شربت خوراکی و تلخ مزه ی تریاک که به شربت اپیوم نیز معروف است، دارای مورفین و تریاک و کدئین بوده و در گذشته بیشتر به عنوان داروی کنترل کننده اسهال و ضد درد استفاده می شود همچنین از این داروی گیاهی برای کاهش اثرات جانبی قطع مصرف مواد مخدر در نوزادان معتادی که مادر مصرف کننده مواد مخدر داشته اند نیز استفاده می شود.
مورفین موجود در این شربت سبب کنترل حرکات دستگاه گوارش و درمان اسهال می شود.
متاسفانه برخی از افراد معتقدند که شربت تریاک می تواند برای ترک اعتیاد موثر باشد، ولی این تفکر کاملا اشتباه است چرا که این شربت دارای مورفین بوده و در صورت مصرف طولانی مدت سبب اعتیاد و وابستگی جدید فرد خواهد شد. در این مطلب قصد داریم به مهمترین سوالات شما در خصوص شربت تریاک بپردازیم پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
شربت تریاک چیست؟
شربت تریاک ترکیبی بسیار خطرناک و اعتیادآور از الکل و تریاک و آب بوده و در میان مردم به عنوان دارویی گیاهی و بی ضرر شناخته می شود. این شربت با نام های شربت اپیوم و مخلوط افیون نیز شناخته می شود.
از مزایای شربت اپیوم می توان مواردی چون در تسکین درد و استرس و اضطراب نام برد ؛ همچنین شربت اپیوم دارای اثرات سرخوشی و لذت برای فرد مصرف کننده می باشد و به همین دلیل سبب اعتیاد و وابستگی خواهد شد.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
طریقه مصرف شربت تریاک چگونه است؟
دوز مصرفی این داروی گیاهی توسط پزشک تعیین می شود. شربت تریاک خوراکی بوده و عموما به صورت چهار بار در روز مصرف می شود. میزان مصرف دارو بسیار حساس می باشد و به همین دلیل توصیه می شود که صرفا از قطره چکان مندرج بسته بندی دارو استفاده گردد.
توصیه می شود به هیچ عنوان این دارو را خودسرانه آغاز نکنید و در این خصوص حتما با پزشک معالج خود ارتباط بگیرید و در صورتی که این دارو را پزشک برای شما تجویز کرده است، نیز نباید بدون اطلاع پزشکتان آن را به طور ناگهانی قطع کنید.
بیشتر بخوانید : چسب ترک نیکوتین چیست؟
عوارض جوشاندن شربت اپیوم
در صورت مصرف خودسرانه این داروی گیاهی و یا حتی مصرف بیش از دوز معین شده نسبت به تجویز پزشک با عوارض بسیار زیادی مانند عوارض مواد مخدر تریاک مواجه خواهید شد . از مضرات جوشاندن شربت تریاک می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- سردرد و سرگیجه
- حالت تهوع
- کم اشتهایی و یبوست شدید
- خشکی دهان و بوی بد دهان
- خارش بدن
- اختلالات گوارشی
عوارض شربت تریاک بر کبد چیست؟
کبد، یکی از مهم ترین اعضای بدن در سم زدایی و دفع سموم بدن است. متاسفانه عوارض جوشاندن شربت تریاک بر کبد بسیار جدی است و در طولانی مدت فرد را با سیروز کبدی و سرطان کبد مواجه خواهد کرد. مشاهده شده که افراد با مصرف شربت تریاک چهار برابر بیشتر از افراد معمولی به بیماری های کبدی دچار می شوند. به همین دلیل پزشکان افراد مبتلا به التهابات کبدی را از مصرف شربت تریاک اپیوم منع می کند. از طرفی توصیه می شود در صورتی که در حال مصرف شربت تریاک هستید از قطع ناگهانی آن جدا بپرهیزید و حتما با پزشک معالج خود مشورت نمایید چرا که قطع ناگهانی این شربت نیز عوارض جبران ناپذیری بر سلامت فرد خواهد داشت.
نشانه های اعتیاد به شربت تریاک چیست؟
از نشانه های اعتیاد به شربت تریاک می توان به تمایل فرد برای دریافت دوز بیشتر دارو اشاره کرد. به طوری که برخی از بیماران به پزشکان متعددی مراجعه می کنند تا داروی بیشتری را از پزشکان مختلف دریافت نمایند.
همچنین از نشانه های دیگر وابستگی به این دارو مراجعه به بازارهای غیررسمی دارو برای تهیه ان است. از دیگر علایم اعتیاد و وابستگی به شربت اپیوم می توان به بدن درد تغییرات خلقی و خماری و بی قراری اشاره کرد که علایم ان صرفا در نتیجه مصرف دوز بیشتر تقلیل می یابد.
اوردوز شربت تریاک
اگر چه از شربت تریاک برای تسکین درد و کاهش اضطراب و استرس استفاده می شود ولی نباید میزان مصرف ان بیش از دوزی که پزشک در نظر گرفته است باشد؛ زیرا اوردوز این دارو بسیار خطرناک بوده و می تواند منجر به خطر مرگ فوری در فرد شود از جمله عوارض اوردوز شربت تریاک می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1. بی قراری خفیف تا شدید
مصرف بی رویه این دارو سبب برهم زدن مواد شیمیایی مغز شده و بدین طریق فرد را دچار نوسانات خلقی شدیدی می نماید. به طوریکه فرد بعد از تجربه احساس لذت و سرخوشی، با غم شدید و افسردگی مواجه خواهد شد و برای رهایی از این تغییرات خلقی ملزم به استفاده مجدد از شربت اعتیاد است.
2. یبوست
شربت تریاک با اثر بر روی گیرنده های دستگاه گوارش سبب مهار نیروی حرکتی لوله ی گوارش شده و با این مکانیسم منجر به درمان اسهال می گردد لذا اوردوز شربت تریاک سبب دشواری دفع مدفوع و یبوست شدید خواهد شد.
3. شادابی و سرخوش بودن بسیار زیاد
4. تنگی مردمک چشم نیز از مهم ترین نشانه های اوردوز شربت تریاک است.
5. اختلال سیستم تنفسی فرد
موارد منع مصرف این دارو چیست؟
این داروی گیاهی ممکن است دارای مواد غیر فعالی باشد که در بدن برخی از افراد سبب واکنش های آلرژیک شود. لذا در صورتی که دارای سوابق آلرژی هستید به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
همچنین در صورتی که به اختلالات و بیماری های زمینه ای ذیل دچار هستید سوابق خود را به پزشک معالج خود اطلاع دهید:
- اختلال مغزی
- تومور مغزی و تشنج
- اسم و آپنه خواب و سایر مشکلات تنفسی
- پانکراتیت
- بیماری کلیوی
- اسهال و یبوست
- بیماری کیسه صفرا
- افسردگی و اختلالات روحی و روانی
- مسمومیت دارویی و غذایی
توجه داشته باشید که در زمان ابتلا به اسهال از شربت تریاک استفاده نکنید چرا که این داروی گیاهی حرکات دودی دستگاه گوارش را کاهش می دهد و این امر موجب باقی ماندن سموم میکروارگانیسم های ایجاد کننده علائم مسمومیت در مسیر گوارشی شما خواهد شد.
آیا جوشاندن شربت تریاک از عوارض آن می کاهد؟
برخی از افراد به اشتباه تصور می کنند که با جوشاندن شربت تریاک از عوارض جانبی آن کاسته می شود. مطالعات متعدد نشان داده اند که جوشاندن شربت اپیوم نه تنها موجب کاهش عوارض آن نمی شود بلکه تمام ناخالصی های آن را افزایش می دهد زیرا با جوشاندن شربت تریاک اب و الکل موجود در آن تبخیر می شود و تنها آلکالوئیدهای موجود در تریاک باقی می مانند در نتیجه تریاک در پرزهای معده و روده باقی می ماند و موجب عوارض بسیار زیادی خواهد شد.
ترک اعتیاد به شربت تریاک
ترک اعتیاد به شربت تریاک امری تخصصی است و نیازمند کمک گرفتن از افراد متخصص و پزشکان است.
برخی افراد ترجیح می دهند برای ترک اعتیاد خود در منزل بمانند و خود را از مصرف آن منع کنند اما متاسفانه ترک در منزل به دلیل دسترسی آسان تر برای تهیه مواد و وسوسه آن بسیار مشکل است به همین دلیل توصیه می شود برای ترک وابستگی و اعتیاد خود و عزیزان تان از بیمارستان و کلینیک استفاده کنید. زیرا ارتباط با پزشکان و مشاوران کمپ ترک اعتیاد موجب افزایش روحیه فرد در هنگام مبارزه علیه اعتیاد خواهد شد. سوال دیگری که افراد در خصوص ترک اعتیاد به شربت تریاک می پرسند، این است که وابستگی به این ماده بعد از چه مدت زمانی رفع می شود؟ در پاسخ باید بگوییم که مدت زمان لازم برای ترک اعتیاد به آن به دوز مصرفی بیمار و مدت زمان وابستگی وی و… بستگی دارد و نمی توان مدت معینی را برای ترک تمام افراد مشخص نمود.
2 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
من میخوام شربت بگیرم به صورت دائم قصد ترک هم ندارم ،ایا امکانش هست،،اگه اره چکارباید کنم،ضمنا پنجاه ویک سال سن دارم
اگر قصد ترک ندارید میتونید مصرف کنید ولی اگر تصمیم به ترک گرفتید ما در مرکز ترک اعتیاد میتونیم به شما کمک کنیم تا بتونبد خیلی راحت این مخدر رو ترک کنید.