این موضوعات سوالات خود را بپرسم؟
اگر کسی مصرف مواد مخدر را به ما تعارف کرد باید چه کار کنم؟
اگر دوستانم به مصرف مواد مخدر اصرار کردند باید چه کنم؟
آیا میشود فقط برای یکبار مواد مخدر مصرف کرد و آن را امتحان کرد؟
عقیده ما به عنوان مدرن ترین کمپ ترک اعتیاد این است که به هیچ عنوان نمیشود گفت که با یکبار مصرف مواد مخدر به آن اعتیاد پیدا نخواهید کرد. اکثر جوانها، اول با این طرز تفکر که تفننی مصرف میکنند، میخواهیم آزمایش کنیم، کنجکاویم بدونیم چیه، مصرف مواد را شروع کردهاند. هیچ کس با مصرف روزهای اول و دوم، فکر نمیکرد که به مواد مخدر اعتیاد پیدا کند. و معتادی وجود ندارد که برای معتاد شدن مواد مخدر را مصرف کرده باشد. سوال دیگر این است که، پس این همه معتاد از چگونه به مواد مخدر معتاد شدهاند؟ شاید تنها یک بار امتحان کردن مواد مخدر به اعتیاد منجر شود. آیا علاقه داری، پردین از ساختمان بیست طبقه یا دست زدن به سیمهای برق رو یک بار هم که شده، تو زندگی خود امتحان کنید؟ مسلما نه! پس امتحان مواد مخدر برای یکبار هم مانند یکبار دست زدن به سیمهای برق میباشد.
در چه مکانهایی نباید حضور داشته باشم؟
هر قدر در «نه گفتن» مهارت داشته باشید و در مقابل فشار دوستان خود مقاومت کنید، اما با قرار گرفتن در یک جمع دوستانه میتواند شما را به سمت خود کشانده یا از نظر روحی و روانی شما را تحت فشار قرار دهد.
معنی مواد مخدر چیست ؟ لذت یا خطر؟
حرفهای خود را باید به چه کسی بزنم؟
نقش اعتقادات و پایبندیهای دینی در پیشگیری از اعتیاد چیست؟
چه باورهایی نادرست میباشند؟
دو مورد را باید حتما دانست چرا که نوجوانان و جوانان به آنها زیاد توجه نمیکنند. مورد اول اینکه همهی افراد فکر میکنند کسی که مواد مخدر را به جوانها معرفی میکنند، قیافه آنها با بقیه فرق دارد و حرکات و رفتار عجیبی از خود نشان میدهند. در صورتی که بیشتر معتادین به وسیلهی دوستان و آشنایان نزدیک خود به مواد آلوده شدهاند. پس انتظار چهرههای عجیب و غریب را نداشته باشید، بلکه به جای آن، دوستان و نزدیکان خود را دقیق تر بشناسید. دوم این که هیچ معتادی روزی که مصرف مواد رو شروع کرده است، دلش نمیخواسته که معتاد شود! متاسفانه بیش تر جوانها فکر میکنند با بقیه فرق دارند و هر وقت که خواستند، می توانند مواد مخدر را ترک کنند و آن را دیگر مصرف نکنند، اما این طرز تفکر کاملا اشتباه بوده و به اعتیاد ختم خواهد شد.
از چه کسی درباره این موضوعات سوالات خود را بپرسم؟
13 نشانه ی يك ذهن سالم و توانا که از مصرف مواد اعتیاد آور جلوگیری می کنند
کمپ ترک اعتیاد فرمانیه: افراد سالم جامعه از لحاظ فکری و ذهنی دارای یک سری ویژگی هستند که به آن ها کمک می کند درگیر مسائل اعتیاد نشوند. آن ها خصوصیاتی دارند که به آن ها کمک میکند در مقابل عادت های مضر، قوی باشند و دست به هر کاری نزنند.
ذهن سالم (انبار فکر) و سلامت فکری (فکر به معنی تولید کلمه و مفاهیم) اولین شرط برای دستیابی به زندگی سالم است. یک انسان سالم ( انسانی که درگیر عادت های مضر مخصوصا مصرف مواد مخدر و محرک نمی شود) قبل از هر چیز بایستی فکر سالم و ذهن درست داشته باشد تا بتواند درست فکر کند و صحیح تصمیم بگیرد. همانطوری که بیماری جسمی خطرناک است، بیماری ذهنی نیز خطرناک تر است زیرا همه تصمیمات و رفتارهای انسان به کیفیت ذهن او بستگی دارد. باید ذهن سالم را از ذهن ناسالم شناخت و برای توانا کردن ذهن به عنوان پایگاه تفکر اقدام کرد. در ادامه با ویژگی های ذهن سالم آشنا میشویم:
- توانایی دوست داشتن: توانایی دوست داشتن خود و همه انسانها و نیز احساس رضایت از دوست داشته شدن توسط دیگران.
- قدرت و توان قبول تغییرات: ممكن است بعضی تغییرات برای انسان ناخوشایند باشند، ولی قبول تغییرات آگاهانه نشانه قدرت فكر و بلوغ فکری انسان است.
- توان برخورد باخطر: یك ذهن سالم باید توان تولید فکر برای مواجهه با بدترین شرایط را داشته باشد (حل منطقی تضادها).
- شناخت حسهای شخصی: نباید حسها را پنهان كرد، بلكه باید از حسهای مختلف محافظت نمود و حس دوستی، تنفر، عشق و... را بروز داد و در معرض نقد گذاشت.
- توانایی تخیل: حتی گاها درعین عدم اعتقاد به تحقق عملی آنها تا آخر عمر، دانشمندان و شعراء از تخیل شروع كردند، ممكن است تخیل ما برای نسلهای آتی قابل استفاده باشد.
- انتقادپذیری: اعتراض پذیری،نوآوری و پذیرش اشتباهات.
- احساس احترام: احساس احترام به خود و شناخت جایگاه اجتماعی خویش، توانایی انتخاب گروه همكار (فعالیتهای گروهی).
- توانایی تعامل: توانایی تعامل با دیگران و همكاریهای گروهی و اجتماعی.
- احساس آزادی كردن: برای نشاندادن و ظاهر كردن خود و افكار خویش، شما باید آزاد باشید كه افكار خود را با موزیك، لباس، شعر و سخن نشان دهید.
- توانایی ابراز شادی: یك ذهن توانا قادر به انجام كارهای شادی بخش به روشهای مختلف است.
- بذلهگویی: بخشهای وسیع و پیچیدهای از مغز باید همكاری كنند تا فرد قابلیت بذلهگویی داشته باشد، چرا كه مغز از تضادها استفاده میكند. بذلهگویی و شوخ طبعی نشانه پویایی ذهن است.
- قاضی قراردادن دیگران: به قضاوت دیگران اعتماد كنیم و اجازه دهیم، دیگران در مورد ما قضاوت كنند.
- احساس لذت از راضی نگهداشتن مردم: یك فكر سالم تصمیماتی می گیرد كه موجب رضایت دیگران میشود.
برخی انسانها نسبت به سلامتی ذهن (منبع تفکر و باور) بیتفاوت هستند، در صورتی که سلامت ذهنی باعث به وجود آمدن نگرش مثبت به زندگی میشود و جلوی بسیاری از آسیبهای اجتماعی را میگیرد. انسانهای سالم در درجه اول ذهن سالم و افکار درستی دارندکه آنان را قادر می کند تا از فرصتها استفاده کنند.
روش های مؤثر برای حفظ سلامت ذهنی
- مصرف مواد غذایی ویژه: مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 (در روغن ماهی و زیتون)، مواد آنتی اکسیدان (در میوه ها وسبزیجات تازه)، ویتامین های گروه B و میزان متعادلی از قند سلامت مغز را حفظ می کنند.
- فعال نگه داشتن ذهن: فعالیت هایی مثل حل کردن جدول، انجام حرکات موزون، نواختن آلات موسیقی، رفتن به کلاس های آموزشی و تحلیل گری، آموختن مهارت های جدید و فعالیتهای هنری می توانند ذهن را فعال نگه دارند.
- ورزش و خواب کافی: ذهن را سالم نگه می دارند. مصرف سیگار، مواد مخدر و محرک و هوای آلوده باعث کاهش قوای ذهنی می شود.
- فعالیت های اجتماعی: انجام کارهای داوطلبانه و خیر خواهانه و مسافرت می تواند مغز را فعال و سالم نگه دارد.
- چاقی، دگماتیسم، اضطراب و افکار قالبی: باعث کاهش قدرت ذهن می شوند.
- پیشگیری از آسیب های مغزی: (مثل ضربه مغزی) و عدم استفاده از داروهای روان گردان (مثل مواد مخدر و الکل) ذهن را سالم و پویا نگه می دارد.
در نتیجه موارد ذکر شده که با تحقیق توسط کارشناسان کمپ ترک اعتیاد فرمانیه که از مدرن ترین و بهترین کمپ های ترک اعتیاد در تهران است، می توان گفت که ذهن تاثیر بسیار زیادی در پیشگیری و یا قطع مصرف مواد مخدر و محرک دارد. در طی دوره های سم زدایی ما در کمپ، آموزش های فراوان و به صورت مدون و مرتبی به مراجعین داده می شود تا بتوانند با ذهنی آگاه و سالم در راه بهبودی و ادامه دار ترک اعتیاد زندگی خود را ادامه دهند.
استفاده از مواد اعتیاد آور، لذت دروغین و درد واقعی
انسان از بدو تولد به صورت غریزی به دنبال کسب لذت، آسایش و آرامش و راه حلی برای کاهش دردهای زندگی است. روشهای حقیقی و درست زیادی برای تجربه لذت و کاهش دردهای زندگی وجود دارد. مثل: تلاشهای سازنده، آگاهی و شناخت خویشتن، هدفمندی و ارتباطات مفید و موثر با خود دیگران و جهان پیرامون، عبادت، عزت نفس وعشق ورزی و ایمان که موجب تعالی و شکوفایی انسان میشود.
روشهای دروغین و نادرستی هم برای تجربه ی لذت و کاهش دردهای زندگی وجود دارد که اشتباه ترین آنها استفاده از مواد اعتیاد آور تغییر دهنده خلق است که سرانجامی جز اسارت و پوچی و تباهی برای انسان به همراه نخواهد داشت. استفاده از مواد اعتیاد آور ممکن است در ابتدا با لذت و کاهش درد مقطعی و مجازی همراه باشد که تجربه ی این لذت و کاهش درد مجازی عوارض گریز ناپذیر و جبران ناپذیری دارد.
تفکر نادرست باعث می شود که افراد در مواجه با مصرف مواد مخدر و محرک تصمیمات اشتباه بگیرند
در حین آموزش ها و مشاوره های که در کمپ ترک اعتیاد فرمانیه داشتم متوجه این موضوع شدم که اکثر افراد درباره اثرات و عوارض مواد اعتیاد آور دچار خطای شناختی هستند. آنها به جای اینکه با یک نگرش سالم و منطقی معدل دردها و لذتهای ناشی از مصرف مواد را محاسبه کنند، فقط به لذتها و پاداشهایی که ممکن است مصرف مواد اعتیاد آور برای آنها به ارمغان بیاورد توجه می کنند و نمره می دهند و عوارض و دردهای حاصل از تجربه مصرف مواد را یا نمی بینند وتشخیص نمی دهند و یا به حساب نمی آورند.
یکی از دلایل واضح و مهم شکل گیری این خطای شناختی تبلیغات و یا اطلاعات نادرستی است که توسط افراد ناآگاه و دربرخی موارد سودجو ارائه می شود. همین خطای شناختی باعث میشود که افراد در مواجه با مصرف مواد اعتیادآور نتوانند تصمیمات قاطعانه و درستی بگیرند.
انسان با نگرش سالم و منطقی هر کاری که میخواهد انجام دهد دقت می کند و محاسبه می کند و تفکر می کند که چه چیزی را به دست می آورد و چه چیزی را از دست می دهد، و از انجام کارهایی که او را متضرر میکند پرهیز میکند.
مصرف مواد اعتیاد آور معامله پر ضرری است که ممکن است هیچگاه جبران مضرات آن امکانپذیر نباشد.
راه حل این مشکل ترویج و آموزش تفکر انتقادی به افراد جامعه به خصوص جوانان است. تفکر انتقادی به ما کمک میکند تا اطلاعات خود را در مورد مصرف مواد اعتیاد آور باز پردازی کنیم و ببینیم این اطلاعات تا چه حد صحت علمی و منطقی دارند و منابع این اطلاعات تا چه حد قابل استناد و حقیقی است.
سعید امدادی
کارشناس درمان اعتیاد کمپ ترک اعتیاد فرمانیه (مدرنترین مرکز سم زدایی و ترک اعتیاد در شمال تهران)
آیا مصرف مواد مخدر باعث خلاقیت میشود؟
بررسی باور غلط رشد خلاقیت با مصرف مواد مخدر
باورها و شنیدههای بسیاری در مورد مصرف مواد مخدر و تاثیرات آن برای انسان در بین مصرفکنندگان وجود دارد. یکی از این باورها این است که میگویند مصرف مواد مخدر باعث خلاقیت میشود. در ادامه مرکز ترک اعتیاد فرمانیه (بهترین کمپ ترک اعتیاد تهران) به این سوال پاسخ میدهد.
برخی از مراجعین این مرکز در حین دوران سم زدایی، در جلسات مشاوره خصوصی، دلیل اعتیاد خود را این میدانند که اعتیاد و مصرف مواد مخدر باعث رشد و شکوفایی خلاقیت و استعداد آنها میشده است. همچنین مثالهایی برای اثبات ادعای خود میآورند از جمله نام بسیاری از هنرمندان، مخترعین، نویسندگان و شعرا.
علاوه بر بحث رشد خلاقیت، بسیاری از مراجعین این مرکز به افزایش پشتکار و نظم و انضباط شخصی با مصرف مواد مخدر و محرک اشاره میکنند.
حال بیایید با هم مرور کنیم. به عنوان مثال اگر یک فرد نابینا بتواند نقاشی بکشد آیا میتوان گفت که همه افرا نابینا میتوانند این کار را انجام دهند. مسلما خیر. این که بگوییم مصرف مواد مخدر یا محرک خلاقیت و نظم را افزایش میدهد یکی دیگر از توجیه و بهانهها و دست آویزهایی است که فرد برای خودش دست و پا میکند تا بتواند مصرف و اعتیاد خود را تحت سایه آن پوشش دهد.
البته باید اذعان کنیم که ممکن است در اوایل مصرف که به اصطلاح به آن دوران طلایی اعتیاد میگویند، فرد مصرف کننده با مصرف خود رهایی از اضطراب و ایجاد شادی و انرژی لحظهای را تجربه کند اما این موضوع کمکم بیاثر میشود. چون دیگر با مصرف مواد آن حس اولیه به سراغ فرد نمیآید. به مرور خود مصرف باعث افسردگی و بی حوصلگی میگردد. تجربه نشان داده که افراد بعد از چند وقت مصرف دیگر مساله نظم و انضباط شخصی برایشان مهم نبوده و تمرکز آنها بر روی تهیه و مصرف مواد خلاصه میگردد.
مهمترین و بارزترین ویژگی افراد موفق در دنیا، داشتن روحیه منضبط و عملگرا بودن آنها است. در حالی که مصرف مواد مخدر کامل متضاد با این مساله است. مصرف مواد مخدر هم نظم و هم عملگرا بودن را در فرد از بین میبرد و بیشتر فرد را به سمت خیالبافی و رویاپردازی سوق میدهد. در واقع میتوان گفت فرد معتاد دچار یک توهم و خیال باطل شده که در آن خود را فردی خلاق میداند. البته خلاقیتی که هیچ خروجیای ندارد.
کمپ فرمانیه برای آگاهی دادن در این زمینه چه میکند؟
در مرکز سم زدایی و ترک اعتیاد فرمانیه، مشاورین ما سعی میکنند از طریق آگاهی دادن، فرد مراجع را آگاه کنند که مصرف مواد مخدر و یا محرک نه تنها خلاقیت را افزایش نمیدهد، بلکه باعث از بین رفتن آن در شخص معتاد میگردد.
در جلسات خصوصی و گروهی این مرکز با مراجعین، سعی میشود از طریق مثال به افراد آگاهی داد. مثلا زندگی اشخاص مهمی که تا قبل از اعتیاد زندگی بسیار موفق و خوبی داشتند و پس از شروع مصرف زندگی آنها از هم گسسته شده است، مرور میشود. با این کار ذهنیت فرد در حال ترک کمکم نسبت به این باور غلط بهبود پیدا میکند.
مرکز ترک الکل فرمانیه، بهترین کمپ ترک اعتیاد VIP در تهران:
تلفن: 02122290484 - 02122295499
همراه: 09106886964