مهمترین سوال خانوادهها از مشاورین کمپ ترک اعتیاد لاکچری فرمانیه این است که چگونه میتوان به یک فرد معتاد کمک کرد؟ چگونه فرد معتاد را راضی به ترک کنیم؟نقش همسر در ترک اعتیاد چیست؟ و نحوه کمک به ترک اعتیاد در این مقاله مرکز قطع مصرف فرمانیه 6 نکته و پیشنهاد برای شما خانوادهها داریم.
کمپ ترک اعتیاد لاکچری فرمانیه با داشتن مشاورانی حرفه ای در کنار شماس.
برای مشاوره رایگان همین حالا تماس بگیرید
02126100813 – 02126231821
09126896964
چگونه مچ فرد معتاد را بگیریم؟
دیدن رفتار مشکوک و علائمی مانند ابتلا به اعتیاد ممکن است این دید را به وجود آورد که یکی از عزیزان ما معتاد است و به همین دلیل این سوال در ذهن ما به وجود بیاید که چگونه مچ فرد معتاد را بگیریم؟ باید به شما بگوییم که این طرز فکر و این راهکار بسیار اشتباه است.
بهترین راه برای گرفتن مچ فرد معتاد مراجعه به آزمایشگاه و انجام تست اعتیاد می باشد زیرا حدس و گمان اصلا راه مناسبی برای نهمت زدن و عتاد خواندن شخص نیست. حتی در صورت وجود اعتیاد نیز باید بر طبق عقل و منطق یک راه درست برای مواجه با مشکل پیدا کنید.
پیشنهادات برای کمک به فرد معتاد
پیشنهاد اول: با انکار فرد معتاد صریح و واضح برخورد کنید
اکثر افراد معتاد به مواد مخدر یا محرک و حتی الکل در انکار به سر میبرند. انکار آنها به گونهای است که هم در ذهن خود و هم برای اطرافیان مشهود است. آنها به هیچ وجه اعتیاد خود را قبول ندارند و آن را کتمان میکنند یا حتی میگویند اعتیاد من هنوز به حدی نرسیده است که کسی از آن خبردار باشد و فقط خودم این موضوع را میدانم.
برای ایجاد تمایل در فرد معتاد برای ترک اعتیادش باید کمک کنید تا دیوار انکار او شکسته شود و او بپذیرد که مشکلی به نام اعتیاد دارد. برای این موضوع باید با او به طور صریح و شفاف صحبت کنید. به او بگویید که میدانید او معتاد شده است و این موضوع برای شما بسیار آزار دهنده است.
در هنگام صحبت با وی به او بگویید که برایش نگران هستید و از آینده و شرایطی که ممکن است برای او و شما پیش بیاید میترسید. احساس خجالت خود در جامعه را با او در میان بگذارید. به طور شفاف به او بگویید که اعتیادش چه تاثیرات منفیای میتواند بر روی او، روابطش و جامعه بگذارد.
اگر سوال شما هم این است که چگونه با فرد معتاد زندگی کنیم می توانید از مقالات دیگر کمپ فرمانیه استفاده کنید.
پیشنهاد دوم: به فرد معتاد برچسب نزنید
اکثر خانوادهها برای این که فرد معتاد را به اعتیادش آگاه کنند از صفتها و برچسبهای بسیار منفیای استفاده میکنند. مثلا او را بیمسئولیت یا خودخواه خطاب میکنند. این کار نه تنها باعث بهبود اوضاع نمیشود بلکه شرایط را وخیمتر نیز میکند.
با برچسب منفی زدن به فرد معتاد، در او احساس خشم، نفرت، ريا، کینه و … ایجاد میکنید. این کار لجاجت او را بیشتر میکند و چه بسیار باعث شود میزان مصرف و تبعات اعتیادش دو چندان شود.
به جای این کار، رفتار او را برایش شرح دهید و بگویید که رفتارهای او چه تاثیری بر روی شما میگذارد و اگر وی به این نوع رفتارش ادامه دهد مشکلاتی پیش خواهد آمد.
بسیار مراقب باشید که برای این کار با او با کنایه و در لفافه صحبت نکنید. باید همانند بخش انکار واضح و صریح باشید. باید به او مستقیما بگویید که به نتیجه رسیدهاید که او معتاد است و این مساله بسیار آزار دهنده و حتی ترسناک است.
پیشنهاد سوم: به هیچ وجه فریب توجیهات و بهانههای فرد معتاد را نخورید
معتادان هم برای انکار اعتیاد و در مرحله بعدی برای ادامه اعتیاد خود توجیهات بسیار زیادی دارند و به بهانههای بسیار زیادی متوسل میشوند. آنها با این کار میخواهند به شما ثابت کنند که چارهای جز مصرف و ادامه اعتیاد خود ندارد. توجه داشته باشید مغز و فکر فرد معتاد برای ارائه انواع توجیه و بهانه بسیار مهارت دارد.
فرد معتاد بهانههایی چون بیماری جسمی، ماجراهای رمانتیک و عشقی و شکستهایش و حتی ایجاد برخی موفقیتهایش را برای شما میآورد. مثلا فرض کنید که وی یک نویسنده است. او توجیه میکند که برای به دست آوردن موفقیتهای بیشتر حتما باید مواد مخدر مصرف کند تا خلاقیتش بالاتر رود. یا مثلا به شما میگوید که در یک رابطه عاطفی بوده و شخص مقابلش به او خیانت کرده، بنابراین او مدتی قصد دارد برای به دست آوردن آرامش از مواد مخدر استفاده کند و پس از چند وقت و فراموش کردن رابطه خود و با به دست آوردن آرامش حتما مصرف خود را قطع خواهد کرد.
اگر شما در این ترفند آنها تازه کار باشید به سرعت فریب خورده و تحت تاثیر قرار خواهید گرفت. حتی ممکن است به او اجازه مصرف علنی نیز بدهید. پس به هیچ وجه فریب توجیهات معتاد گونه را نخورید و در این زمینه هشیار باشید. حتی میتوانید از فرد بخواهید که آزمایش عدم اعتیاد را انجام دهد. در مورد هزینه آزمایش عدم اعتیاد در مقالات دیگری توضیح داده ایم. داشتن ارتباط با یک مشاور حوزه اعتیاد و یا شرکت در جلسات هفتگی خانوادهها در کمپ فرمانیه، در این زمینه به شدت میتواند به شما کمک کند.
پیشنهاد چهارم: برای ترک اعتیاد او معامله نکنید
در برخی خانوادهها، فرد معتاد برای ترک اعتیاد خود پیش شرط میگذارد و یا حتی معامله میکند. یا برعکس خانوادهها با دادن وعدههای متفاوت به او باج میدهند تا وی اعتیادش را ترک کند. مرکز ترک اعتیاد فرمانیه با تجربه طولانی مدتی که دارد به شما هشدار میدهد، برای ترک اعتیاد فرزند یا همسرتان هرگز معامله نکنید و باج خواهی او را نپذیرید.
مثلا ممکن است آنها به شما بگویند در صورتی اعتیادشان را ترک خواهند کرد که شما یک اتومبیل مناسب برای او بخرید. یا مبلغ زیادی پول برای راه اندازی یک کسب و کار به او بدهید. یا برعکس شما بگویید بعد از ترک اعتیاد برای او به خواستگاری میروید و یا شغلی بسیار کم زحمت و پردرآمد برایش پیدا میکنید.
کاملا آگاه باشید شخصی که برای ترک اعتیادش پیش شرط میگذارد، هنوز در مرحله انکار است و اعتیاد خود را به عنوان یک واقعیت نپذیرفته است. با پذیرفتن شرطها و باج خواهیها و یا دادن امتیازات به فرد معتاد، هرگز امیدوار نباشید که او اعتیادش را ترک کند. هرگز برای ترک اعتیاد و هزینههایش به او پولی نپردازید و خود به طور مستقیم برای پذیرش وی در یک کمپ ترک اعتیاد خوب و مناسب اقدام کنید.
پیشنهاد پنجم: به او کمک کنید
برای این که فرد معتاد از لایه انکار بیرون بیاید و عواقب اعتیاد خود را ببینید برای او اطلاعات مختلف فراهم کنید. در حال حاضر هم کتابها و هم جزوههای متعددی برای این موضوع وجود دارد. او را با انجمن های دوازده قدمی آشنا کنید. برای پیدا کردن یک مرکز ترک اعتیاد مجهز و مناسب و با امکانات برایش جستجو و پرس و جو کنید و از هزینه کمپ ترک اعتیاد خصوصی اطلاع پیدا کنید. هرگز شروع به استفاده از نصیحت برای ترک اعتیاد نکنید به جای آن از بعد احساسی کمک بگیرید.
پیشنهاد ششم: تکلیف خود با او را در صورت ادامه اعتیاد روشن کنید
برای این پیشنهاد حتما از یک متخصص مشاوره بگیرید. بعد از آن در مورد رابطه خود با او در صورت ادامه اعتیادش تصمیم بگیرید و این تصمیم را قاطعانه به او بگویید. دلیل این که از شما میخواهیم قبل از علنی کردن تصمیم خود با یک مشاور مشورت کنید این است که تصمیم شما با پشتوانه و قاطع باشد.
ممکن است تصمیم بگیرید او را ترک کنید اما این کار برایتان غیر ممکن باشد، پس قبل از از تصمیم باید اول تکلیف خودتان با او را مشخص کنید. احساسی تصمیم نگیرید.
تمامی این پیشنهادها بر اساس تجربهای بود که طی سالیان طولانی کار در حوزه ترک اعتیاد به دست آورده بودیم. در کمپ فرمانیه هدف ما فقط جذب مراجع برای ترک اعتیاد نیست. ما تلاش میکنید مراجعین ما علاوه بر ترک اعتیاد، در ترک باقی بمانند. برای همین امر علاوه بر اجرای به نحو احسن مسئولیت خودمان در برابر فرد بیمار، همواره سعی کردهایم برای خانوادهها هم آموزشهای متعدد داشته باشیم.
یکی از کارهایی که مرکز ترک فرمانیه انجام میدهد برگزاری منظم جلسات هفتگی با خانوادهها و حضور مشاورین مجرب و دارای مدارک رسمی در این جلسات است. پیشنهاد میکنیم برای کمک به ترک اعتیاد فرزند یا همسر و یا سایر عزیزانتان در این جلسات شرکت کنید. کافیست برای هماهنگی حضور خود در جلسات هفتگی خانوادهها با کمپ فرمانیه تماس بگیرید.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
چگونه به همسر خود در ترک اعتیاد کمک کنم؟
برای کسانی که در خانواده خود یک فرد معتاد دارند و یا با آنها در ارتباط هستند همیشه این سوال را دارند که چطور میتوانند به یک فرد معتاد کمک کنند؟ چگونه به ترک اعتیاد همسرم کمک کنم؟ چگونه فرد معتاد را راضی به ترک کنیم؟ اما واقعا چه باید کرد؟ با همسر در حال ترک چگونه رفتار کنیم؟
طبق تجربیات ما در مرکز ترک اعتیاد فرمانیه افراد معتاد را همیشه نمیتوان بسادگی تشخیص داد. یک معتاد به مشروبات الکلی یا مواد مخدر همیشه شبیه یک ولگرد خیابانی که در کنار معابر و جوی آب میخوابد، نیست. اعتیاد میتواند خود را به اشکال گوناگون آشکار نماید. کمک به افرادی که اعتیاد دارند بسیار سخت و پیچیده است، مخصوصا اگر خودشان تمایلی به بهبودی نداشته باشند یا تصور کنند که هیچ مشکلی وجود ندارد. گاهی فرد متوجه مشکل خود هست و حتی تلاش میکند تا مصرف مواد را کنار بگذارد ولی تغییراتی که مصرف مواد در سیستم مغزی او ایجاد کرده این احتمال را غیر ممکن میکند.
حتی اگر این افراد متوجه تاثیرات منفی مواد اعتیاد آور بشوند نیز ترک سریع و یکباره چندان موفقیت آمیز نخواهد بود، طبق بررسیها و تحقیقات، نمیتوان در ترک اعتیاد بدون مشاوره و کمک متخصصین این حوزه موفق بود و خطر لغزش و مصرف مجدد مواد مخدر همیشه باقی است، گرچه درمان قطعی بیماری اعتیاد هنوز پیدا نشده ولی مشخص شده که با برنامهریزی خاص برای بسیاری از افراد موفقیت آمیز بوده است. درمان باید زیر نظر متخصص ترک اعتیاد و در مراکز ترک اعتیاد که متخصص ترک اعتیاد نیز حضور دارند انجام شود.
روشهایی برای کمک کردن به فرد معتاد
- هیچ گاه مشکل را ندیده نگیرید. اگر اخلاقیات و حالات دوست شما تغییر کرده و حس میکنید این آدم، آدم قبلی نیست حتما به حس خود اعتماد کنید.
- با او قطع ارتباط نکنید. معتادان اغلب احساس تنهایی شدید میکنند. آنها مایلند احساس خودبیزاری و پوچی درون خود را به دیگران بفهمانند. بنابراین قهر کردن با او اوضاع را بدتر میکند و باعث میشود فرد معتاد احساس کند طرد شده و کسی به او اهمیت نمیدهد. بنابراین سعی کنید همیشه در کنار او باشید. البته این همراهی نباید همراه با تایید کارهای او باشد. سعی کنید به او القا کنید که این همراهی یاری کننده او در ترک اعتیاد است.
- با او صحبت کنید: در چنین شرایطی بهترین عمل ممکن است گوش دادن به صحبتهای فرد معتاد باشد. از قضاوتهای آنی پرهیز نموده و نشان دهید که حضور شما به خاطر او است تا احساس کند میتواند به شما اتکا و اطمینان نماید. ولی این نکته را در نظر داشته باشید که شریک جرم او نباشید و اگر واقعا نگران حال او هستید در خلافش شریک نشوید.
- آگاهیتان را در مورد اعتیاد افزایش دهید: دربارهی اعتیاد کمی تحقیق کنید مطالب و کتابهای مربوط به اعتیاد را مطالعه کنید. ببینید چه منابعی در این رابطه در جامعه شما وجود دارد. مراکز توانبخشی و کمپهای ترک اعتیاد را شناسایی و برنامههای ترک اعتیاد را از آنها بپرسید. اگر دوست یا فردی که در خانواده معتاد است بداند چه نوع حمایتهایی برای او وجود دارد، راحتتر میتواند اعتیاد خود را ترک کند.
- عادی رفتار کنید: پس از اطلاع از اعتیاد فرد مقابل با او عادی رفتار کنید چرا که رفتارهای شما تاثیر زیادی در امر ترک اعتیاد فرد معتاد دارد. اگر احساس کند با او مثل سابق نیستید ممکن است به شما اعتماد نکند و در مقابلتان موضع بگیرد و از این به بعد نتوانید بر روی او تاثیرگذار باشید.
- انرژی مثبت دهید و همچنین جملات انگیزشی و مثبت برای ترک اعتیاد استفاده کنید: نمیتوان به زور کسی را راهی مراکز و جلسات ترک اعتیاد نمود. تضعیف روحیه و گفتن عباراتی مانند ” تو دیگه شکست خوردی”، “راهی برات باقی نمونده” دردی را دوا نخواهد کرد. نباید کسی را بدلیل اعتیادش ترساند. در عوض بگذارید بفهمد که خانواده و دوستان او نگران و دلواپسش هستند و دوست دارند بهبودیش را ببینند. حتی اگر او منفی بود شما مثبت عمل کنید.
- سخن چینی نکنید: اعتیاد یک بیماری جدی است و نباید آن را سرسری و شوخی پنداشت. اسرار او را پیش خود نگه دارید. نیازی نیست دیگران از سابقه و یا پیشرفت اعتیاد دوست شما مطلع گردند. اگر اعتماد فرد معتاد به شما از بین برود دیگر راهی برای کمک به او نمیتوانید پیدا کنید.
- دیگران را دخالت دهید. اگر اعتیاد بصورت کامل رخنه کرده بهتر است از دوستان و افراد خانواده بخواهید مداخله و وساطت نموده و جلسهای با شرکت فرد معتاد ترتیب دهید و به بیان تاثیرات بد رفتارهای او به خود و دیگران بپردازید. ممکن است دوست شما تحت تاثیر احساسات شدید قرار گرفته و تصمیم بگیرد اعتیادش را ترک کند.
- اعتراض کنید: تا زمانی که فرد متوجه نارضایتی و اعتراض اطرافیان به خاطر مصرف مواد مخدر نشود به مصرف ادامه میدهد و این طور میپندارد که رفتار او برای خود و دیگران خطری ندارد. بنابراین به طور آشکار و صریح اعتراض خود را بدون توهین و تحقیر بیان کنید. فرد نباید به هر دلیلی از جمله توهم قدرت و یا دلسوزی افراد از شرایط سوء استفاده کند. بنابراین به طور مکرر عواقب اعتیاد را به او یادآور شوید.
- شرایط مناسب را ایجاد کنید: ایجاد شرایط مناسب برای ترک اعتیاد فرد تنها با شناخت شرایط روحی و عادتهای فرد میسر خواهد بود، اعضای خانواده بهترین افراد برای این کار هستند. بنابراین سعی کنید شرایط و مکانهایی که فرد را به مصرف مواد تشویق میکند از او دور کنید.
- با افرادی که در شرایط فعلی شما بودند ارتباط بگیرید: این ارتباط به شما کمک خواهد کرد که از بار سنگینی که به دوش میکشید کم شود. شما میتوانید از تجربیات این افراد و نحوه درمانهایی که در پیش گرفته اند مطلع شوید و در صورت نتیجه بخش بودن درمان از آن استفاده کنید.
- اجبار نکنید: بیش از همه موارد ذکر شده اجبار کردن فرد به اعتیاد میتواند تاثیرات سوء بر فرد داشته باشد و باعث شود بیش از پیش در باتلاق اعتیاد فرو برود. در چنین شرایطی فرد احساس میکند که نزدیکان او درک مناسبی از شرایط ندارند و فقط به مصلحت خودشان فکر میکنند. این امر همچنین سبب میشود فرد از خانواده دوری و یا فرار کند و فشارهای روانی بیشتری را متحمل شود.
- توهین نکنید: به هیچ وجه سعی نکنید از کلمات و رفتارهای توهین آمیز استفاده کنید. این کار به جای نشان دادن نگرانی شما به فرد باعث القای حس تنفر در او شده و فشارهای روحی را در او چندین برابر میکند که نهایتا باعث میشود بیمار به مصرف بیشتر برای کاهش این فشارها روی آورد.
نقش همسر در ترک اعتیاد فرد معتاد
یکی از کسانی که نقش کلیدی برای فرد معتاد دارد همسر (در صورت امکان) اوست. نقش همسر در ترک اعتیاد بسیار مهم است و همسر یک فرد معتاد با رعایت مواردی که در بالا ذکر کردیم و همچنین موارد زیر می تواند در ترک همسرش او را یاری دهد.
- به جلسات خانواده درمانی بروید
- بدون سوق دادن همسرتان به سمت مصرف مواد، از او پشتیبانی کنید
- با همسرتان به مهربانی برخورد کنید.
- ثابت قدم باشید
- برایش محدودیت ایجاد کنید
- از مشاوره خانواده کمک بگیرید: استفاده از مشاوره خانواده میتواند موارد زیر را پوشش دهد:
- کمک به زوجین برای حل مشکلات عاطفی
- تشخیص و حل مشکلات ناشی از اعتیاد
- ترمیم و اصلاح مشکلات تهدید کننده روابط زناشویی
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
من فکر می کنم پسرم اعتیاد داره میشه بهم بگید چگونه چگونه مچ فرد معتاد را بگیریم؟