چرا بیشتر کشورها با قاچاقچیان و مصرف کنندگان مواد مخدر مبارزه می کنند؟
درباره این که چرا بیشتر کشورها با قاچاقچیان مواد مخدر مبارزه می کنند باید بگوییم قاچاق مواد مخدر نیروی جوان جامعه را نشانه گرفته است و آسیبهای جبران ناپذیری به آنان وارد میکند. علاوه بر این مصرف مواد مخدر سرمایههای انسانی و اقتصادی را از بین میبرد. مجموع این موارد باعث شده تا بیشتر کشورها به فکر مبارزه با قاچاقچیان و مصرف کنندگان مواد مخدر باشند. بیش از 40 سال پیش Richard Nixon رئیس جمهور وقت آمریکا، سوء مصرف مواد مخدر را دشمن شماره یک جامعه اعلام کرد و یک کمپین جهانی برای مبارزه با مواد مخدر راهاندازی کرد.
امروزه آمارها نشان میدهند که مبارزه با مواد مخدر یک شکست بسیار بزرگ با عواقب ناخواسته زیان بار می باشد که این عواقب عبارتند از حبس دسته جمعی مردم، فساد، بیثباتی سیاسی، درگیری و خشونت، نقص سازمان یافته حقوق بشر در سرتاسر دنیا و تاثیر منفی بر زندگی میلیونها نفر.
همه اینها در حالی که سالانه میلیونها دلار صرف ایجاد و تقویت مافیای مواد مخدر میشود که هدف اصلی این مبارزه یعنی جهان بدون مواد مخدر از هر زمانی دست نیافتنیتر میشود. اما این اتفاق چگونه رخ میدهد؟ شعار اصلی این مبارزه جهان بدون مواد مخدر، جهان بدون مشکل است بنابراین تمام تلاش ها در چند دهه اخیر صرف از بین بردن تولید و عرضه مواد مخدر و زندانی کردن قاچاقچیان شده است اما این عوامل دو عامل اصلی بازار یعنی عرضه و تقاضا را نادیده می گیرند. اگر قبل از کاهش تقاضا عرضه کالا کاهش پیدا کند قیمت آن کالا بالا میرود این قانون ممکن است درصد فروش بسیاری از کالاها را پایین آورد اما فروش مواد مخدر را پایین نمیآورد.
کمپ ترک اعتیاد لاکچری فرمانیه با داشتن مشاورانی حرفه ای در کنار شماس.
برای مشاوره رایگان همین حالا تماس بگیرید.
قیمت در بازار مواد مخدر اهمیتی ندارد، مصرف کنندگان مواد مخدر به هر قیمتی که شده است مواد را تهیه می کنند در نتیجه تولید مواد مخدر بیشتر میشود و قاچاقچیان بیشتری وارد عمل شده و دسترسی آن ها نیز افزایش پیدا میکند این قانون به عنوان اثر بادکنک شناخته میشود. حتی اگر جلوی تولید گرفته شود و یا حتی شاه راه اصلی تولید مواد مخدر نابود شود عرضه به مشتری کاهش پیدا نمیکند.
مثال بارز آن شیشه یا مت آمفتامین میباشد، دولت آمریکا با محدود کردن دسترسی به مواد اولیه تولید شیشه سعی در کاهش تولید آن داشت که اینکار باعث شد تولید کنندگان اصلی شیشه از کار بی کار شوند اما نتیجه نا خواسته آن این بود که هزاران خورده فروش سرتاسر کشور که عمدتا در شهرهای کوچک و مناطق روستایی با مواد اولیه غیر قانونی شروع به تولید مجدد شیشه کردند.
در واکنش به این کار بعضی از ایالات های آمریکا با محدود کردن بیشتر مواد موردنیاز برای تولید شیشه سعی در کاهش تولید خانگی آن ماده داشتند که تولید آن را به صورت چشمگیری کاهش داد اما عرضه شیشه همچنان ثابت باقی مانده بود، در حقیقت قاچاقچیان مکزیکی سریعا وارد عمل شده بودند و بازار را در دست گرفته و شروع به تولید انبوه کردند. شیشه ای که آنها تولید میکردند حتی از شیشه های قبلی هم با کیفیت تر بود. همچنین آنها در قاچاق با تجربه و خبره بودند بنابراین تمام این کارها بی نتیجه بودند و باعث شد تولید شیشه حرفه ای تر و با کیفیت تر شود و عرضه به هیچ عنوان کاهش پیدا نکرد.
در نتیجه در این جنگ ما نمیتوانیم با محدود کردن تولید عرضه را کاهش دهیم. نه تنها مواد مخدر به طور گستردهای در دسترس بودند بلکه تقاضا نیز کاهش نیافت و بعضی از موادها از قبل خالص تر و مرغوبتر شدند.
سازمان مبارزه با مواد مخدر آمریکا با بودجه ای تقریبی 30 میلیارد دلار در جلوگیری از ورود و توزیع مواد مخدر، بازدهای کمتر از 1% داشت. برای بیشتر افرادی که هنوز به سن قانونی نرسیدهاند خرید مواد مخدر به سادگی خرید مشروبات الکلی میباشد. اما مسئله به اینجا ختم نمیشود. ممنوعیت ممکن است تعداد محدودی از مصرف کنندگان رو کاهش بدهد اما این روند باعث وارد شدن آسیب بسیار بزرگی به جامعه به عنوان یک کل میشود. در حقیقت بسیاری از مشکلات مربوط به مواد مخدر به وسیله مبارزه با آن ایجاد میشود برای مثال ممنوعیت باعث مرغوب تر شدن آن مواد مخدر میشود. شما هرچه بتوانید موادهای مرغوب تر را در فضاهای کوچکتری نگه داری کنید سود بیشتری بدست خواهید آورد. این دقیقا همانند ممنوعیت استعمال مشروبات الکلی میباشد که باعث شیوع استعمال لیکور غلیظ به جای آبجو شد.
ممنوعیت مواد مخدر همچنین باعث قتل و خشونت در سرتاسر جهان شده است. از آنجایی که مافیای مواد مخدر برای حل و فصل اختلافاتشان به سیستم قانونی دسترسی ندارند، بنابراین از خشونت استفاده میکنند که باعث افزایش چرخه خشونت شده است. بر اساس آخرین آمارها، آمار کشته شدگان مبارزه با مواد مخدر در آمریکا 25% تا 75% بیشتر از کشورهای دیگر میباشد. در کشور مکزیک که یکی از پیشگامان مبارزه با مواد مخدر میباشد آمارها نشان میدهند که بین سال های 2007 و 2014 میلادی آمار کشته شدگان این مبارزه حدود 164 هزار نفر بوده این میزان بیشتر از آن تعدادی است که در زمان جنگ آمریکا با افعانستان و عراق کشته شدهاند.
اما کاری که بیشترین ضرر را در هنگام مبارزه با مواد مخدر به جامعه میزند، دستگیری و متخلفین جرایم غیر خشونت آمیز مواد مخدر میباشد. برای مثال کشور آمریکا یکی از پیشگامان مبارزه با مواد مخدر، 5% از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است و این درحالی است که 25% از جمعیت زندانیهای جهان عمدتا به خاطر قوانین و مجازات های سختگیرانه در این کشور زندانی میباشند. آفریقایی های ساکن آمریکا، 40% از زندانی های آمریکا را تشکیل میدهند در حالی که احتمال استعمال مواد مخدر در بین سفید پوستان بیش از سیاه پوستان است اما احتمال دستگیری سیاه پوستان 10 برابر بیشتر از سفید پوستان میباشد.
در دهه 80 میلادی در کشور سوئیس یک بحران سلامت عمومی به خاطر مصرف هروئین را چشید. شیوع بیماری ایدز از طریق سرنگ آلوده افزایش یافت بود و جرایم خیابانی به معضلی بزرگ تبدیل شده بود. مقامات سوئیسی سعی کردند راهکار جدیدی به نام کاهش آسیب در پیش بگیرند آنها مراکز رایگان مراقبت از معتادان به هروئین تاسیس کردند. جایی که معتادان تحت درمان و مراقبت قرار میگرفتند در این مراکز هروئین مرغوب رایگان برای معتادان قرار میگرفت و آنها به سرنگ های بهداشتی، اتاقهای تزریق، حمام، جای خواب و مراقبت های پزشکی دسترسی کامل داشتند. مددکاران اجتماعی به آنها در پیدا کردن سرپناه و مواجه شدن با بقیه مشکلات در زندگیشان کمک میکردند. نتیجه اینکارها کاهش شدید جرایم مربوط به مواد مخدر بود. دو سوم معتادان این مراکز شغل ثابت پیدا کردند چون بجای اینکه پول صرف اعتیادشان کنند به داشتن زندگی بهتر تمرکز کردند. امروزه بیش از 70% از معتادان هروئین سوئیس تحت مراقبت و درمان قرار دارند. انتقال ویروس ایدز از طریق سرنگ آلوده در این کشور به شدت کاهش پیدا کرده و مرگ بر اثر بیش از حد هروئین 50% کاهش پیدا کرده است. فحشای خیابانی و دیگر جرایم به صورت چشمگیری کاهش پیدا کرده است.
بنابریا راههایی ارزانی وجود دارد که نه تنها ارزانتر هستند بلکه کاربردی تر و عملیتر هستند و باعث بروز مشکلات بیشتر نمیشوند. ممنوعیت استفاده از مواد مخدر در جستجوی هدفی دست نیافتنی منجر به وجود آمدن سیستمی میشود که حقوق بشر را نادیده گرفته و از بین می برد پول و سرمایه را هدر داده و برای انسان بدبختی و مشکلات به همراه می آورد. بعد از 40 سال جنگ و درگیری زمان پایان دادن به این کشمکشها به راه حلی بهتر فرا رسیده است.
اینکه چرا بیشتر کشورها با قاچاقچیان مبارزه می کنند را بررسی کردیم.
تنها هدف کمپ ترک اعتیاد قطع مصرف نیست
در کمپ ترک اعتیاد فرمانیه با توجه به دلایلی که در این مقاله خواندید، هدف فقط قطع مصرف فیزیکی و جسمی مواد مخدر نیست. تلاش ما و همکاران ما این است که رهجویان ترک اعتیاد خود را یاری دهیم تا امید در آنها زنده شود و راههای جدیدی برای زندگی بدون مصرف مواد مخدر و محرک بیابند. در این مرکز سم زدایی ما با بهره گیری از مشاورین توانمند خود سعی داریم تا افراد درگیر مصرف مواد مخدر و روانگردان را برای رسیدن به اهدافی والاتر در زندگی همراهی کنیم.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید: