عوارض مصرف شیشه و علائم فرد معتاد به شیشه
در این مقاله مرکز ترک اعتیاد فرمانیه به موضوع عواقب و عوارض مصرف شیشه میپردازیم و علائم فرد معتاد به شیشه را بررسی میکنیم.
پس از اولین بار مصرف شیشه یک حالت سرخوشی به شخص دست میدهد که همین حالت باعث میشود فرد تمایل به ادامه مصرف پیدا کند. اما مصرف این ماده مخدر عوارضی ویرانگری در پی دارد که در مقایسه با سایر مواد مخدر بسیار وحشنتناکتر است و بسیاری از عوارض جسمی و روحی مصرف آن قابل برگشت هم نیست و برای همیشه با فرد باقی میماند.
علائم مصرف شیشه برای اولین بار
این تفکر که مصرف هر ماده مخدری برای اولین بار هیچ مشکلی را به وجود نمی آورد بسیار اشتباه است. حتی با یک بار مصرف، اعتیاد به مواد مخدر شروع میشود و مصرف شیشه حتی برای بار اول آسیب غیر قابل جبرانی برای مغز پدید میآورد.
بسیاری از نوجوانان و جوانان نیز بر این باورند که مصرف شیشه برای بار اول مشکلی ایجاد نمیکند در حالی که چنین نیست. آیا تا به حال شنیدهاید که کسی بگوید که یک بار شیشه مصرف کرده ام ولی مشکلی برایم پیش نیامده؟
به گفته همه کارشناسان مصرف این ماده روانگردان برای اولین بار احتمال ۸۰ درصد مصرف مجدد را افزایش میدهد. پس باید علائم و نشانه های مصرف را مخصوصا در بار اول جدی بگیریم.
همانطور که در بالا گفتیم زمانی که فردی که شیشه مصرف می کند دو ماده شیمیایی به نام "نوراپی نفرین" و "دوپامین" در مغز آزاد می شوند که باعث برانگیخته شدن سیستم عصبی مرکزی او خواهد شد. این قضیه را در نظر بگیرید که مصرف شیشه در دوز پایین باعث عدم گرسنگی و خستگی می شوند. در ضمن کسانی که بار اول این ماده مخدر را مصرف میکنند معمولا تا 24 ساعت نمیخوابند و بسیار سرحال به نظر میرسند و احساس انرژی کاذب بیش از اندازهای میکنند. در بعضی افراد ممکن است دچار یک گیجی شدیدی شوند طوری که احساس می کنند دنیار دور سرشان می چرخد. بسیاری از دانشجویان و افرادی که میخواهند شب بیدار بمانند نیز کم کم وارد این منجلاب میشوند.
پس از اقدام شخص به مصرف برای اولین بار تا مدتها نیاز به غذا و استراحت را از فرد میگیرد این روال تا زمانی ادامه پیدا میکند که مغز دیگر توانایی همکاری ندارد و فرد برای مدت طولانی بیهوش میشود.
عوارض پوستی شیشه
بیشترین تاثیر شهودی را که میتوان از مصرف شیشه به آن اشاره کرد و برای اطرافیان قابل تشخیص است مشکلات پوستی ناشی از مصرف شیشه است و امری بسیار شایع است. به گفته مصرف کنندگان معمولا احساس قلقلک شدیدی در پوست پیدا کردند و بعد از خارش زیاد آن نقطه موجب زخم و خونریزی میشود. به دلیل اینکه استفاده از این ماده باعث انقباض رگ و شریانها و تخریب عروق و نرسیدن خون کافی به پوست میشود در نتیجه پوست خشک شده و جریان خون به آن کاهش پیدا کرده و قادر به ترمیم زخمهای ایجاد شده نیست و زخمها خیلی دیر بهبود پیدا میکنند و ممکن است موجب فرسودگی و یا عفونت در زخمها شود. درصد ابتلا به یکی از سرطان های نادر پوستی به نام سارکوم کاپوزی در افراد مصرف کننده شیشه نیز بالاست. همچنین پوست صورت و بدن در این افراد به دلیل تخریب لایههای پوستی دچار افتادگی میشود و چهره شان به سرعت تغییر کرده و آن طراوت و شادابی قبلی را ندارد.
یکی دیگر از عوارض زیانبار شیشه اثری است که بر روی مغز میگذارد.
عوارض مصرف شیشه روی مغز
اثرات بسیار مخرب شیشه که در کمپ ترک اعتیاد فرمانیه متخصص در ترک شیشه برای شما توضیح داده شده است، در سیستم اعصاب مرکزی سلولها یا رشته های عصبی مستقیم به همدیگر متصل نیستند بلکه بوسیله فضای بسیار کوچکی بنام سیناپس بهم وصل میشوند. برای انتقال پیام عصبی از یک سلول به سلول دیگر وجود دو میانجی سلول عصبی بنام سروتونین و دوپامین در فضای سیناپس ضروری است. مصرف شیشه باعث افزایش ترشح این دو ماده می شود ( تا 10 برابر) که شخص مصرف کننده در ابتدا علائم بسیار خوشی را تجربه مینماید مثل احساس قدرت، ریسک پذیری، نترسیدن، پرحرفی، صمیمی بودن با خانواده، افزایش میل جنسی، بی خوابی، خیره شدن بریک نقطه، شعرخوانی و رقص طولانی و...
به علت ترشح زیاد مواد میانجی از انتهای اعصاب، بعد از مدتی اعصاب تحلیل رفته و مغز نمیتواند کار طبیعی خود را انجام دهد در نتیجه احساس سرخوشی معمولا با افت سریع روبرو میشود و بیمار بخاطر ترس از عوارض مصرف نکردن (سر درد شدید، لرزش، بیقراری)، اقدام به مصرف مجدد میکند، به این ترتیب پس از مدتی مصرف شیشه تبدیل به اعتیاد میشود.
عوارض مصرف شیشه در کوتاه مدت
- خونریزی، افزایش دمای بدن، گشادشدن مردمک ها و سکته به دلیل افزایش ترشح دوپامین و بالارفتن فشارخون، ضربان غیر طبیعی قلب، التهاب کبد، هپاتیت
- توهم، اضطراب، تهوع، عصبی بودن، تشنج و گازگرفتن زبان، ازبین رفتن حافظه کوتاه مدت وکابوس شبانه.
عوارض مصرف شیشه در دراز مدت
- افکار خودکشی، وسواس شدید، پرخاشگری
- کم خونی بدلیل خونریزی، آسیب به کلیهها در اثر فشار خون بالا
- رهاکردن دوستان پیشین به علت بدبینی به آنها
جنون شیشه مهمترین عارضه روانی مصرف طولانی مدت شیشه است. بیمار به دقت اطراف خود را زیر نظر میگیرد و در بسیاری از موارد از پنجره با دوربین یا بدون دوربین اوضاع را در نظر میگیرد. بعد از مدتی این وضعیت برعکس میشود و این بار فکر میکند همه او را زیر نظر دارند و نسبت به همه چیز بدبین میشود. فکر میکند دیگران او را زیر نظر دارند و پنجرهها را میپوشاند، حتی روزنه را از بین میبرد ( مثل روزنه پریز برق ) و هزاران دلیل میتراشد. به اعضای خانواده شک میکند و تهمتهای اخلاقی میزند. در اثر توهم شدید صداها را میبیند و رنگها را میشنود. در اثر بدبینی شدید به دیگران یا خودش آسیب میزند. اگر مصرف شیشه همراه با الکل باشد فرد به کارهای بیشرمانه دست میزند.
عوارض مصرف شیشه در مردان
یکی از عوارض مصرف شیشه در مردان افزایش میل جنسی است.
عارضه دیگری که معمولا پس از 6 ماه مصرف برای مردان روی میدهد اختلال در دریچه پروستات است که ادرار و اسپرم با هم دفع میشوند و اختلال در روابط جنسی بوجود میآید.
عوارض مصرف شیشه در زنان
متاسفانه امروزه زنان و دختران جوان به واسطه برای لاغری به روشهای مختلف رو به مصرف شیشه آوردهاند که عوارض سنگینی برای آنان به همراه دارد.
برخی از زنان هم به بهانه شادی اقدام به مصرف این ماده مخدر میکنند غافل از این که شاید به صورت گذری بتوانند به حس شادی برسند اما پس از گذشت مدتی کوتاهی دچار عوارض ناشی از مصرف شیشه خواهند شد.
متاسفانه علاوه بر این که آمار مصرف در زنان افزایش پیدا کرده، سن افراد مصرف کننده هم پایینتر آمده است. تبلیغات هم در این زمینه بسیار موثر بوده است. تبلیغات زیادی در زمینه داروهای لاغری و کاهش وزن وجود دارد و اغلب زنان نمیدانند که قرصهای لاغری حاوی شیشه است و به طور ناآگاهانه مصرف میکنند و به مرور زمان وابسته میشوند و دوز مصرف خود را بالا میبرند که نتیجهاش عوارضی است که در جسم و روان آنها پدیدار میشود.
برخی از عوارضی که مصرف شیشه برای زنان به همراه دارد شامل مواردی مانند خشکی دهان، سوزش و ترک لبها، تعریق بیش از اندازه بدن، بزرگ شدن مردمک چشمها است.
علائم فرد معتاد به شیشه
خیلی از افراد به دلایل و بهانههای مختلف به مصرف شیشه روی میآورند به عنوان مثال دانشجویان و دانش آموزان در زمانهایی که امتحان دارند و میخواهند شب را بیدار بمانند و مطالعه کنند اقدام به مصرف شیشه میکنند. اما باید بدانید با مصرف شیشه توسط فرد بلافاصله علائمی در او بروز میکند. به این علائم به طور کلی علائم مسمومیت گفته میشود. البته علائم مصرف این ماده محرک در همه یکسان نیست و شدت این علائم در افراد متفاوت است.
تشخیص علائم اعتیاد به شیشه: به طور کلی هر نوع تغییر ناگهانی و قابل شهود در شیوه و سبک زندگی فرد باید مورد توجه قرار گیرد. برای مثال لاغری بیش از حد بدون هیچ برنامه و رژمی و یا بی خوابیهای زیاد برای فردی که تا دیروز پرخواب بوده باید مورد سوال قرار گیرد. اما با این حال چند نشانه بارز برای اعتیاد به شیشه وجود دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
علائم رفتاری اعتیاد به شیشه
- پر حرفی
- خشم و پرخاشگری
- بدبینی
- بیقراری و عدم آرامش
- عدم تمرکز
- افسردگی
- سوء ظن و بدگمانی
- توهم
- افت تحصیلی و یا حتی پیشرفت تحصیلی ناگهانی در دانش آموزان و دانشجویان
اثرات کوتاه مدت جسمی اعتیاد به شیشه
- مشکلات گوارشی
- نامنظم شدن ساعت خواب و طولانی شدن زمان بیداری
- گشاد شدن شدید مردمک و قرمز شدن چشم
- افزایش ضربان قلب و فشار خون
- از دست دادن اشتها و لاغری و کاهش وزن
- مشکلات در گردش خون
- تعریق بیش از حد
- اسهال و استفراغ
- قرمز شدن چهره
اثرات بلند مدت جسمی اعتیاد به شیشه
- خونریزی و خشکی پوست
- پوسیدگی دندان و ریختن سریع دندانها
- کمبود ویتامین و از دست دادن مواد معدنی
- خستگی بیش از حد
- از دست دادن حافظه
- کاهش مقاومت بدن در برابر بیماریها
- بدبو شدن دهان
مصرف شیشه را با دیدن این علائم میتوان تشخیص داد.
علائم مصرف شیشه
- داشتن حس توانمندی
- پرتحرکی
- کاهش نیاز به خواب
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
- تحریک پذیری
- احساس پوچی
- اضطراب
- پارانوئید
- بی تدبیری
- علائم روانپریشی
- آشفتگی در صحبت کردن
- انجام تکراری و مداوم یک کار برای مدت زمان طولانی
علائم سوء مصرف شیشه
همان طور که گفتیم بیشترین تاثیراتی که شیشه میتواند داشته باشد بر روی سیستم عصبی و نورونهای مغز است. در نتیجه سوء مصرف آن باعث بیماریهایی همچون اختلال در حرکت، افسردگی، تب، تشنج، کما و همچنین موجب سکته مغزی شود.
افرادی که اعتیاد به شیشه دارند درصد ریسک پذیریشان زیاد میشود و در کنار رفتارهای پرخاشگری که دارند سبب بروز رفتارهای خطرناک دیگری شود که ممکن است منجر به مرگ خود و یا اطرافیان شود. فرد معتاد به مواد روان گردان از جمله شیشه دائما در توهمات و تصورات خود زندگی میکند. حتما در اخبار و روزنامهها شنیدهاید که فرد مصرف کنندهای در توهمات خود فرزندش را به شکل یک حیوان تصور کرده و برای اینکه آن را از خود دور کند فرزند خود را کشته و بعد از خارج شدن از آن عوالم تازه فهمیده است دست به چه کاری زده است.
عواقب مصرف شیشه
مصرف شیشه عواقب زیادی برای فرد مصرف کننده در پی خواهد داشت. از عوارض فردی که جسم و روح فرد را تحت تاثیر قرار میدهد تا عوارض خانوادگی و شغلی که خانواده او و حتی اجتماع هم تاثیر میپذیرند.
افزایش فشارخون و نارسایی کلیه، سکتههای مغزی و قلبی تنها بخشی از عواقب مصرف شیشه است که جسم فرد مصرف کننده را درگیر میکند.
طبق تحقیقات مصرف شیشه باعث تشدید انواع خشونتهای خانوادگی و سوء رفتار میشود. فرد مصرف کننده شیشه در خانواده رفتارهای خشونت آمیز و تهاجمی از خود نشان میدهد و حتی نسبت به همسر خود حالت بدبینی و شک دارد که همه این موارد باعث از بین رفتن روابط در خانواده شده و خانواده را به سوی فروپاشی میکشاند. معتادین به شیشه به دلیل اثری که این ماده مخدر بر مغز آنان میگذارد بسیار تحریک پذیر بوده و تا سر حد جنون میتوانند دچار خشم شوند. در این مواقع کوچکترین چیزی میتواند خشم آنان را تشدید کند. دیده شده کودکان زیادی در چنین خانوادههایی مورد خشم و آزار قرار گرفتهاند. این افراد به هیچ وجه قادر به کنترل خشم خود نیستند.
متأسفانه با افزایش مصرف موادمخدر صنعتی مانند شيشه آمار كودک آزاری و همسر آزاری هم بالاتر میرود. همسری که در خانواده مورد آزار و اذیت و خشم قرار بگیرد طبیعتا نمیتواند وظایف مادری خود را در قبال فرزندان به درستی انجام دهد و و یا در برابر خشم همسرش از کودکان خود مراقبت کند در نتیجه از این بعد باز هم کودکان هستند که آسیب میبینند.
از طرف دیگر فرد معتاد به شیشه برای تامین هزینه شیشه مصرفی خود ممکن است به رفتارهای مجرمانه و خشونت آمیز در جامعه دست بزند و امنیت جامعه را به خطر بیندازد. طبق نمونههای موردی حتی دیده شده فرد برای تامین هزینه مصرف خود دست به دزدی حتی یک جفت کفش تا موارد شدیدتری مانند قتل هم زده است.
تلفن: 02122290484 - 02122295499
همراه: 09106886964