چه رژیم غذایی برای دوران سم زدایی ترک اعتیاد مناسب است؟
بیشتر افراد در دوران سم زدایی مواد مخدر به فکر حذف ماده سمی از بدن هستند. اما یک قسمت اساسی از فرآیند سم زدایی تغذیه بدن برای جایگزینی مواد مغذی از دست رفته است. بدن سالم اجتناب از عود را آسانتر میکند و باعث تسریع در بهبودی میشود. در این مقاله کمپ فرمانیه (بهترین کمپ ترک اعتیاد خصوصی در تهران) قصد داریم درباره رژیم غذایی مناسب برای دوران سم زدایی و ترک اعتیاد صحبت کنیم و شما را با مواد غذایی که باید در این دوران مصرف شود آشنا کرده و اطلاعات خوبی در اختیارتان قرار دهیم و به طور کلی به سوال پرتکرار برای ترک اعتیاد چه بخوریم پاسخ دهیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
اعتیاد و سوء تغذیه
تغذیه در ترک اعتیاد انواع مواد مخدر
بهترین رژیم برای یک فرد الکلی چیست؟
تغذیه در ترک اعتیاد هروئین و مورفین
رژیم غذایی مناسب برای دوران سم زدایی محرک ها (کراک و مت آمفتامین)
برای ترک اعتیاد چه بخوریم؟
ایجاد عادات سالم برای تسریع در بهبودی
سوء مصرف انواع مواد مخدر مانند الکل، تریاک، شیشه باعث آسیب به اندامهای مختلف بدن میشود. تغذیه مناسب برای دریافت مواد مغذی برای کسانی که در دوران ترک اعتیاد به سر میبرند از این جهت که میتواند به ترمیم اندامهای آسیب دیده کمک کند بسیار مهم است.
جالب است بدانید تغذیه بر وضعیت روحی فرد هم تاثیرگذار است و مصرف برخی از مواد غذایی باعث افزایش سروتونین میشود که تاثیر زیادی در بهبود روحیه فرد و جلوگیری از افسردگی دارد. برای دوران ترک اعتیاد غذاهایی باید مصرف شود که هم به بهبود فرد از لحاظ جسمی کمک کند و هم در اوضاع روحی او تاثیر مثبت بگذارد.
برخی از افراد معتاد حتی قادر به تشخیص حس گرسنگی نیستند و آن را با تمایل به مصرف مواد مخدر اشتباه میگیرند و برای از بین بردن این حس به مصرف مواد روی میآورند. در صورتی که فرد بصورت مرتب غذاهای سالم و مواد مغذی دریافت کند تمایلش به مصرف مواد کمتر میشود. در واقع تغذیه سالم باعث میشود احتمال بازگشت فرد به مصرف مواد مخدر کاهش پیدا کند.
اعتیاد و سوء تغذیه
از آنجایی که اصولا مواد مخدر باعث میشوند جذب مواد مغذی در بدن به درستی صورت نگیرد بسیاری از افراد معتاد دچار سوء تغذیه میشوند. اعتیاد به مواد مخدر و الکل نوعی انرژی کاذب به فرد مصرف کننده میدهد. در واقع بدن کالری مورد نیاز خود را از طریق مواد غذایی دریافت نکرده اما با افزایش فشار خون و کالریسوزی، فرد تصور میکند انرژی زیادی دارد در حالی که به مرور زمان مشکلات تغذیهای و گوارشی مانند کاهش اشتها، مشکل در هضم غذا، اختلال در دفع سموم، سوختوساز غیرعادی و دفع ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای بدن در او ظاهر میشود. علائم اعتیاد به الکل را در مقاله دیگر ما بخوانید.
کاهش یا افزایش وزن در دوران ترک
یکی از چالشهای دوران ترک برای بیماران تغییر وزن است. برخی از آنها ممکن است لاغر شوند و برخی دیگر دچار اضافه وزن شوند. افرادی که دچار سوء تغذیه میشوند وزن نشان کم میشود و لاغر میشوند و برخی هم برای جبران کمبود مواد مخدر به پرخوری روی میآورند و چاق میشوند.
تغذیه در ترک اعتیاد انواع مواد مخدر
بهترین رژیم برای یک فرد الکلی چیست؟
الکل توانایی بدن را در استفاده و هضم مواد مغذی مهم مختل میکند. یک رژیم غذایی متعادل شامل میوهها و سبزیجات سالم، منابع کم پروتئین مانند ماهی و مرغ، غلات سبوس دار، آجیل، لوبیا و لبنیات کم چرب است.
شایعترین کمبود ویتامین در افراد الکلی ویتامین B6 (پیریدوکسین)، ویتامین B1 (تیامین) و اسید فولیک است. کمبود این مواد مغذی میتواند منجر به مشکلاتی مانند کم خونی یا سندرم کورساکوف شود.
افرادی که به شدت از الکل استفاده کردهاند اغلب کمبودهایی در ویتامین A، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B6 (پیریدوکسین)، ویتامین C (اسید اسکوربیک)، کلسیم و آهن نشان میدهند. زنان به ویژه پس از نوشیدن زیاد آن، در معرض پوکی استخوان قرار دارند و باید مصرف کلسیم خود را افزایش دهند. با این حال توصیه میکنیم همیشه قبل از شروع هر گونه رژیم غذایی، مکمل یا برنامه غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
تغذیه در ترک اعتیاد هروئین و مورفین
افرادی که مواد افیونی مانند هروئین و مورفین استفاده میکنند اغلب به دلیل علائم ترک هروئین و مورفین با یبوست و مشکلات سیستم گوارشی خود روبرو میشوند. در هنگام سم زدایی بر روی یک رژیم غذایی با فیبر بالا تمرکز کنید از جمله سبزیجات برگ دار، غلات سبوس دار، لوبیا و نخود فرنگی.
رژیم غذایی مناسب برای دوران سم زدایی محرک ها (کراک و مت آمفتامین)
محرک ها (مانند کراک و مت آمفتامین) اغلب باعث میشوند تا فرد مصرف کننده چندین روز بیدار بماند که در نهایت باعث ایجاد کمبودهای غذایی در بدن او میشود. برای بازگشت به مسیر طبیعی در هنگام سم زدایی، وعدههای غذایی متعادلی را که شامل پروتئین و منابع امگا 3 است بخورید. امگا 3 مزایای زیادی از جمله کاهش خطر بیماری عروق کرونر، قلب و افسردگی دارد. ماهی، روغن کانولا، بذر کتان، تخم مرغ و محصولات لبنی همه از منابع عالی این ماده مغذی هستند.
برای ترک اعتیاد چه بخوریم؟
با هیدراتاسیون شروع کنید
الکل به کم آبی بدن معروف است و بسیاری از مصرف کنندگان مواد مخدر در هنگام استفاده از الکل نیازی به نوشیدن آب احساس نمیکنند. بدن شما برای عملکرد خوب به آبرسانی نیاز دارد. علاوه بر آب فراوان، نوشیدنیهای بستهبندی شده با الکترولیت مانند آب نارگیل را امتحان کنید خصوصا اگر استفراغ کردهاید. آب نارگیل نوشیدنی مفید برای ترک اعتیاد هستند. اگر میتوانید خودتان با یک آبمیوه گیری خانگی آب میوه تازه تهیه و استفاده کنید تا ویتامینهای کافی به بدنتان برسد و بدنتان را هیدراته کنید.
علاوه بر این آب انار برای ترک اعتیاد بسیار مناسب است چرا که با داشتن آنتی اکسیدان بالا باعث میشود مشکلات گوارشی شما بهبود پیدا کند و مقدار بالای ویتامین c آن از ورود عفونتهای ناشی از مواد مخدر جلوگیری میکند.
سبزیجات برگ سبز تیره
سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم پیچ، کاهو رومین و سایر سبزیجات میتوانند ویتامین B6، اسید فولیک و بتاکاروتن مورد نیاز بدن را تامین کنند.
مصرف پروتئین ها را در رژیم غذایی ترک اعتیاد جدی بگیرید
یکی از عوارض مصرف مواد مخدر ضعف در سیستم ایمنی بدن است که میتواند با مصرف پروتئین جبران شود.
پروتئین از هر دو منبع حیوانی و گیاهی به اسیدهای آمینهای تقسیم میشود که بدن از آنها برای ترمیم سلولها استفاده میکند. منابع حیوانی پروتئین مانند ماهی تن، بوقلمون و مرغ نیز منابع بسیار خوبی از ویتامین B6 هستند. گوشت قرمز و گوشت مرغ آهن بدن را تأمین میکند و انواع ماهیها مانند ماهی قزل آلا منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 و کلسیم هستند. همچنین میتوانید پروتئینهای گیاهی را از عدس، توفو (سویا)، لوبیای سیاه و کینوا دریافت کنید.
کربوهیدرات، مادهای ضروری در رژیم غذایی افراد در حال ترک اعتیاد
بدن شما به کربوهیدرات های پیچیده از برنج و لوبیا گرفته تا نان و سیب زمینی نیاز دارد. این مواد که حاوی فیبر بالایی هستند به هضم غذا و تقویت انرژی شما کمک میکنند.
عدم دریافت کربوهیدرات باعث میشود ارگانهای بدن به خوبی کار نکنند که نهایتا منجر به افسردگی، تحریک پذیری، اختلال در خواب و ویار در فرد میشود. اغلب معتادان ویار کربوهیدرات را با میل به مصرف مواد مخدر اشتباه میگیرند و برای غلبه بر این حس ممکن است مواد مصرف کنند.
مصرف میوهها و سبزیجات را فراموش نکنید
غذاهایی مانند فلفل دلمهای، توت فرنگی، آناناس و پرتقال همگی سرشار از ویتامین C و بسیاری از ویتامینهای ضروری برای بدن هستند. کیوی، خربزه، طالبی هم جزء میوه های مفید برای ترک اعتیاد هستند.
وجود چربی ها در حد اعتدال در برنامه غذایی ترک اعتیاد
چربی در صورتی که به اندازه مصرف شود برای بدن مفید است و به عملکرد بهتر سلولهای بدن کمک میکند و وضعیت روانی را بهبود میبخشد. چربی را میتوان از مواد غذایی مختلف مانند انواع دانهها، آجیل، ماهی و مکملهای اسیدهای چرب امگا به بدن رساند.
تاثیر مصرف لبنیات در فرآیند سم زدایی
انواع لبنیات از جمله شیر، ماست، دوغ، پنیر و کشک منابع بسیار خوبی از کلسیم هستند که میتوانند نیازهای بدن شما را برطرف کنند.
شیر برای ترک اعتیاد
شیر یکی از مواد غذایی مهم در دسته لبنیات است که علاوه بر این که کلسیم بدن را تامین میکند به سم زدایی بدن در دوران ترک اعتیاد هم کمک زیادی میکند. پروتئین موجود در شیر باعث ترمیم بافتها، اندام ها میشود و عملکرد گوارشی را بهبود میبخشد. حتما مصرف شیر در چند نوبت را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
ایجاد عادات سالم برای تسریع در بهبودی
علاوه بر خوردن غذای مناسب در دوران سم زدایی، نکاتی است که باید به آنها هم توجه ویژهای داشته باشید تا بتوانید سلامت خود را سریعتر بدست آورده و حفظ کنید.
ورزش، عادتی مناسب در دوران ترک اعتیاد
لازم نیست ورزش حرفهای انجام دهید اما تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا هر روز یک پیاده روی ساده را انجام دهید و هوای تازه تنفس کنید. ورزش باعث میشود اندورفین بیشتری توسط مغز ترشح شود. اندورفین ممکن است به رفع علائم ترک در شما کمک کند.
خود را مجبور به خوردن غذا نکنید
در هنگام سم زدایی ممکن است حالت تهوع داشته باشید. این حالت ممکن است باعث شود نتوانید آب و غذای کافی بخورید. اما سعی کنید در حدی که میتوانید بخورید و خودتان را مجبور به خوردن غذا در این حالت نکنید.
در دوران ترک اعتیاد بهتر است وعدههای غذایی خود را بیشتر و حجم آن را کمتر کنید چرا که در طول سالیانی که مواد مصرف کردهاید معده شما ضعیف شده است و توانایی هضم غذای زیاد را ندارد.
به خوردن وعده های غذایی منظم پایبند باشید
شاید شما هم جزء کسانی باشید که عادت به خوردن غذا به صورت پراکنده دارند. البته تغییر این عادت ممکن است کمی طول بکشد. سعی کنید حتما روی سه وعده غذایی سالم و کامل در روز دریافت کنید.
از یک مرکز ترک اعتیاد معتبر کمک بگیرید
کنار آمدن با اعتیاد فکر خوبی نیست. اگر مدت طولانی است که از یک ماده مخدر استفاده میکنید بهتر است یک برنامه سم زدایی را تحت نظر پزشک شروع کنید. در یک مرکز ترک اعتیاد معتبر، متخصصان و پزشکان میتوانند به شما در کاهش علائم ترک اعتیاد کمک کنند، وعدههای غذایی مقوی برای شما تهیه کنند و به این ترتیب به بهبود شما کمک کنند.
در مرکز ترک اعتیاد لاکچری فرمانیه مشاور تغذیه به شما کمک میکند تا براساس نیاز بدنتان رژیم غذایی مناسبی دریافت کنید تا مشکل سوء تغذیه و کمبود ویتامینها و مواد مغذی در بدن شما جبران شود. علاوه بر این اصول تغذیه درست را یاد میگیرید تا بتوانید در کل زندگی سلامت خود را حفظ کنید.
برای مشاوره در زمینه سم زدایی و ترک اعتیاد با ما تماس بگیرید.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
تلفن: 02122290484 - 02122295499
همراه: 09106886964