تریاک قدیمیترین و مشهورترین مخدری است که بسیار اعتیاد آور بوده و اکثریت از عوارض کشیدن تریاک و یا تزریق آن بیاطلاع هستند و چون در کشور ما نسبت به سایر مواد مخدر از شیوع مصرف بالاتری برخوردار است، برنامههای پیشگیری و آگاهی رسانی دربارهی مضرات مصرف تریاک باید مورد توجه ویژهای قرار بگیرد. اینکه تریاک چیست و چگونه بدست میآید؟ عوارض مصرف آن به چه صورت بروز داده میشود؟ مباحثی است که در ادامه این مقاله کمپ فرمانیه ( لیست بهترین مراکز ترک اعتیاد ) به آنها پرداختیم. لطفا با ما همراه باشید.
متأسفانه باورهای غلطی در مورد فواید استفاده از مواد مخدر و بهخصوص مصرف تریاک وجود دارد. اما فراموش نکنید که علائم خوشایند مصرف، تنها مدت کوتاهی دوام میآورند و بعد از گذشت زمان کوتاهی جای خود را به وابستگی شدید و اعتیاد میدهند.
تریاک چیست؟
اوپیوم یا تریاک داروی مخدری است که از غلاف نارس خشخاش به دست میآید. تریاک بوسیله شکافتن دانه نیام خشخاش پس از افتادن گلبرگ این گیاه حاصل میشود. از شکاف میوه مایعی شیری رنگ خارج میشود که لخته شده و تغییر کرده و در معرض هوا به شکل قهوهای رنگ تبدیل میشود.
شکل تریاک
تریاک را ممکن است به پودر تبدیل کنند و به شکل حبه یا قالب بفروشند یا اینکه به موادی مانند مورفین، کدئین یا هروئین ( عوارض ترک هروئین چیست ) تبدیل کنند.
روش های مصرف تریاک
تدخین تریاک: اینکه تدخین تریاک چیست باید بگوییم کشیدن تریاک به وسیله وافور و یا با وسایلی مثل سیخ و سنجاق، قلیان و قل قل (وسیله ای شبیه قلیان که به صورت دست ساز و با استفاده از یک بطری و مقداری شیلنگ پلاستیکی ساخته میشود) لازم به ذکر است عوارض کشیدن تریاک با وافور بسیار شدید تر از سایر روش ها می باشد.
خوردن تریاک: به صورت قرصهای تریاک یا به وسیله حل کردن در آب یا چای و نوشیدن آن مصرف میشود.
تزریق تریاک: در این روش، تریاک را با آب حل كرده و در یك قاشق فلزی میریزند و آن را كمی حرارت میدهند، سپس آن را روی پنبه یا اسفنج میریزند و با سرنگ میكشند و داخل رگ تزریق میكنند.
بهترین روش ترک هروئین و مرفین در مرکز ترک اعتیاد فرمانیه:
تلفن: 02122290484 – 02122295499
همراه: 09106886964
ضررهای اعتیاد به تریاک
در حالی که برخی از متخصصان اعتقاد دارند که ضرر و اثرات مخرب تریاک نسبت به مواد مخدر دیگر کمتر است اما طبق مطالعات صورت گرفته در حوزه علوم داروشناسی و سم زدایی باید گفت مصرف تریاک برای بدن بسیار ضرر دارد و صدمات زیادی را به مغز وارد میکند. مصرف مواد مخدر تریاک باعث کاهش جریان خون در برخی از نواحی مغز میشود و در نهایت تضعیف مغز و کند شدن فعالیت های مغز میگردد.
مشتقات تریاک
از تریاک 25 ماده ی قلیایی با آلکالوئید مثل مرفین، کدئین، متادون مشتق شده است و از مهمترین آلکالوئیدهای تریاک میتوانیم به نارکوتین، پاپاورین، تبائین و نارسئین اشاره کنیم که دارای مصارف پزشکی میباشند و به منظور تسکین درد تجویز میشوند، اما در بسیاری از مواد مورد سوء مصرف قرار میگیرند.
سوخته تریاک چیست؟
پس از دود کردن تریاک با وافور، مادهای به رنگ قهوهای سوخته و براق به دست میآید که سوخته تریاک نام دارد. سوخته تریاک را در آب حل کرده و شربت بنفش رنگی که از آن به دست میآید را مصرف میکنند. عوارض سوخته تریاک نیز مانند خود تریاک است که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
شیره تریاک چیست؟
سوخته تریاک را در آب حل میکنند و میجوشانند و سپس آن را از صافی عبور میدهند و آنچه که باقی میماند تفاله است، محلول حاصل را مجددا حرارت میدهند که با این کار ماده خمیری و سفت و غلیظی به رنگ قهوهای روشن به دست میآید که شیره نام دارد، فرق تریاک و شیره در این است که شیره تریاک بسیار قویتر از ان است و به صورت تدخینی و یا خوراکی مورد مصرف قرار میگیرد.
عوارض مصرف شیره تریاک
همانطور که گفته شد فرق تریاک با شیره این است که تریاک اثر قویتری دارد بنابراین عوارض و علائم شدیدی تری هم ایجاد میکند اما در کل علائم اعتیاد به تریاک و شیره تریاک یکسان است که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- تیره شدن پوست به طور ویژه لبها
- آسیب به کبد و دندانها
- خوابآلودگی همیشگی
- حالت تهوع و استفراغ
- بیاشتهایی و یبوست
- کاهش میل جنسی
- ناراحتیهای تنفسی
- ضعف در سیستم ایمنی بدن
- کاهش انگیزه
- کاهش مسئولیتپذیری در فرد
- بیتوجهی به زندگی فردی و اجتماعی
اثر شیره تریاک بر مغز
در شیره تریاک نیز مواد افیونی وجود دارد، مغر ما به صورت کلی مواد افیونی تولید می کند این مواد در مغر باعث ترشح دوپامین می شوند. دوپامین حس آرامش در فرد به وجود می آورد. اما تولید مواد افیونی به طور طبیعی در مغز بسیار کم است.
ترک اعتیاد شیره
تفاوت شیره تریاک با تریاک این است که شیره اثر قویتری دارد و طبیعتا به دلیل اثر قویتر عوارض بیشتری هم دارد اما اثر آن نسبت به تریاک در مدت زمان کمتری میماند. مدت زمان خماری ترک شیره تریاک به طور متوسط بین 12 تا 21 روز طول میکشد.
روش های ترک اعتیاد شیره
از روشهای مختلفی برای ترک اعتیاد شیره استفاده میشود که برخی از آنها غیر علمی بوده و به هیچ وجه توصیه نمیشود.
ترک اعتیاد شیره با روش قطع ناگهانی
این روش که به آن روش ترک یابویی هم گفته میشود اغلب در کمپ های ترک اعتیاد غیر مجاز دیده شده است. در این روش مصرف شیره تریاک را به طور ناگهانی قطع میکنند از این روش برای ترک اعتیاد تریاک در منزل هم استفاده می شود. اما به دلیل این که عوامل روانی در نظر گرفته نمیشود میزان موفقیت بسیار پایین است و به احتمال زیاد فرد به مصرف مجدد روی میآورد.
ترک اعتیاد شیره با متادون
در این روش مانند روش قطع ناگهانی مصرف مواد مخدر تریاک، مصرف شیره تریاک به طور ناگهانی قطع میشود و تفاوت آن با روش قطع ناگهانی این است که در این روش از متادون برای جایگزینی شیره استفاده میشود.
متادون باعث کاهش دردهای خماری و کنترل عوارض ترک شیره میشود اما باید به این نکته دقت داشته باشید که مصرف متادون حتما تحت نظر پزشک انجام شود چرا که مصرف خودسرانه آن هم عواقبی به دنبال دارد و حتی ممکن است اعتیاد به متادون را در پی داشته باشد.
مطلب مرتبط: متادون چند روز در بدن میماند
ترک اعتیاد شیره با بوپرنورفین (ب2)
در این روش از قرص بوپرنورفین (ب2) برای جایگزینی با شیره استفاده میشود. مصرف قرص بوپرنورفین (ب2) علائم را کاهش داده و درد خماری را قابل تحمل میکند. برای این که بتوانید از این روش برای ترک شیره نتیجه بگیرید باید حتما تحت نظر پزشکان و متخصصان این حوزه باشید. متخصصان با تنظیم دوز مصرف متناسب با هر بیمار و استفاده از ابزارهای دیگر به شما کمک میکنند تا به مصرف مجدد شیره بازنگردید.
ترک اعتیاد شیره با روش سم زدایی
این روش بیشتر مناسب افرادی است که مصرف بالایی دارند. در این افراد تحمل خماری به مراتب سختتر است. در روش سم زدایی (UROD)که به آن روش سم زدایی فوق سریع هم میگویند از داروهای خاصی استفاده میشود که قدرت تحمل درد خماری را در این افراد بالا میبرد.
ترک اعتیاد شیره با روشهای روان درمانی
اعتیاد نوعی بیماری مغز است و میتواند آسیبهای زیادی به روان انسان وارد آورد. در درمان بیماریهای مربوط به روان خدمات روان درمانی و روان شناسی میتواند کمک زیادی کند و روند بهبودی را تسریع بخشد. برای ترک شیره هم کمک گرفتن از روان درمانی یکی از بهترین روشها است. در صورتی که در کنار روش روان درمانی از دارو درمانی هم استفاده شود درصد موفقیت درمان و ترک شیره بسیار افزایش مییابد.
در رابطه با ترک کتامین میتوانید در مقاله دیگر کمپ فرمانیه اطلاعات مفیدی بدست آورید.
مطلب مرتبط: عوارض مصرف کراک
عوارض مصرف تریاک چیست؟
کسانی که برای اولین بار ماده مخدر تریاک مصرف میکنند، تهوع پیدا کرده و استفراغ میکنند. مردمکهای چشم شان ریز میشوند، نبض و ضربان قلب کند شده و تنفس نیز به آهستگی صورت میگیرد، به دنبال این وضعیت بدنی،حالات روحی – روانی نیز مثل احساس گرمی، لذت و آرامش برای فرد پیدا میشود و کاهش فشار خون از تاثیر تریاک بر فشار خون است. بعد از مصرف ممکن است فرد به خواب عمیقی فرو برود. علائم زیر و یا مواردی از آنها، بسته به میزان و نوع ماده مصرفی در کسی که تریاک مصرف کرده باشد، قابل تشخیص است. اعتیاد به تریاک مانند هر ماده مخدری علائمی گوناگون دارد که در زیر به انواع آن پرداختیم:
عوارض اعتیاد به تریاک از لحاظ روحی
- نوسانات خلقی
- افسردگی
- اضطراب
- احساس سرخوشی برای چند ساعت
- بیحوصلگی
عوارض تریاک بر بدن از لحاظ جسمی
- خستگی و بی حالی
- تسکین درد
- تنگی نفس
- آرامش
- گرفتگی عضلات
- استفراغ
- بیخوابی
- یبوست
- خارش
- حالت تهوع
- تعریق
- تشنج
- کما
- مرگ
- خشکی دهان
- رنگپریدگی
- قرمزی چشم
عوارض تریاک بر مغز
- گشادی مردمک و مشکلات بینایی
- اختلالات حافظه و ناتوانی در تمرکز
- کندی واکنش ها یکی دیگر از عوارض تریاک بر مغز می باشد.
علائم مصرف تریاک
- تغییرات ظاهری مانند کاهش وزن بیدلیل و ظاهر آشفته و ژولیده
- افت تحصیلی و شغلی و عدم مسئولیتپذیری در امور
- ناتوانی در تمرکز کردن بر روی کارها
- درخواستهای مکرر پول به دلایل مختلف از اطرافیان
- خود کم بینی، کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس فرد
- احساس غمگینی و افسردگی زیاد
- بیقراری و تحریکپذیری
- انزوا و گوشهگیری
عوارض کشیدن تریاک
مضرات تریاک برای اولین بار برای فرد مصرف کننده وجود دارد اما مصرف بلند مدت تریاک علاوه بر اینکه باعث وابستگی شدید به آن میشود، میتواند عوارض شدیدتری را به دنبال داشته باشد که در زیر به آنها اشاره کردیم:
- کاهش علایق و انگیزهها
- بیحسی و عدم تعادل بدنی
- آسیبهای ریوی، کبدی و کلیوی
- کاهش فعالیت رودهها و یبوست مزمن
- بی اشتهایی و سوء تغذیه و کاهش وزن
- بههم خوردن دورههای قاعدگی در زنان
- کاهش میل جنسی
- خارش و تیره شدن رنگ پوست، تیرگی لبها، کهیر
- پایین آمدن سطح سلامت به علت بیتوجهی به وضعیت بهداشتی و مراقبت های فردی
- تغییر ساعت خواب و بیداری، بیخوابی هنگام شب و خواب آلودگی و چرت زدن در طول روز
- تضعیف دفاع بدن در مقابل بیماریها و احتمال ابتلا به عفونتهای ویروسی مثل ایدز، هپاتیت، عفونتهای پوستی و آبسه
- ایست تنفسی و مرگ به دنبال مصرف زیاد (اصطلاحا اوردوز)
برای اطلاع از انواع وابستگی به مواد مخدر به مقاله ی دیگری از کمپ فرمانیه مراجعه کنید.
تاثیر اعتیاد تریاک روی بدن
مواد مخدر با اولین بار مصرف تاثیر خود را روی مغز انسان می گذارد. در مرحله ای از اعتیاد که به آن وابستگی گفته می شود، شخص معتاد دیگر نمی تواند مصرف مواد مخدر خود را کنترل کند به معنای دیگر شخص معتاد نمی تواند مصرف خود را به تنهایی قطع یا حتی کمتر کند.
در این قسمت که توسط کمپ ترک اعتیاد تهران برای شما فراهم شده است میخواهیم تاثیر تریاک و هروئین را روی بدن انسان بررسی کنیم.
برای اینکه پی ببریم که تریاک چگونه روی بدن ما تاثیر می گذارد اول باید بفهمیم که بدن انسان درد را چگونه کنترل میکند. بدن انسان توسط مواد شیمیایی به نام Opioid درد را کنترل میکند. این ماده باعث تحریک گیرنده های Opioid در سلول های عصبی می شود تا درد کمتر حس شود. یکی دیگر از تاثیرات ماده مخدر تریاک و هروئین باعث ترشح زیاد دوپامین در بدن انسان می شود که این باعث حال خوب و سرگیجه میشود. بخشی از این عوما باعث شده که کارشناسان ما با ترک اعتیاد تریاک در منزل به شدت مخالف باشند.
پس هروئین درست مانند Opioid موجود در بدن خود انسان عمل میکند اما باشدت بیشتر و قوی تر. هروئین وارد قسمتهای مختلف مغز شده و باعث ایجاد یک حس قوی درون بدن انسان میشود. وقتی مصرف دوپامین مکررا تکرار شود ممکن است باعث ایجاد اعتیاد شدید در بدن شخص مصرف کننده شود. Opioid هروئین خیلی کمتر از Opioid موجود در بدن قابل کنترل می باشد به همین دلیل شخص بعد از مصرف مکرر تریاک و هروئین موجب میشود تا بدن و مغز به ورود این حجم از Opioid عادت کند. در صورتی که میزان Opioid جدیدی که مغز به آن عادت کرده دریافت نشود، عوارض تریاک بر بدن بروز می کند که شامل احساس درد شدید و حالات خماری در بدن شخص مصرف کننده میگردد. برای اطلاع از مدت زمان ماندگاری تریاک و سایر مواد مخدر در بدن به مقاله ی دیگری از کمپ فرمانیه مراجعه کنید.
در صورتی که شما یا یکی از عزیزانتان درگیر اعتیاد به تریاک هستید پیشنهاد می کنیم برای مشاوره رایگان در زمینه ترک تریاک با کارشناسان ما از طریق شماره تماس 09106886964 ارتباط برقرار کنید.
بهترین روش ترک هروئین و مرفین در مرکز ترک اعتیاد فرمانیه:
تلفن: 02122290484 – 02122295499
همراه: 09106886964
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
راسته میگن تریاک برای کبد مفیده؟ از قدیما میگن توی مقاله ام اشاره ای به مضرات تریاک برای کبد نکردین!