ارتباط بین افسردگی و اعتیاد چیست و درمان افسردگی بعد از ترک اعتیاد چگونه است؟
یکی از مهمترین چالشهایی که فرد پس از کنار گذاشتن مواد با آن مواجه میشود افسردگی است. طبق تجربه کمپ ترک اعتیاد فرمانیه در تمام این سالها نشان داده شده است که مواد اعتیاد آور نه تنها در دوران مصرف مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد میکنند بلکه ممکن است مدتها پس از ترک نیز او را درگیر مشکلات جسمانی و روانی مانند اضطراب، استرس و افسردگی نگه دارند. در این مقاله به توضیحاتی در مورد ارتباط افسردگی و بیماری اعتیاد و پیامدها، علائم و درمان افسردگی پس از ترک اعتیاد خواهیم پرداخت.
افسردگی پس از ترک اعتیاد
ریشه اعتیاد معمولا حالات روحی -روانی ناخوشایندی است که برای فرار از آن به اعتیاد پناه میبرد. دلیل این افسردگی میتواند دلایل مختلفی مانند: گذشتهی تلخ، کارهایی که در زمان اعتیاد انجام دادهاند و حسرت لحظاتی که هدر دادند باشد. همچنین وقتی کسی به مصرف مواد مخدر اعتیاد دارد، تاثیراتی که این مواد بر روی مغز و بدن او می گذارد باعث میشود که فرد حالت افسرده به خود گرفته یا اگر دارای سابقهی افسردگی است آن بیماری تشدید شود.
از آنجایی که افراد معتاد نمیتوانند فرق بین افسردگی و کمبود مواد مخدر را درک کنند، وقتی فرد مواد مخدر را ترک میکند نشانههای افسردگی بیشتر بروز داده میشود به همین دلیل برای افرادی که تازه ترک اعتیاد را انجام دادهاند جلسههای روان درمانی برگزار میشود تا بتوانند افسردگی خود را نیز درمان کنند. ترک مصرف تمام مواد مخدر مثل کمیکال، قرص ب 2 و همچنین ترک گل و غیره افسردگی بعد از اعتیاد را در پی دارد و مختص به مواد مخدر خاصی نمیشود.
بهبود افسردگی بعد از ترک اعتیاد بسیار مهم و ضروری است. زیرا اگر این بیماری و نشانهها آن شدت یابد ممکن است فرد را به سمت شروع مجدد اعتیاد بکشاند.
علت افسردگی پس از درمان اعتیاد
تاثیر مصرف تریاک و هروئین و یا مخدرهای دیگر مانند گل و یا شیشه را باید جدی گرفت. مصرف این مواد باعث تحریک و افزایش ترشح دوپامین در مغز میشود و سیستم مغز را تحت کنترل میگیرد و بعد از این ترشح دوپامین تنها در صورت مصرف مخدر انجام میگیرد. زمانی که بیمار اقدام به انجام سم زدایی در مرکز ترک اعتیاد و بازپروری میکند شیوه ترشح دوپامین نیز شروع به برگشتن به حالت عادی خود میکند. اما مدت زمان بازگشت بستگی به نوع مخدر، دوز مصرف و مدت زمان مصرف دارد.
علائم افسردگی بعد از ترک اعتیاد
- مختل شدن تمرکز یا توجه
- احساس ناراحتی، اضطراب یا پوچی شدید
- ناامیدی
- احساس گناه، بیارزشی یا درماندگی
- بیعلاقه شدن به سرگرمیها یا فعالیتهای محبوب گذشته
- اختلال خواب
- تحریکپذیری
- تغییر اشتها
- افکار آزاردهنده و خطرناک از قبیل فکر خودکشی، قتل یا مرگ.
افسردگی بعد ترک اعتیاد چقدر طول میکشد؟
افسردگی بعد از ترک اعتیاد میتواند تا ۲ سال و یا حتی بیشتر با فرد باقی بماند، و به یکی از عوامل اصلی تحریک کننده مصرف مجدد مواد مخدر تبدیل شود.
افسردگی باید جدی گرفته شود. متاسفانه زمانبندی دقیقی برای افسردگی بعد از ترک اعتیاد وجود ندارد و ممکن است در صورت عدم درمان تا باقی عمر همراه بیمار باشد. همچنین مدت زمان درمان آن به نوع ماده مصرف شده، مدت زمان مصرف و سلامت جسمی و روانی فرد بستگی دارد. همین امر میتواند دلیل باشد که ترک باید در مراکز ترک اعتیاد صورت بگیرد.
راه کارهایی برای درمان افسردگی بعد از ترک اعتیاد
ترک اعتیاد بدون بازگشت خواستگاه همه بیماران و اطرافیان آنان است و لذت بخشترین زمان زندگی افراد معتاد است. همچنین کسانی که به این موفقیت دست پیدا میکنند باید احساس افتخار کنند و خوشحال باشند اما افسردگی پس از ترک میتواند این احساسات را از فرد بگیرد و دائما این موضوع القا شود که بهبودی تاثیر زیادی بر فرد نگذاشته است. درست است که افسردگی پس از ترک اعتیاد بسیار شایع است اما آموزشهایی برای مقابله با احساسات منفی و افسردگی وجود دارد که توسط متخصصان کمپ ترک اعتیاد ارائه داده میشود. راهکارهایی برای رسیدن به سلامتی و مقابله با افسردگی وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
- بهبود سلامت جسمانی
خواب کافی و تامین ویتامینهای بدن مخصوصا ویتامین c در ایام پس از ترک بسیار مهم هستند. مصرف سبزیجات، کاهش وزن، چند بار ورزش در هفته، نوشیدن آب به میزان لازم و کاهش میزان مصرف قند در سلامت جسمانی و روانی و رسیدن به حس مطلوب و اعتماد به نفس کمک بزرگی میکند.
- تنظیم سطح دوپامین در مغز
یکی از راه های موثر برای تنظیم سطح دوپامین مغز بدون استفاده از مخدرها، انجام کاری است که فرد به آن علاقه دارد. مثلا گوش دادن به موسیقی می تواند یکی از راههای افزایش سطح دوپامین باشد.
- تنظیم سطح سروتونین
سروتونین یکی از مشتقات اسید آمینه ال تریپتوفان است که کمک زیادی به سلامت ذهن میکند و در درمان افسردگی موثر است و ترشح آن به "احساس خوب " زبانزد است. بدن ما از طریق تریپتوفان، سروتونین میسازد که در حقیقت یک مکمل طبیعی برای بهبود حالت روحی-روانی است و برای ترمیم اعصابی که به وسیله اعتیاد آسیب دیدهاند کاربرد دارد.
استفاده از مواد غذایی مانند تخم مرغ، محصولات لبنی، گوشت قرمز، تخمهی آفتابگردان، کاکائو، شکلات سیاه و غلات کامل می تواند تریپتوفان بدن را تامین کند.
- تغییر دیدگاه و نگرش
کسانی که دچار افسردگی می شوند به همه چیز نگاه ناامیدانه دارند و خود را مقصر اتفاقات بدی که در زندگی شان پیش آمده می دانند و تمام موفقیت ها و اتقافات مثبت را معلول شانس می دانند.
تغییر دیدگاه و کار کردن روینگرشاین افراد از بهترین راه های درمان افسردگی است و زمان زیادی می برد که این امر به یک متخصص و روانشناس نیاز دارد.
- افزایش عزت نفس
افسردگی پس از ترک اعتیاد گاهی ناشی از احساس شرم و پشیمانی از اعتیاد میباشد. یکی از عوامل مهم در بهبود، یادگیری مقابله با این احساسات و تمرین عزت نفس است. تمرین افزایش اعتماد به نفساز ملزومات درمان افسردگی در این دوران است . چون اعتیاد فرد را از لحاظ ذهنی و روحی ضعیف می کند و باعث می شود فرد احساس ناتوانی را بیشتر از پیش در خود احساس کند.
- استفاده از داروی ضد افسردگی
استفاده از داروهای ضد افسردگی باید با نظر پزشک انجام شود تا بتواند دوز مناسب را برای بیمار تعیین کند. اقسردگی به خودی خود از بین نمی رود اگر نتوان با هیچ یک از راهکارهای فوق فرد را از افسردگی نجات داد استفاده از این داروها می تواند راه گشا باشد اما در نهایت تصمیم دربارهی انتخاب روش درمان به عهده خود بیمار است.
افسردگی بعد از اعتیاد چطور درمان میشود؟
همه چیز در ابتدا از نگرش ما شروع میشود و زمانی که افسردگی بعد از ترک اعتیاد رو به بهتر شدن میرود، در اصل شما بهتر به دنیا و موضوعات نگاه میکنید. برای درمان افسردگی بعد از ترک اعتیاد باید عزت نفس خود را بالا ببرید و به خودتان بیشتر اهمیت بدهید.
بعضی از روشهای دیگر برای کمک به بهبود افسردگی استفاده میشود که عبارتند از :
- رژیم غذایی مناسب : داشتن بدن سالم در سلامت روان تاثیرگذار است. برای حفظ سلامت مغز رژیم غذایی مناسب ضروری است به عنوان مثال مصرف مواد غذایی پروتئین دار، استفاده از سبزیجات و مرکبات در بهبود افسردگی تاثیرگذار است.
- تغییر سبک زندگی : هر فرد با تغییر فعالیت های اجتماعی، ارتباطات بین خود و دیگران و نوع زندگی خود می تواند تاثیر زیادی در سبک زندگی اش بگذارد مثلا با تغییر دایره دوستان و یا پرداختن به فعالیت های هنری و ورزشی از جمله راه های کوچکی است که میتواند کمک زیادی به افسردگی پس از اعتیاد کند.
- ورزش روزانه مناسب: همانطور که گفتیم ورزش روزانه می تواند هورمون دوپامین را در مغز افزایش دهد و احساس خوبی در فرد ایجاد کند و همچنین برای سلامت ذهن و روان و حتی جسم تاثیرگذار است و برای کسی که تازه از بند اعتیاد رها شده است از ضروریات به شمار میآید.
- روان درمانی: از جمله درمان های اصلی برای افسردگی استفاده از روش رفتاری- شناحتی یا همان CBT است که می تواند به روند بهبود بیمار کمک کند.
در هر صورت مشاوران حرفهای ترک اعتیاد برای کمک به شما در مقابله با نگرشهای مخرب که ناشی از ترک اعتیاد هستند حاضر هستند. با وجود اینکه افسردگی پس از ترک اعتیاد اغلب ناشی از عدم تعادل مواد شیمیایی میباشد، در عین حال میتواند ریشه در نگرشها و روشهای مقابله با بیماری داشته باشد.
همه مشکلات ذکر شده بدون راه حل نیست اما باید بدانید که برای درمان آنها باید تحت یک برنامه درمانی مدون باشید. یک مرکز ترک اعتیاد معتبر میتواند به چنین افراد کمک کند تا حتی پس از ترک اعتیادشان به آنها این برنامه را ارائه دهد و در تمام مراحل پشتیبان آنها باشد.
مزایای برنامههای درمانی بعد از ترک اعتیاد
- به افراد کمک میکنند که ماهیت اصلی و ذات اعتیاد را بشناسند.
- به فرد معتاد آموزش میدهند و میفهمانند که درمان افسردگی و اعتیاد امکان پذیر است.
- به فرد معتاد انگیزه میدهند تا تغییرات جدید و عمده ای در زندگی خود ایجاد کنند.
- به آنها انگیزه برای ادامه زندگی و ایجاد تغییرات میدهند.
- به او یاد میدهند که چطور افکار منفی خود را کنترل کند.
برای دریافت مشاوره در زمینه افسردگی بعد از ترک اعتیاد میتوانید با مشاوران مرکز ترک اعتیاد فرمانیه با شماره 09106886964 تماس بگیرید.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
تلفن: 02122290484 - 02122295499
همراه: 09106886964