شیشه چیست؟ احتمالا برای شما هم شیشه نامی اشنا در صنعت مخدر می باشد که مدت زمان زیادی از رواج آن می گذرد. اما احتمالا با خطرات و عوارض آن آشنایی ندارید. اثرات آن بر مغز چگونه است؟ از کجا علائم اعتیاد به شیشه را بشناسیم؟ برای ترک شیشه چه باید کرد ؟ ترک مواد مخدر شیشه چند روز طول میکشد ؟ اینها سوالاتی هست که اگر متوجه شدید در اطرافیان شما کسی به این ماده مخدر اعتیاد پیدا کرده احتمالا در ذهنتان شکل گرفته است.
شما نیاز دارید بدانید مراحل ترک شیشه و بهبودی آن چگونه است و ما در این مقاله کمپ ترک اعتیاد فرمانیه به تمام پرسشهای بالا پاسخ دادهایم.
طی سالهای گذشته شاهد مصرف مواد خطرناکی هستیم که شیشه (بصورت بلورهای شیشه یا شکر) نام گرفته است. برای شناخت این ماده بهتراست 3 گروه مواد سوء مصرف را بشناسیم:
مواد مخدر: تریاک و مشتقات آن مثل هروئین، متادون، مرفین و پتدین (مصرف دارویی هم دارند).
مواد محرک: کوکائین و مشتقات صنعتی آن کراک ( ترک کراک ) و آمفتامین (اکستاسی و شیشه از گروه آمفتامین) است. این گروه مصرف پزشکی محدودی دارند ولی ایجاد هیجان، نشاط، بی اشتهایی، شادی و انرژی میکنند. آمفتامین در درمان افسردگی و کمتوجهی کودکان مصرف پزشکی داشت که مورد سوء مصرف برای ایجاد سرخوشی و احساس توانایی در جنگ جهانی دوم قرار میگرفت. مت آمفتامین بشکل قرص تهیه میشود و برای رفع خستگی و ایجاد هیجان مصرف میگردد، اکستازی هیجان کمتری ایجاد میکند.
مواد توهم زا: این مواد مثل حشیش و LSD ( قرص روانگردان ال اس دی چیست ؟)حداقل اعتیاد آوری دارند ولی توهم زاهستند.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
تلفن: 02122290484 – 02122295499
همراه: 09106886964
علل تغییر مصرف مواد از مخدر سنتی به صنعتی
جوانان اعتیاد به تریاک و هیروئین و بدبختی های ناشی از آن را دیدهاند ولی هنوز شیشه را نمیشناسند و از عوارض آن بی اطلاع هستند.
در مقایسه با 20 سال گذشته سطح تحصیلات جوانان بالاتر رفته است و مصرف مواد مخدر سنتی (تریاک و هروئین) را بیکلاسی میدانند.
مواد مخدر سنتی باعث گوشه گیری، خواب آلودگی، خمود و انزوا میشود، ولی شیشه (مواد صنعتی) فرد را در کوتاه مدت پرحرف، از نظر جنسی فعالتر، بشاش و پر انرژی میکند که متناسب باسنین جوانی است. مواد مخدر صنعتی باعث بیدار ماندن و درس خواندن در ابتدای مصرف میشود و مصرف آنها به امکانات خاصی نیاز ندارد.
حشیش یکی از مواد روانگردان خطرناک می باشد برای اینکه بدانید بوی حشیش شبیه چیست به مقاله ی دیگر ما مراجعه نمایید.
شیوه های مصرف شیشه
روش دودکردن: یک روش فوری و آنی که میتواند روند اعتیاد را تسریع نماید.
روش خوراکی: همراه بامشروبات الکلی استفاده میشود.
روش دماغی: مواد محرک عمدتا توسط بینی کشیده میشوند (به کمک پیپ یا دودکردن ساده بوسیله حرارت دادن به حباب لامپ خودرو).
روش تزریق: خطرناکترین روش است.
بازسازی مغز بعد از ترک شیشه
استفاده از ماده مخدر شیشه به شدت بر روی عملکرد مغز تاثیر میگذارد و بعد از ترک اعتیاد به شیشه یکی از اقدامات ضروری تقویت حافظه و بازتوانی مغز است.
بیماران مصرف کننده شیشه با انجام تمرینهای مناسب توانمندیهای مغزی خود را دوباره بدست بیاورند. عموما این تمرینها را به عنوان بازتوانی مغزی میشناسند. زمانی که قسمتی از بدن میشکند برای برگشت آن نقطه به روزهای اول خود، پزشکان تمرینهایی برای برطرف شدن ضعف و توانبخشی به آن قسمت آسیب دیده تجویز میکنند. مغز هم از این قاعده مستثنی نیست و دقیقا این اتفاق برای مغزی که بر اثر مصرف شیشه آسیب دیده باید بیفتد.
تمرینات هدفمند باعث میشود تا مغز در قسمتهای بافت، یادگیری، تمرکز، توجه، کنترل و تصمیم گیری خود را ترمیم کند و به حالت اولیه برگرداند. از جمله مواردی که به طور موثر برای ترمیم توانمندیهای مغز میتوان به آنها اشاره کرد:
- حل جدول
- مطالعه کتاب
- انجام بازیهای فکری مثل شطرنج یا بازیهای رایانه ای
- پیاده روی با برنامه هفتگی
- نوشتن خاطرات روزانه
- انجام بازیهای ورزشی مثل دارت
- صحبت در جمع
نکتهای که قابل اهمیت این است که این تمرینات باید به صورت مستمر انجام شود البته نه به آن شدتی که فشار زیاد به مغز بیاورد؛ به علاوه این تمرینات نباید فرد را به شدت خسته کند تا اینکه تصمیم بگیرد چند روز به علت خستگی تمرینها را رها کند. و گرنه فشار زیاد بهبودی آن را دچار اختلال میکند. پس روند طول مسیر بهبودی باید به صورت آهسته و پیوسته انجام گیرد تا تأثیر خود را بر مغز بگذارد. اصول اولیه درمان آسان است اما چیزی که حائز اهمیت است پشتکار و انگیزه است.
مطلب پیشنهادی : عوارض قرص بنزودیازپین بر بدن چیست ؟
رفتار با بیماران و افراد معتاد به شیشه
گروهی که دچار جنون نشده اند چون هنوز عاطفی هستند میتوان به کمک اقوام به درمان تشویق کرد. یادگیری کنترل خشم و مهارت زندگی توسط اعضای خانواده بیماران، به منظور برخورد اصولی با آنها ضروری است.
رفتار خانواده بعد از ترک اعتیاد با افراد را در این مقاله از کمپ فرمانیه بخوانید.
حمایت نابجا از معتادان به شیشه و مواد محرک
برخی خانوادهها ندانسته حمایتهای نابجا از معتادین دارند مثل ندادن پول، باج ندادن، تطمیع نکردن و…
در زمینه رفتار انسانی “اصل جاذبه” انسانی داریم. طبق این اصل انسان اگر بین یک رنج بزرگ و یک رنج کوچک قرارگیرد از وضعیت رنج بزرگ به سمت رنج کوچک جذب میشود.
مثال فردی از پدر خود خشم زیادی دارد (رنج بزرگ) و برای رهایی از این خشم مواد مصرف میکند (رنج کوچک). حال اگر از این فرد بخواهیم موادمصرف نکند در واقع از او میخواهیم رنج بزرگ (خشم از پدر) را انتخاب کند که باتوجه به فرهنگ اکثر خانوادهها اینکار را نمیکند. اما اگر در شرایطی قرار گیرد که این بار مصرف مواد رنج بزرگتر باشد و عدم مصرف رنج کوچکتر، به سمت رنج کوچکتر (خشم از پدر) کشیده میشود در این صورت احتمال انزوای خانوادگی و دزدی ناشی از بی پولی نصیباش میشود. بنابراین حمایت نابجا کار ساز نیست.
علائم ترک شیشه
فرد معتاد با قطع مصرف دچار نشانه ها و علائم بعد از ترک مواد مخدر شیشه میشود از جمله موارد زیر:
- افسردگى عصبى
- به هم ریختگى های روانی
- تیک های عصبی
- خواب طولانى و آشفته
- اضطراب
- کم آوردن انرژى
مطلب پیشنهادی : چگونه کمیکال را ترک کنیم به طور کامل در این مقاله مورد بررسی قرار داده ایم.
عوارض ترک شیشه
زمانی که فرد مصرف شیشه را قطع میکند با عوارض بعد از ترک مواد مخدر شیشه مواجه میشود. این عوارض به تدریج و با طی شدن پروسه ترک کمتر شده و فرد بهبودی خود را بدست میآورد. ترک کردن شیشه عوارض زیادی دارد که علاوه بر جسم، روان شخص را تحت تاثیر قرار میدهد. اثرات ترک شیشه شامل موارد زیر میشود:
عوارض ترک اعتیاد شیشه در جسم
- افزایش اشتها
- اختلال در خواب
- خستگی بیش از حد
- از دست دادن حافظه
علائم ترک شیشه در روان
- بی انگیزه بودن
- افسردگی
- پرخاشگری
- روان پریشی
- توهم
- ناامیدی
- سردرگمی
- تمایل به تنهایی و انزوا
- تمایل به مصرف دوباره مواد
- تحریک پذیری و عصبی بودن
عوارض بعد از مراحل ترک شیشه معمولا طی مدت زمان 5 الی 7 روز از بین میرود اما عوارض روانی مدت زمان بیشتری طول میکشد و حتی ممکن است تا ماهها به طول بینجامد از اینرو کمک گرفتن از متخصصان حوزه ترک اعتیاد میتواند این روند را تسریع بخشد.
مطلب مرتبط: ماده مخدر اشک شیطان یا فلاکا چه تاثیری بر افراد میگذارد ؟
افسردگی بعد از مراحل ترک اعتیاد شیشه
افرادی که شیشه مصرف میکنند به دلیل این که با مصرف شیشه و تحریک مصنوعی مغز اعتماد به نفس بالایی پیدا کردهاند به سادگی نمیتوانند ترک کنند و حتی پس از ترک هم امکان افسردگی در این افراد بسیار بالا است. مصرف کنندگان ماده مخدر شیشه باید بدانند ماده مخدر شیشه معمولا با روش نادرست تولید میشود بنابراین عوارض زیادی هم بر جای میگذارد که یکی از مهمترین عوارض شیشه بعد از ترک که در افراد ایجاد میشود افسردگی است. نوع افسردگی در این نوع اعتیاد نسبت به اعتیاد به انواع مواد مخدر دیگر بسیار شدیدتر است بطوری که ممکن است شخص توانایی انجام کارهای شخصی و روزمره خود را نداشته باشد و در صورت ادامه پیدا کردن این علائم ممکن است فرد به سمت مصرف مجدد شیشه برود. برای کاهش افسردگی بعد از مراحل ترک شیشه توصیه اکید میکنیم که حتما با روانشناسان حوزه ترک اعتیاد در ارتباط باشید و از آنها کمک بگیرید. برای اینکه بداند درمان افسردگی بعد از ترک اعتیاد چیست؟ مقاله ی دیگری از کمپ فرمانیه را بخوانید.
بهترین روش ترک شیشه کدام است؟
بسیاری از افراد میپرسند برای ترک شیشه چه باید کرد؟ باید بدانید ترک کردن شیشه به دلیل وابستگی بالایی که در فرد مصرف کننده ایجاد میکند نسبت به مواد مخدر دیگر متفاوت و سختتر است. علاوه بر این مشکلات روانی و ذهنی پس از ترک شیشه برای فرد روی میدهد. به همین دلیل از بهترین روش های ترک شیشه حتما تحت نظر پزشک انجام شود. البته برای هر فرد با توجه به نوع شیشه مصرفی، دوز مصرف، مدت زمان مصرف و شرایط فیزیکی و روانی مدت زمان ترک و سختی آن متفاوت است.
ترک مواد مخدر شیشه هم مانند مواد مخدر دیگر دارای مراحلی است که بهتر است فرد این مراحل را با کمک گرفتن از متخصص و روانشناس پشت سر بگذارد.
در مورد اینکه خماری شیشه چگونه است و چه اثراتی دارد در مقاله دیگری به آن پرداختهایم.
مراحل ترک شیشه چند روز طول میکشد؟
مدت زمان ترک شیشه هم مانند سایر مواد مخدر به عواملی مانند سن مصرف کننده، سابقه مصرف، دز مصرفی، مسمتر یا غیر مستمر بودن مصرف، شرایط جسمی و روانی مصرف کننده بستگی دارد که می تواند یک هفته یا حتی سه هفته طول بکشد.
نحوه ترک شیشه در کمپ
1-حدود دو هفته اول قطع مصرف شیشه علائم روانی ترک، ظاهر میشود ولی علائم جسمی مثل بی خوابی و بد خوابی (برای آگاهی بیشتر میتوانید به مقاله بی خوابی بعد از ترک اعتیاد چند روز طول می کشد مراجعه کنید)، کلافگی، عصبانیت، افزایش اشتها و… در بیمار دیده میشوند. ورزشهای آرام بخش، دوش با آب گرم و راه رفتن در فضای آزاد مفید هستند. بیمار ممکن است در این مرحله بدلیل بهبودی نسبی از ادامه درمان منصرف شود که باید او را به ادامه درمان تشویق نمود.
2-حدود 45 روز تا 5 ماه پس از قطع مصرف، مغز شروع به ترمیم آسیب وارده میکند و علائم ناخوشایندی مثل غم، ترس و نا امیدی به سراغ بیمار میآیند. در این مرحله نیز فعالیتهای سرگرم کننده مثل باغبانی، گل کاری، سفال گری، شنا و… مفید هستند. این مرحله در درصد موفقیت ترک مواد شیشه بسیار تاثیر دارد.
3-بعد از 5 ماه مغز تقریبا ترمیم میشود و بیمار بهتر است آگاهی لازم کسب نماید زیرا گاهی وسوسه میکند. عمل به این شعار “دوری از زمین بازی، توپ بازی و یار بازی” در این مرحله بسیار مهم است.
روش های ترک شیشه
روش دوازده قدمی (شیشهایهای گمنام)
افراد بهبود یافته از اعتیاد گروهی را تشکیل دادهاند که در این گروه ها سعی میکنند به افراد دیگر که پروسه ترک را میگذرانند کمک کنند. گروههای دوازده قدمی در ایران هم تشکیل شده است از جمله گروه NA که این گروه شامل افرادی است که انواع مواد مخدر مانند تریاک و هروئین مصرف میکردند و در حال حاضر بهبود پیدا کردهاند. اما گروهی که در آن فقط افراد بهبود یافته از اعتیاد به شیشه وجود دارند به نام CMA است که به گروه شیشه ای های گمنام شهرت دارند. این گروه تاکنون در چند شهر ایران جلسات مختلفی را برگزار کردهاند.عواقب اعتیاد به شیشه ممکن است عوارض جبران ناپذیری را بر زندگی افراد بگذارد پس اگر افراد معتاد به این ماده خطر ناک هر چه سریع تر اقدام به ترک آن کنند میتوانند روند بهبودی بهتری داشته باشند.
روش ترک مخدر شیشه با ماتریکس
روش ماتریکس برای ترک شیشه یکی از معروفترین روش های درمان است. میزان موفقیت برای ترک مخدر شیشه با این روش بسیار بالا است. در این مدل از ترکیبی از روشها برای درمان اعتیاد استفاده میشود. مزیت این روش این است که فرد برای درمان نیاز نیست بستری شود و حضور در کمپ ترک اعتیاد به مدت چند روز در هفته کفایت میکند. به این ترتیب فرد میتواند روال عادی زندگی خود را در پیش بگیرد. مدت زمان روش ماتریکس برای 16 هفته تنظیم شده است اما بنا به وضعیت بیمار میتواند تا یک سال هم ادامه پیدا کند. در این روش جلساتی به منظور آموزش پیشگیری از لغزش برای فرد و همین طور جهت افزایش آگاهی برای خانوادههای افراد معتاد برگزار میشود و خانوادهها نحوه برخورد صحیح با فرد معتاد را میآموزند. قبل از برگزاری جلسات ماتریکس معمولا از افراد آزمایش ادرار (که یکی از روش های آزمایش عدم اعتیاد هم است) میگیرند. با انجام این آزمایش پزشک میتواند روند بهبودی فرد را زیر نظر گرفته و با توجه به شرایط او آموزشها و راهکارهای درمانی را پیش ببرد. در انتها زمانی که فرد به بهبودی کامل رسید و ترک کرد جلسات پیشگیری از لغزش برای او برگزار میشود تا بتواند در برابر وسوسه مصرف مجدد مقاومت داشته باشد.
روش ترک شیشه با دی اس تی (DST)
ترک مواد شیشه با روش دی اس تی جز روش های طولانی مدت محسوب می شود در این روش مقدار مواد مصرفی در مدت زمان 10 ماه به مرور کمتر می شود. در واقع در این روش اصول گروههای 12 قدمی و روشهای ترک تدریجی ادغام شدهاند. در روش دی اس تی، تنتور تریاک جایگزین شیشه میشود و پس از هر 21 روز یک پنجم مقدار مصرف کاهش یافته تا پس از 10 ماه مصرف به صفر میرسد. مزیت این روش توجه به سلامت روان فرد در کنار سلامتی جسمی است. در همین جهت کلاسهای آموزشی برای افراد برگزار میشود تا دیدگاه آنها را به مصرف مواد تغییر داده و به بهبودی سریعتر آنان کمک کند.
مطلب پیشنهادی : اعتیاد به سیگار چه آثار مخربی بر افراد دارد را در این مقاله بخوانید.
ترک شیشه با متادون
برخی هم استفاده از متادون برای ترک اعتیاد به شیشه را پیشنهاد میدهند اما باید بدانید متادون برای ترک اعتیاد به مواد مخدری مانند تریاک، هروئین و مورفین مناسب است. اما در موارد معدود مانند بیمارانی که ترک تدریجی و ترک ناگهانی برایشان جواب نمیدهد این روش انجام میگیرد. استفاده از متادون برای ترک شیشه میتواند مشکلاتی بوجود آورد چرا که مصرف متادون میتواند حس آرامش برای فرد ایجاد کند و او درگیر اعتیاد به متادون شود.عوارض قرص ترامادول را در این مقاله بیشتر بشناسید.
مراحل ترک شیشه در کمپ
مدت زمان ترک شیشه در کمپ برای هر فرد نسبت دوز مصرفی و مدت زمان اعتیاد فرد متفاوت است . راه های ترک شیشه مختلف است اما روش واحدی برای همه افراد ندارد و بنا بر وضعیت هر بیمار روش مناسب برای فرد انتخاب میشود. اما یکی از بهترین روشهای ترک شیشه که توسط متخصصین حوزه ترک اعتیاد توصیه میشود روش درمانی ماتریکس است.
روش درمانی ماتریکس جز روش های درمانی غیر دارویی برای ترک شیشه محسوب میشود. در این روش علاوه بر خود فرد، خانواده او هم تحت آموزش قرار میگیرند و نحوه رفتار صحیح با فرد معتاد را پس ترک میآموزند تا بتوانند با رفتار صحیح از لغزش وی پیشگیری کنند. جلسات معمولا بین 45 دقیقه تا 1 ساعت طول میکشد.
در کمپ ترک اعتیاد فرمانیه (کمپ ترک اعتیاد شیشه در تهران) علاوه بر کمک به فرد معتاد به شیشه برای قطع مصرف این ماده محرک به خانوادهها نیز آموزشهای لازم جهت همراهی با فرد مصرف کننده داده میشود.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
تلفن: 02122290484 – 02122295499
همراه: 09106886964
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
بازسازی مغز بعد از ترک شیشه چقدر طول میکشه؟ احتمالش هست که از خطرات پیش اومده در اثر مصرف شیشه برای مغز جلوگیری کرد؟