در کمپ ترک اعتیاد فرمانیه ما اعتقاد داریم الکل یک ماده مخدر است. بنابراین هم اعتیاد دارد و هم روش ترک آن با سایر مواد مخدر و محرک متفاوت است. در این مقاله سعی داریم به طور جامع اعتیاد به الکل را مرور کنیم. به طور خلاصه این مقاله به اعتیاد ناشناخته ای به نام الکل پرداخته و از تجربیات کارشناسان و مشاوران کمپ ترک اعتیاد فرمانیه تهران در مورد این ماده مخدر صحبت میکند.
آیا مصرف الکل منجر به شروع اعتیاد میشود؟ الکل چگونه بدست میآید و علائم ظاهری خوردن مشروب چیست و چه تاثیراتی بر بدن انسان دارد؟ مشروبات الکلی چند روز در بدن میماند ؟ چگونه الکل را ترک کنیم ؟ ( عوارض ترک یکباره الکل ، تجربیات ترک الکل افراد) اینها سوالاتیست که در ادامه میخواهیم به آنها پاسخ دهیم پس لطفا همراه ما باشید و تا پایان مطلب را مطالعه کنید.
متاسفانه مصرف شراب و الکل در سراسر جهان به یک عادت غلط تبدیل شده است و سالانه تعداد زیادی از مردم روی به الکل میآورند که در اثر مکرر آن دچار وابستگی جسمی و روانی میشوند. الکل را یک ماده روان گردان نیز مینامند. در برخی از نوجوانان و جوانان مصرف الکل بیشتر از سایر مواد اعتیاد آور شایع شده و دوران پرخطری برای شروع مصرف محسوب میشود. خیلی ساده انگارانه است که مراحل ترک الکل بسیار سادهتر از مواد مخدر دیگر است و به راحتی میتوان مصرف آن را قطع کرد. اما این تفکر اشتباه است و الکل هم مانند هر ماده مخدر دیگری جسم و روح را درگیر و وابسته خود میکند. برای مشاوره با کمپ ترک الکل می توانید با مشاوران ما صحبت کنید.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
الکل چیست؟
الکل مایع مخدر قوی و مخرب بالقوهای است که با این حال مصرف آن در سراسر جامعه اروپا و امریکا از قرنها پیش پذیرفته شده است. در برخی از کشورها که قوانین محدود کننده بسیاری برای مصرف مواد بی ضرری مانند کانابیس به تصویب رسیده است، الکل که نیروی تخدیری فراوانی را دارا می باشد، به عنوان ماده تسکین بخشی که دارای پایگاه اجتماعی است پذیرفته شده است. در بسیاری از کشورها، مصرف کوکائین و تریاک ممنوع شده و مصرف کندگان آنها مجرم شناخته شده و تحت تعقیب قانونی قرار میگیرند، لکن در همان مناطق الکل به منزله یک ماده غذایی به شمار آمده و به عنوان یک آشامیدنی و یاری بخش جشن ها و مکمل شادی ها تلقی می گردد. اگرچه تاکنون کوشش های اندکی در زمینه کنترل تولید و توزیع این مایع مخدر به عمل آمده اما شمار بسیاری از کشاورزان و بازرگانان از تهیه و فروش آن به ثروتهایی مجاز دست یافته اند.
هزاران سال است که بشر الکل را مصرف میکند، اما امروزه تولید و توزیع آن در قیاس با دیگر موادی که از حیث اثر گذاری بر حالات روانی و درک و رفتار مصرف کننده با سوءظن و نگرانی همراهند آسانتر است. شواهد، تماما بر این واقعیت گواهی دارند که تولید و مصرف الکل به نسبت فزاینده ای رو به افزایش است. مطالعه ای که بر روی 97 کشور جهان انجام یافته نشانگر آن است که بین سالهای 1960 تا 1987 تولید نوشابه های الکلی بیش از 60 درصد افزایش داشته است. در کشورهای در حال توسعه و حتی در سرزمین هایی که مصرف الکل غیر قانونی شناخته شده، مصرف آن با شتاب رو به فزونی است. امروزه مشکل مصرف الکل در کشورها در حال تحول است. به این معنا که همگان، حتی زنان و نوجوانان نیز به الکل روی آورده اند.
در سال 1974 کمیته تخصصی وابستگی به الکل سازمان بهداشت جهانی به این نتیجه رسید که در بسیاری از نقاط جهان، مصرف غیر پزشکی الکل، به مراتب بیش از سایر داروهای اعتیاد آور مانند انواع آمفتامین و مرفین است.
الکل به صورت مایع مصرف میشود و از طریق گوارش سریع جذب میشود و بر عملکردهای حیاتی بدن تاثیر میگذارد و هوشیاری فرد را کاهش میدهد. فرایند تشکیل الکل بدینگونه است که گلوکز موجود در انگور و میوههایی که قند فراوان دارند پس از تخمیر به الکل تبدیل میکنند. هر چه گلوکز میوه بیشتر باشد غلظت الکل بدست آمده هم بیشتر خواهد بود.
نام گذاریهای متفاوتی بر روی الکل انجام میشود و دلیل آن به خاطر غلظتهای متفاوت و نوع تولید آن است. در عمل تخمیر طبیعی که یک فرایند متابولیک است معمولا ۱۴ تا ۱۵ درصد الکل بدست میآید و اگر بخواهند الکل با غلظت بیشتری باشد از تقطیر استفاده میکنند.
انواع نوشیدنیهای الکلی
دو نوع الکل در دنیا وجو دارد که یکی مصارف بهداشتی (اتانول) دارد و دیگری در صنعت (متانول) استفاده میشود. اتانول، الکل موجود در مشروبات الکلی است و در نتیجه تخمیر قند غلات و میوهها و سبزیجات بدست میآید. اتانول انواع مختلفی دارد و غلظت الکلش در انواع نوشیدنیها متفاوت است و تاثیرات متفاوتی بر روی فرد دارد.
آبجو: مشروبات الکلی که با تخمیر جو بدست میآیند آبجو محسوب میشوند. الکل موجود در آبجو چیزی حدود 2 الی 12 درصد است.
شراب: نوشیدنیهایی که از تخمیر میوه ها بدست میآیند نیز شراب نام میگیرند و انواع مختلف و رنگهای متنوعی دارد. غلظت الکل در انواع مشروبات الکلی نیز حدود 9 الی 16 درصد است اما در مشروباتی که به آنها شراب تقویت شده میگویند درصد غلظت 20 تا 25 درصد خواهد بود.
لیکور: از طریق تقطیر حاصل میشود. به این ترتیب که از بخار سرد شده ایست که توسط جوشاندن میوهها و حبوبات تخمیر شده است بدست میآید که حاوی ۴۰ تا ۵۰ درصد الکل است. نامهای دیگر لیکور؛ وودکا، ویسکی، جین و براندی است.
اما الکل صنعتی که الکل اتیلیک یا متانول نام دارد از الوار چوب و زغال سنگ گرفته میشود که مصرف آن مسمومیت شدیدی میآورد و گاهی کوری و اغماء و در آخر منجر به مرگ میشود.
آیا مصرف الکل اعتیادآور است؟
مصرف طولانی مدت و مستمر منجر به اعتیاد و وابستگی به الکل میشود که به عنوان الکلیسم شناخته میشود.
علائم اعتیاد به الکل
درباره نشانه های اعتیاد به مشروبات الکلی باید گفت معتادین به الکل تنها یک هدف در زندگی دارند، بدست آوردن الکل و مصرف آن و در نتیجه علاقه خود را به دیگر جنبه های زندگی از دست میدهند از جمله زمان کار خویش را گم میکنند، از دوستان خود اجتناب میورزند و به بستگان خویش بی تفاوت می گردند. روابط احساسی و جنسی آنان متوقف میگردد و سرگرمی های سابق خود را ترک مینمایند.
الکلی ها تمایل بسیار به پنهان کردن آنچه انجام می دهند، جایی که میروند، دارند. آنان بسیار دروغ میگویند و از عزیزترین دوستان و نزدیک ترین خویشان برای خرید الکل دزدی می نمایند. وعدههای بسیار میدهند و به آنها عمل مینمایند (و قصد عمل به آنها را ندارند). در بعضی از موارد بی توجه به نظافت و آراستگی ظاهر خود میشوند و در این مراحل اجتماعی با مشکلات مالی بسیار نیز مواجه میشوند.
دقیقا در همان زمانی که الکل مصرف میشود تاثیراتش بر بدن هویدا میشود. کسی که الکل مصرف میکند حال سرخوش و شادی پیدا میکند. حافظهاش تحت تاثیر قرار میگیرد و بسیاری از قید و بندهایی که در قبل از مصرف به آن پایبند بود رعایت نمیکند. چنین فردی پرخاشگر میشود و احتمال تصادف رانندگی او بالا میرود. با مصرف زیاد کنترل حرکتی خود را از دست میدهد و تعادلی در حرف زدن ندارد. همچنین ممکن است تصمیماتی بگیرد که بعدا از آنها پشیمان شود.
لطفا به علائم زیر دقت کنید و برای تشخیص بهتر با یک متخصص مشورت کنید.
- افزایش خواب آلودگی و افسردگی
- افزایش میزان مصرف
- استفاده از الکل در زمان های غیر معمول
- وابستگی بیش از حد برای عملکردهای عادی زندگی
- اضطراب و تعریق زیاد پس از قطع مصرف
- تحمل مصرف زیاد بدون ظاهر شدن مسمومیت
علائم ظاهری خوردن مشروب شامل لرزش و ارتعاش دست، سوءهاضمه، بی اشتهایی ناتوانی جنسی، غش، تشنج و بیهوش شدن، از دست دادن حافظه و تمایل فزاینده به ایجاد تصادفات منجر به جرح می باشند. علاوه بر این ترس و افسردگی، عدم تمرکز حواس و اختلال در خواب طبیعی از دیگر عوارض آن بوده، ممکن است بسیاری از ساعات شب را بیخواب شوند و دچار تعرق و وحشت های شبانه گردند.
الکلی ها همچنین ممکن است به علت مستی و عدم رعایت قوانین و نظم رانندگی پس از مصرف الکل توسط پلیس بازداشت گردند که در صورت تکرار به کمک دیگران نیازمند خواهند بود.
اثرات کوتاه مدت مصرف الکل
- پرخاشگری
- تهوع
- عدم توانایی در انجام حرکات دقیق
- تاری دید
- حرف زدن به صورت بریده بریده
- افزایش در ترشح اسید معده
- اختلال در عملکرد مغز
- بروز هیجانات زیاد و عدم کنترل آن
- عدم حفظ قید و بندهای زندگی
- سردرد و سرگیجه
- کاهش سرعت پاسخگویی به محرکهای محیطی
آثار احتمالی مصرف الکل در بلند مدت
مصرف الکل در بلندمدت ممکن است به کبد و مغز صدمه بزند. اعتیاد به مشروبات الکلی در طولانی مدت منجر به بیماریها و عوارضی نظیر اختلالات خواب، بیماریهای معده مانند زخم معده، سوءتغذیه، افزایش فشارخون و خطر سکته قلبی و مغزی، ضعف عضلانی، ناتوانی جنسی و انزال دیررس، توهمات شنوایی و فراموشی پایدار و اختلال حافظه میشود که در اینجا به شرح مهمترین آنها میپردازیم:
1. بیماریهای کبدی: کبد ترکیباتی که برای بدن مضر است را تجزیه و دفع می کند در نتیجه یکی از مهم ترین و حساسترین اعضای حیاتی بدن محسوب میشود. از شایعترین آثار مخربی که الکل میتواند بر بدن فرد بگذارد مشکلاتی کبدی ناشی از مصرف الکل است و مختل شدن فرایند کار کبد است. مصرف بیش از حد الکل باعث میشود تا کبد ملتهب شود و زخمی که بر روی آن بر جا میماند ممکن است هیچ وقت التیام پیدا نکند که در اصطلاح پزشکی به آن سیروز کبدی میگویند. اثر این زخم اگر بر روی کبد بماند به مرور زمان کبد را از بین میبرد.
به دنبال آن نارسایی کبد نیز موجب عدم دفع ترکیبات سمی و ضایعات می شود و محل تجمع آن ها در کبد نهایتا منجر به مرگ میشود. نارسایی کبد ناشی از مصرف الکل در زنان بسیار شایع تر از مردان است چون جذب الکل در بدن زنان نسبت به مردان بیشتر است. در ضمن فرایند تجزیه و دفع الکل در زنان زمان بیشتری میبرد به همین دلیل سریع تر به بیماری کبدی دچار میشوند.
به علاوه؛ بیماریهای مثل تب، یرقان، دردهای شکمی و یا هپاتیت الکلی، هپاتیت C از عوارض نامطلوب الکل بر کبد است.
2. سرطان: مصرف الکل در طولانی مدت احتمال ابتلا به سرطانهای مری، دهان، حنجره، روده و سینه را افزایش میدهد. در آخر میتوان گفت مصرف الکل به طور متوسط 10 سال از عمر انسان کم میکند. مرگ و میرهای ناشی از مصرف الکل بیشترین آمار مرگ ناشی از مواد هستند.
3. پانکراتیت: با مصرف الکل آنزیم های لوزالمعده بیش از حد تولید می شوند. تجمع این آنزیم ها موجب التهاب لوز المعده؛ (یا همان پانکراس) شده و بیماری پانکراتیت (Pancreatitis) را در پی داشته که در بلند مدت میتواند اختلالات دیگری را به وجو آورد.
4. تاثیرات الکل بر مغز انسان: از سادهترین راهها برای تشخیص مصرف الکل، اثری است که بر دستگاه عصبی میگذارد. از جمله؛ با لکنت صحبت کردن و تکه تکه بیان کردن جملات و …این ها اولین نشانههاست که مصرف الکل باعث شده تا ارتباط بین مغز و بدن مختل شود. به همین خاطر است که حفظ تعادل و هماهنگی در بدن دشوار میشود.
الکل باعث تحریک بعضی از سلول های مغز میشود و قسمتی از مغز که مربوط به لذت است فعال میکند و انتقال دهنده عصبی مغز را در اختیار خود میگیرد و در نتیجه فعالیت مغز را کند میکند و توانایی یادگیری را کاهش میدهد و در آخر کنترل شخصی را کاهش میدهد.
به علاوه حافظهی بلند مدت نیز تحت تاثیر قرار میگیرد و انتقال اطلاعات به این حافظه دچار مشکل میشود. همچنین توانایی تمرکز در فرد کاهش مییابد و قادر به گرفتن تصمیمهای منطقی نیست.
هنگامی که سطح الکل خون به 08/0 میرسد فرد مست محسوب میشود و هماهنگی بین گفتار و بینایی مختل میشود. در این حالت فرد در مورد وضعیت فعلی خود قضاوت اشتباه میکند مثلا در رانندگی فرد مست فکر میکند ایمنی در رانندگی را رعایت میکند در حالیکه چنین نیست. زمانی که سطح الکل خون به 5/0 میرسد کل تعادل عصبی دچار اختلال میشود و بیهوشی به همراه دارد.
از جمله آسیبهای دائمی مغزی سوء مصرف الکل، سندرم ورنیکه-کورساکوف است؛ این سندرم در کنار مشکلات دیگرش حافظه را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
5. افت و خیز قند خون: تنظیم قند خون در بدن و ترشح انسولین وظیفه غدهی لوزالمعده است. مختل شدن فرایند کارکرد لوزالمعده از جمله عوارض مصرف الکل است که این اختلال خطر افت قند خون را افزایش میدهد و یا یاعث میشود انسولین کافی ترشح نشود که در این صورت موجب افزایش بیش از حد قند خون بشود.
دلایل افزایش مصرف الکل
امروزه تولید و فروش الکل یکی از صنایع مهم بین المللی به شمار آمده است. در انگلستان که مصرف الکل در 30 سال اخیر به دو برابر فزونی یافته، بیش از 3 چهارم از یک میلیون نفر در خدمت تولید، بازایابی و فروش نوشابه های الکلی می باشند. صادرات الکل سالانه بیش از 1000 میلیون پوند عاید مملکت می نماید و تنها در سال 1983 رقم حاصل از مالیات بر کل متجاوز از 5000 میلیون پوند بوده است. در برخی دیگر از کشورها ارقام حتی شگفت آورتر از این نیز میباشند. برای نمونه، در فرانسه رقمی قریب به 10 درصد از نیروی کار کشور، از تولید و فروش الکل امرار معاش مینمایند. در سراسر نقاط جهان مالیات حاصل از تولید و فروش نوشابه های الکلی بخش عظیمی از در آمد دولتها را تشکیل می دهند. در کشورهای در حال توسعه، برپایی صنعت آبجوسازی غالبا به عنوان یکی از قدمهای نخست به سوی صنعتی شدن تلقی میشود.
آثار صنعت الکل بر عادات ما مصرف کنندگان آن بیشمار و گوناگون است. برای صنعت آبجوسازی بهترین منافع در پایین نگه داشتن نرخ الکل تا حد امکان است، از این رو دست اندرکاران این صنعت با اعمال نفوذ سیاستمداران را وادار مینمایند تا مانع از افزایش بیش از حد مالیاتهای الکل شوند.
افزون بر این مصرف الکل مبالغ هنگفتی صرف تبلیغات تجاری و تشویق افراد به خرید محصولات خویش می نماید، تبلیغاتی که پیچیده بوده و از تاثیر بسیاری برخوردار است. در این روند عوامل محدودکننده اندکی وجود دارد که خود نشانه ی دیگر سلطه صنعت الکل بر مقامات دولتی است. این صنعت برای جلب مشتری و فروش بیشتر فراوردههای خود از موضوع سکس و آفرینش موقعیتهای ساختگی اجتماعی در آگهیهای تجاری خود استفاده مینماید و در رهگذر همین تبلیغات گسترده، امروزه اهداء نوشابه های الکلی به عنوان یک هدیه متعارف سال نو مسیحی مرسوم شده است.
واقعیت قانونی بودن الکل موجب آن است که آن گروه از افرادی که استعمال هر نوع ماده مخدر مشکوک و یا غیر قانونی را بخواب نیز نمی بینند با شعف بسیار به هنگام رویاروئی با فشارهای زندگی از الکل یاری می جویند. الکل در حقیقت نه تنها ماده ای است که مصرف آن از سوی قانون بلامانع شناخته شده بلکه به عنوان ماده ای روان محرک پذیرفته شده و موسسات سیاسی و وابسته به کلیسا نیز آن را مغایر با سلامت عقل ندانسته اند. کاتولیکها، پروتستانها و یهودیان در جشن های خود الکل می نوشند. به هنگام صرف شام و یا در سخنرانیها و یا در جلسات عمومی، صرف الکل از آداب اجتماعی محسوب میگردد، حتی با آب انداختن و افتتاح یک کشتی جدید را با شکستن یک بطری شامپاین بر روی عرشه جشن میگیرند. پذیرش الکل در اجتماع سبب گردیده است تا اکثر شهروندانی که به قانون احترام میگذارند در برخورد با مشکلات و بحران های زندگی به الکل پناه برند.
دسترسی همگانی به الکل تاثیر به سزایی در افزایش کشش مردم به سوی آن دارد. تمامی شواهد موید آن است که در مناطقی که الکل توسط فروشگاههای سلف سرویس و سوپر مارکت ها به فروش میرسد، مصرف به مراتب بیشتر است. دستورالعمل هایی که برای آبجوی خانگی در اختیار مردم قرار میگیرد نیز به همین گونه موجب افزایش مصرف میشود. هر چه دستیابی به الکل سهل تر می شود شمار بسیاری از افراد به مصرف بیش از حد آن روی میآورند.
اعطاء مجوز به سوپرمارکتهای زنجیرهای جهت فروش شراب، آب جو، و سایر نوشابه های الکلی در کنار وسائل صبحانه و میوههای تازه بدون شک آثار بسیاری بر میزان گرایش افراد به مصرف افراط آمیز الکل خواهد داشت.
مطلب مرتبط: مخدر MDMA چیست؟ + اثرات مخرب این ماده اعتیاد آور بر مغز و سلامتی
زنان معتاد به الکل
سهولت دستیابی به الکل به گونهای که بتوان آن را از مغازههای سرگذر و سوپرمارکتهای محل خریداری نمود، خود علت احتمالی گرایش فزاینده زنان به سوی مصرف الکل است. الکل نه تنها مخدر است بلکه جامعه آن را میپذیرد. میتوان آن را در کنار غذای گربه، پدر رختشوئی و دیگر لوازم روزمره خریداری نموده و با خود به خانه برد و هیچکس نیز بدان توجهی نمیکند. در مقابل هر ده نفر مرد معتاد در ده سال قبل، فقط یک زن معتاد وجود داشت اما امروزه این نسبت به سه بر یک افزایش یافته است. اعتیاد به الکل در زنان سی تا پنجاه سال بسیار رایج است. در منازل بسیار مدرن، آن جا که زنان بیشماری از تنهایی و یکنواختی زندگی رنج می برند در آن سوی درب های رنگارنگ این گونه خانهها زنان معتاد به الکل زندگی مینمایند. برخی از آن ها که هنوز در تله این نوع اعتیاد گرفتار نشده اند، احتمالا مبتلا به مواد آرام بخش میباشند و بسیاری از این گروه با اعتیاد به هر دو ماده مخدر دست و پنجه نرم مینمایند.
این گونه زنان به سبب یکنواختی، اضطراب، یاس و تنهایی به الکل متوسل میشوند. در شروع، مصرف الکل امری آسان است و در تهیه آن هیچ گونه مشکلی نیست. حتی ممکن است پنهانی از مردان نوشیدن یک امتیاز اجتماعی محسوب گردد. اما آن گاه که عادت به اعتیاد تبدیل میشود دیگر برای ترک آن دیر شده است، زن معتاد خود را مواجه با احساس گناه و شرمساری مییابد. احساسات مخربی که بر تنهایی، یکنواختی و یاس معتاد افزوده میشود و آن هنگام است که اعتیاد به شکل مشکلی تمام عیار خود را نشان میدهد. و گاهی در اثر مصرف بیش از حد مشروبات الکلی اوردوز مشروب رخ داده و گاها به از دست دادن زندگی افراد منجر می شود.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
مشکلات جسمانی مصرف الکل
بسیاری از مردم عقیده دارند که کبد تنها عضوی است که با مصرف الکل صدمه میبیند، اما متاسفانه این امر صحت ندارد. افرادی که در نوشیدن الکل افراط مینمایند با خطر به ابتلاء به بیماری های سرطان، زخم معده، شل شدن عضلات و بیماری های کبدی مواجه میباشند.
زنانی که الکل را بیش از حد مصرف مینمایند، به هنگام حاملگی با خطر جدی تولد نوزادان عقب افتاده یا نوزادانی با وزن کمتر از حد طبیعی، روبرو میباشند. بعلاوه بیم ابتلا به امراض کبدی برای آنان که از نظر فیزیولوژیکی آسیب پذیر ترند نیز بیشتر میشود.
افزون بر آثاری که الکل بر بدن میگذارد، لطمات بسیار جدی تری بر مغز مصرف کننده وارد می نماید. سی ثانیه پس از مصرف یک لیوان الکل، آثار آن بر مغز آشکار میگردد اصولا الکل ماده ای ملال آور است. اگر مقدار متعارفی از آن نوشیده شود، آثار ملال آورش در آن قسمت از مغز که کنترل هیجانات را به عهده دارد به نحو بارزی ظاهر میشود.
محدودیتهای معمول اجتماعی و شخصی با نوشیدن الکل از میان میرود و فرد با نوشیدن یکی دو گیلاس خود را آزادتر و کمتر پای بند به قیود میبیند، یک شخص آرام ممکن است پر حرف شود و یک فرد خجالتی به یک انسانی مهاجم تبدیل گردد. تحت تاثیر الکل فردی که بسیار محتاط است ممکن است دیگر نگران آنچه که دیگران درباره ی او می اندیشند نباشد. همزمان با این تحولات، توانایی مغز در تمرکز بر اطلاعات و دانسته ها، درک پیام هایی که دریافت می دارد و قضاوت بر آن ها کاهش می یابد. عکس العمل های عضلانی بدون آنکه فرد به بدان آگاه باشد از میان می رود و توانایی ایجاد رابطه میان حواس و عکس العمل عضلات مختل می گردد. بدین گونه فردی که الکل نوشیده است تصور می کند که قادر است بیش از توانایی خود در حالت عدی صحبت نماید، برقصد یا رانندگی کند، در حالی که توانایی او در انجام هر یک از این فعالیت ها بسیار لطمه دیده و کاهش یافته است.
نهایتا، آثار ملال آور الکل بر دیگر بخشهای مغز که هر یک عهده دار فعالیت های گوناگون می باشند، ظاهر گشته و بلاخره فرد مست میشود و احتمالا به حالت گیجی و کرخی فرو میرود. در میان آثار سوء و لطمات ناشی از مصرف الکل نمی توان زیاده روی نمود چرا که آمار دست نخورده ی موجود از سراسر دنیا، خود بیانگر نکات یاد شده است. فرانسه با بالاترین مصرف سرانه الکل جایی که 80 درصد از مردم شراب را برای سلامتی مفید دانسته و 25 درصد از آنان آن را ضروری می دانند، 10 درصد از مرگ ها مستقیما ناشی از افراط در مصرف الکل است. در بریتانیا 20 درصد از مردم به علت بیماری های ناشی از الکل در بخش های عمومی بیمارستان ها بستری می شوند. در سال 1980، بیماری قریب به نیم میلیون بیماران بستری در بخش های عمومی بیمارستان ها نتیجه افراط در مصرف الکل بوده است. در کشورهای گوناگونی مانند ایالات متحده آمریکا، استرالیا و آرژانتین بین یک سوم الی یک دوم از افرادی که به بیمارستانهای روانی مراجعه کردهاند به جهت عادت به مصرف بیش از حد الکل، به بستری شدن و روان درمانی نیاز داشتهاند.
خطرات اعتیاد به الکل
خطر مهمی که مصرف کنندگان الکل را تهدید مینماید اعتیاد است. بدین معنا که فرد در تله نیاز به نوشیدن مداوم الکل گرفتار می شود. طبق آمار منتشره از سوی سازمان بهداشت جهانی بین 1 تا 10 درصد از جمعیت دنیا متکی به مصرف الکل بوده و در این راه توان خویش را از دست داده اند. هر که پس از شروع نتواند مقدار مصرف و توقف آن را کنترل نماید معتاد به الکل است و معنایش آن است که مقدار مصرف در حد افراط می باشد.
متخصصین درباره ی مقدار الکل مورد نیاز برای معتاد شناختن فرد، نظرات متفاوتی دارند. اما آمار نظرخواهی برابر آن است که اگر فرد پنج پاینت آبجو یا یک سوم پاینت ویسکی در روز مصرف نماید یا مشکلاتی روبرو خواهد شد. تقریبا از هر سه نفر مشروب خوار یکی در این گروه قرار دارد و یا به این گروه نزدیک می شود.
خطرات ناشی از الکل بسیار ویرانگر است. احتمال خطر مرگ برای فرد الکلی چهار برابر بیش از احتمال آن برای فرد غیر الکلی در همان سن، جنس و شرایط اقتصادی می باشد. امکان درگیری در تصادفات به طور اعم و یا ابتلا به امراض شدید کبدی و یا سرطان نیز برای افراد الکلی بیش از سایرین است.
مراحل اعتیاد به الکل
افرادی که به الکل معتاد می شوند در ابتدا از نوشیدن آن در مهمانی ها آغاز می نمایند و بزودی میآموزند که الکل به آنها در نگرانیها و فشارهای زندگی و مشکلات روانی روزمره آرامش میبخشد. نتیجتا مشروب خوار بیشتر و بیشتر به سوی مصرف کشیده میشود.
نسبت از کنترل خارج شدن مشروب خواری در افراد به عوامل بسیار بستگی دارد از جمله سن، جنسیت، سوابق خانوادگی (عامل وراثت موثر است و اگر والدین هردو الکلی باشند. خطر ابتلا به الکلیسم افزایش مییابد و فشاری روحی فرد را بایستی نام برد. اگر چه تا الکلی شدن راه طولانی است اما معمولا برای اکثر افرادی که در شروع الکلی شدن می باشند مرحله بعدی بسیار همسان است.
نخست فرد نوشیدن مخفیانه را آغاز مینماید و در مورد نوشیدن خود احساس تقصیر میکند. هم صبحگاه و هم شبانگاه مشروب مینوشد، کم کم میزان مصرف وی برای آسوده تر بودن رو به افزایش میگذارد. ممکن است وی چنان به مصرف الکل ادامه دهد که جسما مریض شود. در این مرحله فرد در مقابل الکل بسیار مقاوم میشود.
زندگی خانوادگی و موقعیت شغلی او لطمه میبیند. عدم موفقیت در محیط خانواده و کار در وی احساس پرخاشگری و تنفر ایجاد مینماید. وی چون دوستان خود را از دست می دهد، از خانه طرد می شود و شغل خود را از دست میدهد، احساس لجاجت کرده، برای تسلای خود مصرف الکل را افزایش میدهد. در این مرحله است که احتمالا تهاجم و پرخاشگری رو میآورد. و مبادرت به ضرب و جرح همسر و بچههای خود مینماید. کتک زدن همسر و کودک از آثار جانبی اعتیاد به مشروبات الکلی است.
فرد الکلی در ساعات میانه روز بوی الکل می دهد، علیرغم این که با استفاده از ادکلنهای قوی سعی در پنهان کردن آن مینماید. در این مورد زنان الکلی از امتیاز بسیاری در استفاده از عطرها برخوردارند اما کیفیت و کمیت عطر معمولا آشکار کننده راز آن است). لرزش دست برای الکلی امری عادی است که موجب می شود نتواند درست بنویسد. سوء هاضمه مداوم وی را تهدید مینماید. او نگران است که نکند به اندازه کافی مشروب در اختیار نداشته باشد، لذا یک بطری از مشروب مورد علاقه خود را در یکی از کشوهای میز اداری و یا یکی از کابینت های آشپزخانه پنهان می نماید. معتاد به الکل اکثر اوقات مخفیانه و به تنهایی مشروب مینوشد. در مورد عادات مشروب خواری خود دروغ میگوید و احتمالا گاهی بر اثر مصرف الکل از هوش میرود. برای تهیه الکل در صورت نیاز به دزدی مبادرت میکند و احتمالا هر نوع الکلی که دستش بیاید مصرف مینماید.
در مراحل پیشرفته اعتیاد، فرد چند روز پی در پی به مشروب خواری میپردازد و کاملا مست میشود و در آن حالت باقی میماند. او به ظاهر خود توجهی نداشته و به غذا نیز اهمیت زیادی نمیدهد. احساس ترس میکند و از لرزش بدن رنج می برد، ممکن است وی حتی در مقابل مصرف الکل مقاومت کمتری داشته باشد در این مراحل کار کبد او بد و بدتر می شود و برای مست شدن به مقدار الکل کمتری نیازمند است.
مشاهده این وضعیت در اجتماع به هیچ وجه عجیب نیست. زیرا اعتیاد به اعتیاد و آرام بخشها متداول ترین انواع اعتیاد میباشند گفته میشود فقط در ایالات متحده بین 9 تا 10 میلیون معتاد به الکل وجود دارد و احتمالا سه میلیون الکلی در انگلستان زندگی مینمایند و میلیونها نفر معتاد به الکل در سراسر جهان یافت میشوند.
علائم ترک الکل
یکی از سوالاتی که در ذهن افراد برای ترک الکل دارند این است که خماری الکل چند روز طول می کشد ؟ در پاسخ باید بگوییم که از آن هنگام که خود معتاد سعی می کند بدون الکل زندگی کند از عوارض آن رنج میبرد. هشت ساعت پس از ترک مصرف، علائم ترک مشروبات الکلی بروز می کند. فرد شروع به عرق کردن و احساس بیماری می نماید و لرزش در دست ها و پاهایش ظاهر میشود. سپس احساس گیجی میکند، از خود بیخود میشود، ناآرام میگردد. می ترسد و دچار کابوس میشود و اوهام و تخیلات به او روی می آورند. (به طور مثال تصور میکند در مقابلش موش صحرایی، عنکبوت، قورباغه، مار یا هیولا قرار دارد و یا توسط افراد پلیس محاصره شده است) در این حالت شروع به لرزیدن کرده و احتمالا خشمگین و تبدیل به فردی مهاجم میشود. و چون این حالت ممکن است چند روز ادامه یابد فرد بایستی در این ایام تحت مراقبت قرار گیرد. لذا این گونه بیماران را بایستی در بیمارستان تخصصی بستری نمود.
عوارض ترک الکل
عوارض ناشی از ترک برای معتادان به الکل شامل افسردگی و بی خوابی، عرق کردن، حال به هم خوردگی، گیجی، اضطراب، وحشت و استفراغ و بعضی اوقات کابوسهای آشفته و ترسناک است. عوارض ترک یکباره الکل نیز شدید تر از موارد گفته شده می باشد به همین دلیل توصیه ما این است که حتما زیر نظر متخصصان مراحل ترک را بگذرانید.
الکل چرا؟
بیان این که چرا مردم به این مرحله وحشتناک از اعتیاد پای میگذارند مشکل است. برخی شواهد گویای آن است که بعضی برای معتاد شدن زاده شدهاند و نهایتا در هر شرایطی به مصرف بیش از حد الکل روی میآورند. حقیقت آن است که چون محیط اجتماعی زندگی انسان نوشیدن الکل را برای رهایی از اضطرابها و مشکلات احساسی پذیرفته است، لذا هر که احساس ناامنی می نماید، حتی اگر به الکل گرایشی به عنوان پناهگاه نداشته باشد، به آسانی به سوی آن کشیده می شود. اما عوامل صرفا جسمانی نیز در این امر دخالت دارند چنانکه افراط در هر یک از مواد مخدر فرد را در چنگال اعتیاد میافکند. مشکل واقعی آن است که تاثیر مقدار مصرف الکل به نسبت افراد متفاوت است و هنوز روشی برای تشخیص اینکه کدامیک از افراد احتمال اعتیاد بیشتری دارند و مصرف چه میزان الکل خالی از خطر اعتیاد است در دست نمیباشد.
آثار اجتماعی مصرف الکل
الکل گذشته بر این که آثار زیان باری برای انسان دارد خسارات نامحدودی را بر اجتماع وارد می نماید در سال 1979، سی و دومین انجمن بهداشت جهانی اعلام داشت که مسائل ناشی از الکل به خصوص برای مصرف کنندگان افراطی آن، از مهم ترین مسائل بهداشت عمومی جهان به شمار میآید و شامل خطرات جدی برای سلامت، رفاه و زندگی انسان است.
گفته می شود بین یک سوم تا نیمی از تصادفات در جاده ها در کشورهای توسعه یافته و یک سوم از تصادفات در محل کار به سبب مصرف الکل است. الکل آثار منفی در استعداد و توانایی سیاستمداران، بازرگانان، پزشکان و هنرمندان بر جای می گذارد. یک سوم از تمام طلاق ها و تجاوزات جنسی به اطفال ناشی از مصرف الکل است. سالیانه بین 8 تا 15 میلیون روز کار به علت مشروب خواری از دست میرود.
در ایالات متحده تایید شده است که بیشتر از 75 درصد از وقت پلیس صرف جنایات مرتبط با الکل میشود. اکثریت عظیمی از جنایتکاران، در نوشیدن الکل زیاده روی مینمایند و نیمی از قتلها در ارتباط با مصرف الکل است، به این معنا که مقتول یا قاتل و یا هر دوی آن ها قبل از جنایت الکل نوشیدهاند.
در انگلستان، تحقیقی که از سوی مجله ی بریتانیایی اعتیاد در سال 1982 انتشار یافته است مینویسد که 64 درصد از تمام افرادی که دستگیر شده اند در خلال چهار ساعت قبل از دستگیری الکل نوشیدهاند و 93 درصد از افرادی که بین ساعات 10 شب تا 2 صبح دستگیر شده اند در مصرف الکل افراط نموده اند. حتی 65 درصد از جوانان دستگیر شده زیر 18 سال، الکل مصرف کردهاند. در بریتانیا مصرف الکل عامل اساسی توقیف 1000 نفر در روز میباشد.
در گذشته، کوشش هایی که برای کنترل مصرف الکل انجام میگرفت اکثرا مبتنی بر زمینههای اخلاقی بوده و پیوسته آثار تخریبی آن بر اخلاقیات فردی، زندگی خانوادگی توانایی های شخصی و انگیزه کار و رفتار در کوچه و بازار بیان میگردید.
امروزه نکاتی که به آنها اشاره شد تحت الشعاع نظرات مهمتر و حیاتی تر قرار گرفتهاند که بایستی توجه بیشتری به آنها معطوف داشت.
مصرف الکل دیگر مسئلهای فردی و خانوادگی به حساب نمیآید. بلکه بار مسائل و مشکلات ناشی از آن برای جامعه چنان سنگین است که بایستی همگی را، اعم از الکلی و غیر الکلی مشروب خوار و غیر مشروب خوار یکسان مضطرب و نگران نماید.
مطلب مرتبط: قرص b2 چیست
الکل را چگونه ترک کنیم؟
بسیاری میپرسند چگونه یک فرد الکلی را ترک دهیم؟ یا ترک الکل چند روز طول میکشد ؟ ترک مشروبات فوری الکل برای فردی که تا چند ساعت پیش اعتیاد به الکل داشته و وابستگیهای شدید روحی و جسمی به آن پیدا کرده به صورت خودسرانه بسیار خطرناک است؛ ترک ناگهانی آن موجب تشنج و حتی مرگ میشود.
اولین قدم برای شکست الکل عدم نوشیدن آن است اما گفتنش بسیار آسان است چون تاثیر الکل بر روی هر فرد به فاکتورهای مختلفی مثل سن، جنسیت، سوخت و ساز بدن و حتی وضعیت خلق و خو بستگی دارد و برای ترک آن باید تمام این فاکتورها را در نظر گرفت.
موثرترین عوامل در ترک اعتیاد الکل
ترک مشروبات الکلی یک درمان طولانی مدت است و شامل شرایطی است که میتواند در ترک به فرد و اطرافیان کمک کند:
۱-میزان وابستگی به الکل
زمان مصرف و میزان مصرف الکل در ترک بسیار مهم است. هر چه این زمان کوتاهتر باشد خب بالطبع ترک کردن آن آسان تر است. فرد مصرف کننده در هر نقطهای از اعتیاد است نباید ناامید از ترک باشد چرا که ترک یا هر ماده مخدری غیر ممکن نیست.
۲-سطح حمایت اطرافیان
اگر فرد معتاد حمایتی از طرف خانواده برای ترک نبیند شرایط بسیار سخت میشود. خانوادهها باید بدانند که عزیزشان به یک بیماری دچار شده و نیاز به حمایت آنان دارد نه اینکه فرد را از خود طرد کنند.
۳-میزان انگیزه فرد معتاد
فردی که تصمیم میگیرد اعتیاد خود را ترک کند حتما باید این انگیزه را داشته باشد و احساس نیاز کند وگرنه هر چه قدر خانوادهها برای ترک اعتیاد فرد تلاش کنند و بهترین و سریع ترین روش ترک اعتیاد را هم به کار ببرند نتیجهای نمیگیرند. برای بالا بردن انگیزه روانشناسان متخصصی در این زمینه هستند که با تکنیکهایی که به کار میبرند تصمیم گیری فرد برای ترک اعتیاد را تقویت میکنند و بر آن اثر مثبت میگذارند.
سندروم ترک الکل
پس از قطع ناگهانی الکل، علائمی در فردی که مصرف زیاد داشته باشد ظاهر می شود که به آن سندروم ترک میگویند. این علائم میتواند جسمی و رو حی باشد. معمولا از علائم خفیف آن میتوان به خستگی و اضطراب خفیف اشاره کرد و از علائم شدیدتر آن از توهم و تشنج نام برد.
چطور الکل را ترک کنیم؟
معتادین به الکل چنانچه خواستار موفقیت در ترک اعتیاد خود باشند ابتدا بایستی مشکل خویش را دریابند، آنگاه حقیقتا مصمم به ترک اعتیاد شوند. در مراحل ترک، چنانچه معتاد پذیرای کمک اطرافیان خویش نباشد هیچیک از متخصصین و بستگان وی در همیاری با وی توفیقی نخواهند یافت.
الکلی واقعی اگر خواهان ترک اعتیادی موفقیت آمیز است باید مصرف الکل را مطلقا در طول زندگی خویش ترک گوید. هرچند افرادی که در مصرف الکل افراط می نمایند قادر به کنترل مصرف خود هستند اما الکلی ها باید مصرف الکل را یکباره قطع نمایند. برای آنان هر روز که بگذرد به منزله آغاز مبارزه نوینی علیه اعتیاد است. در این روند حتی مقدار بسیار کم و متعارفی از الکل که در داروهای ضدسرفه و دیگر داروها موجود است میتواند فاجعه انگیز باشد.
انواع مواد مخدر جدید را میتوانید در این مقاله بخوانید .
انواع راه های ترک الکل
۱-سم زدایی: از جمله درمان های شایع برای ترک اعتیاد سم زدایی است. سم زدایی باعث میشود تا وابستگی جسم به الکل را از بین ببرد. این کار معمولا در مراکز درمانی یا کمپ های ترک اعتیاد انجام میشود و همراه با تجویز داروست. در این مرحله ممکن است علائمی مثل لرزش بدن و توهم و تشنج را به همراه داشته باشد.
۲-استفاده از دارو برای بیزاری از الکل: در این نوع روش از داروهایی استفاده میشود که باعث می شود حالات ناخوشایندی برای فرد به وجود آید که به نوعی شرطی سازی صورت گیرد و فرد در نتیجه این شرطی سازی نسبت به مصرف الکل بیزار شود.
فرد معتاد به محض مشاهده عوارض ناشی از نرسیدن الکل بایستی تحت امدادهای پزشکی قرار گیرد و هرگونه اختلالات جسمانی ناشی از مصرف الکل لازم است مورد بررسی پزشک و مداوای مناسب قرار گیرد. در اینگونه موارد استمداد از پزشک خانوادگی برای کسب راهنمایی ها و مساعدتهای لازم بسیار ارزشمند است.
چرا که وی داروهای آرام بخش (از قبیل کلورمتیازول که احتمالا متداول ترین داروی تجویزی برای چنین موارد است اما به سبب اینکه خود اعتیاد آور است بیش از یک هفته الی ده روز نبایستی مصرف گردد) و نیز داروهایی مانند دی-سولفیرام (که غالبا تحت نام داروهایی آنتابوس در بازار عرضه میگردد) تجویز مینماید که داروی اخیر در صورت مصرف الکل، یک نوع احساس حال به هم خوردگی شدیدی را عارض می سازد که خود موجب تقویت اراده و تصمیم فرد الکلی در ترک اعتیاد می گردد. همچنین این داروها ممکن است باعث کاهش میل جنسی شود. از جمله داروی ترک الکل، آکامپروسات و نالترکسون است.
۳-مشاوره درمانی: بسیاری از افرادی که فقط ترک وابستگی جسمی به الکل را انجام دادهاند مجددا به مصرف الکل روی آوردند و در مقابل وسوسه های بیرونی نمی تواند مقاومت کنند. اینجاست که وجود یک روانشناس برای برطرف کردن علل اعتیاد و درمان اختلالات ناشی از مصرف ضروریست.
در برخی مناطق ترک اعتیاد از طریق درمان- رفتاری و یا درمانی که طی آن در شخص معتاد احساس تنفر نسبت به الکل ایجاد میشود، اعمال میگردد. در اینگونه درمان اراده فرد معتاد را در ترک اعتیاد، از طریق آموزش وی در تداعی مصرف الکل با سابقه ذهنی یک پیش آمد ناخوش آیند جسمانی مانند شوک الکتریکی تقویت مینمایند، ولی درمان رفتاری معمولا مستلزم مراجعه به روانپزشکی است که دارای روانشناس دستیار باشد. افزون بر کمک های ارزنده متخصصین در مراحل ترک، فرد معتاد و بستگان وی می توانند بیشترین یاری را از انجمن الکلی های گمنام که سازمانی پیشرفته بوده و توسط معتادان پیشین برای رهایی معتادان کنونی اداره می گردد دریافت دارند. یک پزشک خوب خانوادگی زمینه ی تماس فرد الکلی مصمم به ترک را با انجمن معتادان پیشین فراهم می آورد.
ترک الکل چند روز طول میکشد؟
در پاسخ به سوالاتی از قبیل الکل در بدن چند روز می ماند باید گفت هنگامی که اعتیاد به مشروبات الکلی مدت زیادی طول بکشد خیلی نمیتوان با آن مقابله کرد و آن را شکست داد اما غیر ممکن نیست.
به طور کلی ترک هر ماده اعتیاد آوری شامل برنامه ایست جامع که تمام نیازهای جسمی و روحی فرد معتاد را دربربگیرد. این برنامه حتما باید شامل مواردی که در روشهای ترک اعتیاد گفتیم باشد. در این بین در مراکز ترک اعتیاد برنامههایی مثل مشاوره فردی، درمان گروهی، سمینار و کارگاههای آموزشی نیز برگزار میکنند.
مطلب پیشنهادی : علت عطسه بعد از ترک متادون چیست ؟
روش ترک الکل در کمپ فرمانیه
در کمپ ترک اعتیاد لاکچری فرمانیه (بهترین مرکز ترک الکل خصوصی در تهران) روش ترک الکل به این صورت است که فرد معتاد به الکل ابتدا با متخصصین و مشاوران کارآزموده این مرکز گفتگو کند. سپس با توجه به شرایط فرد مراجعه کننده برای ترک اعتیاد، برنامه مشاوره های شخصی و گروهی و خانوادگی در نظر گرفته می شود تا در کنار مراحل سم زدایی، فرد بتواند به مرور به از اعتیاد خود آگاه شده و اقدامات عملی برای در ترک ماندن انجام دهد.
در کمپ ترک الکل فرمانیه برای افرادی که وابستگی به الکل دارند روش ترک به صورت تدریجی شروع میشود و معمولا حدود سه تا چهار هفته طول میکشد. این کار با مراقبت 24 ساعته کادر درمانی و با توجه به امکانات رفاهی که در این مرکز تهیه دیده شده بیماران این فرصت را دارند که با خیال راحت و فارغ از دغدغهها و نگرانیهای زندگی روند بهبودی خود را طی کنند. هزینه کمپ ترک اعتیاد خصوصی در تهران با توجه به امکانات کمپهای ترک اعتیاد متغیر است.
راههای رواج اعتیاد به دخانیات و مشروبات الکلی
برای مثال اگرچه تبلیغات بازرگانی برای سیگار در تلویزیون انگلستان ممنوع شده است، اما بسیاری از شرکتهای دخانیات نام نوع سیگار تولیدی خود را توسط برگزار کنندگان مسابقات ورزشی با اندازه کافی در معرض دید مردم قرار میدهند و این نوع تبلیغ بی اندازه موثر است.
در گزارشی که در مجله تعلیم و تربیت بهداشتی در سال 1984 منتشر گردید فرانک لدویت یکی از محققین در بخش تعلیم و تربیت دانشگاه منچستر در تحقیقی بر روی 880 نفر از دانش آموزان دبیرستان شه منچستر دریافت که دانش آموزان مورد سوال اکثرا از نام سیگاری که غالبا با برگزارکنندگان برنامههای ورزشی در تلویزون در ارتباط بوده آگاهی دارند. در بررسی تعداد نوجوانانی که نام شرکت دخانیات را قبل و بعد از مسابقه بیلیارد اسنوکر که از تلویزیون پخش میگردید شناخته اند، روشن گردید که مجریان ورزشی که در تلویزیون ظاهر میشوند ابراز تبلیغات اثر بخشی برای سیگار خواهند بود.
شیوه تبلیغاتی مزبور امتیاز دیگری نیز دارد. افرادی که برنامه های تلویزیونی را تماشا مینمایند و نوع سیگاری را در تلویزیون مشاهده میکنند به سرعت نام محصول را با قهرمانان ورزشی خود تداعی مینمایند و این خود به محصول صنعتی، شکوه و موفقیت خاصی میبخشد. سادهتر این که، در واقع موفقیت یک شرکت دخانیات در تبلیغ محصول خود از طریق برگزاری مسابقات ورزشی احتمالا بیش از تبلیغاتی است که مستقیما انجام میگیرد.
با برگزاری مسابقات ورزشی قدر مسلم بسیار موثرتر میتوان نام کالای تبلیغاتی را به ذهن بینندگان جوان (که مشتریان فردا را تشکیل می دهند) سپرد تا با صرف هزینهای برای تبلیغات عادی که در تلویزیون انجام میگیرد.
در حقیقت تعداد روزافزونی از موسسات تبلیغاتی اینک به خوبی میدانند که برای جلب مشتریان به سوی یک محصول انجام تبلیغات بازرگانی از راههای غیر معمول غالبا مفیدتر است.
گفته میشود که یکی از شرکت های تحقیقاتی بازاریابی به یک شرکت دخانیاتی پیشنهاد نمود که برای فروش بیشتر محصولات به جوانان برای تبلیغ انواع سیگارهای کم جرم را فراموش نمایند و بطور کلی از طرح موضوعات بهداشتی اجتناب ورزند. در عوض به شرکت دخانیاتی توصیه نمود که تبلیغ خود را با آنچه که مورد توجه جوانان است مانند امور جنسی و الکل و یا با فعالیت های غیر قانونی مانند کشیدن گراس مرتبط نمایند.
محققان بازاریابی این برخورد بی پروا را از این رو پیشنهاد نمودند که طبق شواهد احتمال وادار نمودن نوجوانان به سیگار کشیدن از طریق اینکه سیگار را برای آنها مضر و غیرقانونی بدانند بیش از آن است که سیگاری را به عنوان نوع کم جرم تر و کم خطرتر برای آنان تبلیغ نمایند.
یکی از وظایف مهم تبلیغات بازرگانی برای دخانیات و الکل موثر بودن آن در جذب مصرف کنندگان جدید است. بنظر می رسد صنایع دخانیات و الکل معتقدند که تبلیغات آنان صرفا برای وادار کردن سیگار کشان و مشروب خورهای حاضر به تعویق نوع مصرف آنان است و به منظور وادار ساختن افرادی که سیگار نمیکشند و الکل مصرف نمینمایند به شروع مصرف الکل و سیگار انجام نمیگیرد.
در کتابی که تحت عنوان “تاثیر تبلیغات بازرگانی بر بازار مشروبات الکلی در بریتانیا” توسط اتحادیه شرکتهای تبلیغاتی در سال 1983 انتشار یافت نویسندگان کتاب دکتر ال دبلیو هگن و ام جی واترسون اعلام نمودند که آگهی های بازرگانی برای الکل تماما در جهت تبلیغ نوع بخصوصی است و نام آبجو و مشروبات الکلی خاصی را تبلیغ نموده و هیچگاه نفس نوشیدن مشروبات الکلی را تشویق نمی نماید. این نویسندگان همچنین ادعا می نمایند که “فقط در صد کمی از جمعیت معتاد به الکل بوده و یا شدیدا” به سوء مصرف الکل می پردازند. استقلال و قدرت اتحادیه ی شرکت های تبلیغاتی را شاید بتوان از این بیان قابل توجه استنباط نمود.
افزون بر این شرکت های دخانیاتی حتی هنگامی که انحصاری نیز می باشند به تبلیغات بازرگانی ادامه میدهند. مشکل میتوان پذیرفت تبلیغاتی که مردی موفق و ثروتمند را در حال سیگار کشیدن نشان میدهد بر تماشاگران جوان و غیر وابسته به نوعی سیگار اثر گذار نباشد. اگرچه شاهدی برای اثبات این موضوع وجود ندارد. اما ما به عنوان کمپ ترک اعتیاد الکل در تهران با تجربهای که داریم تاکید میکنیم که تبلیغات بازرگانی برای دخانیات و الکل بر تعداد مصرف کنندگان این دو مادهی مخدر بیشترین تاثیر را برای جای گذارده است.
به عنوان گواهی دیگر بر این نظریه به کشورهای در حال توسعهی جهان اشاره میکنیم. شرکتهای دخانیات و سازندهی الکل اکنون مقدار روز افزونی از محصول خود را در آن نقاط به فروش میرسانند و نسبت مرگ و میر ناشی از دخانیات و الکل نیز در آن کشورها رو به انفجار است. شک نیست که امروزه صنایع توتون و الکل تمایل بسیاری به افزایش فروش خود در کشورهای در حال توسعه دارند، زیرا می خواهند در صورت موفقیت غرب در مبارزات علیه الکل و سیگار سود خود را همچنان حفظ نمایند. همچنین شرکت های تبلیغات بازرگانی برای تشویق افراد جدید به مصرف و اعتیاد به سیگار و الکل از حقه های تجاوزگرانه و بی پروای تبلیغاتی که در مناطق متمدن تر جهان ممنوع است استفاده مینمایند.
چه کسانی پشت تبلیغات آزادانه دخانیات و مشروبات الکلی هستند؟
بدون شک دست اندرکاران مبادلات مواد مخدر که باعث اعتیاد به هروئین و اعتیاد به کوکائین ( مواد مخدر کوک چیست ؟) میشوند را باید تعقیب و دستگیر کرد. اما بیشترین انزجار خود را بایستی با مدیران شیک پوش و تحصیلکردهای که برای صنایع دخانیات، صنایع الکل و صنایع تبلیغاتی کار میکنند روا داشت. این افراد که خود دارای کودکانی دانش آموز میباشند، ویلاهائی در مناطق ییلاقی دارند، در میهانیهای آنچنانی شرکت مینمایند و اتومبیلهای شیک سوار میشوند. کاملا بر آنچه که انجام میدهند آگاهند و هم آنان هستند که “سیمای ناپسند سرمایه داری” را عرضه میدارند.
مصرف الکل چه تاثیری بر روی مغز نوجوانان میگذارد؟
بلوغ دوران گذر از دوران کودکی به بزرگسالی است و طی این دوره بدن تغییرات چشمگیری به لحاظ فیزیکی، احساسی، هوشی و اجتماعی را تجربه خواهد کرد. مغز هم در این دوره زندگی به شکل قابل توجهی تغییر میکند. مغز در حال رشد مثل یک ماشین یادگیری است که از زمانی که ما به دنیا می آییم همانطور که هر روز بیشتر و بیشتر در مورد جهان اطراف خود یادمیگیریم مغز ما هم به شکل فوق العاده ای رشد می کند. در نتیجه میان سلول های مغزی میلیاردها مسیر ارتباطی به وجود میآید که البته بسیاری از این گذرگاه ها یا خیلی کند هستند یا نیازی به آن ها نیست.
مغز ما در طی سال های نوجوانی بازسازی می شود. در این زمان بسیاری از مسیرهای غیر ضروری بین سلول های مغزی هرس شده یا کاملا حذف می شوند. در عین حال آن هایی که باقی میمانند، عایق بنده شده تا برقراری ارتباط بین این مسیرها سریع تر انجام شود. به این فرآیند در اصطلاح علمی Myelination می گویند. میزان و نوع انجام این فرآیند به شدت به تجربیات و تعامل ما با دنیای اطراف بستگی دارد.
یکی از موارد مهم و تاثیرگذار بر روی میزان هرس شدن و از بین رفتن مسیرهای بین سلولهای مغزی مصرف الکل، مواد مخدر (هروئین، تریاک) و مواد محرک (شیشه، گل و …) در این سنین هست. در کمپ فرمانیه (بهترین کمپ ترک اعتیاد الکل در تهران) و در طی جلسات با خانوادهها یکی از اصلی ترین مواردی که همواره به آن توجه میشود آشنایی خانواده ها و نوجوانان با تاثیرات و آسیبهایی است که مصرف الکل، مواد مخدر، مواد محرک و سایر مواد اعتیاد آور میتواند بر روی جسم و ذهن آن ها بگذارد.
مطلب مرتبط: نقش خانواده در درمان اعتیاد
حال نگاهی دقیقتر به نحوه کار مغز بیاندازیم:
لب پیشانی (Frontal Lobes): رشد لب پیشانی بیشتر از رشد دیگر قسمت های مغز زمان می برد و در حدود 25 سالگی به مرکز تصمیم گیری برای مغز تبدیل میشود. لب پیشانی به ما کمک میکند تا برنامه ریزی و سازماندهی کنیم و توجه خودمان را به یک چیز متمرکز کنیم. همین طور موجب میشود که حالات و رفتارهایمان را کنترل و مسائل روزمره خود را حل کنیم.
لب گیجگاهی (Temporal Lobes): مثل یک مرکز بررسی اطلاعات عمل می کند یعنی کتابخانه ای برای صداها، گفته ها، آموخته ها و خاطرات شما میسازد.
مخچه (Cerebellum): مخچه دریافتهای حسی را جمع آوری کرده و به شما کمک می کند تا شما حرکات خود را کنترل و تنظیم کنید. همینطور توازن خود را به دست بیاورید.
هیپوتالاموس (Hypothalamus): هیپوتالاموس در کارهای زیادی نقش دارد و شامل رها سازی هورمون هایی می شود که به بدن شما کمک می کند تا دمای بدن، گرسنگی، عطش و رشد جنسی را کنترل کند.
ساقه مغز (Brain Stem): این بخش مثل آخرین پایگاه برای بررسی اطلاعاتی عمل می کند که از مغز به سوی بدن و برعکس ارسال شده اند.
حال که با قسمتهای مهم مغز آشنا شدیم کمپ ترک الکل و اعتیاد فرمانیه شما را دعوت به ادامه این مطلب میکند:
تاثیرات و آسیبهای مصرف الکل بر روی مغز نوجوانان، متفاوت با تاثیر آن در بزرگسالان
برخلاف مغز برزگسالان، مغز نوجوانان همچنان در حال رشد بوده و تمام قسمتهای آن به مرحله بهره برداری نرسیده است. احساسی که موقع نوشیدن الکل در نوجوانان به وجود میآید به دلیل آسیبی است که به قسمتهای مختلف مغز میرسد.
- مصرف الکل ابتدا بر روی لب پیشانی (Frontal Lobes) اثر می گذارد. به شما احساس آرامش میدهد و بازدارنده های حسی را کاهش میدهد به این معنی که ممکن است شما آزادانه و با صدای بلند صحبت کنید، آشوب به پا کنید یا شاید کارهای احمقانهای انجام بدهید که بعدا موجب پشیمانی شما بشود. وقتی مصرف الکل را ادامه بدهید، فعالیت مغز شما آهسته تر میشود، توانایی تمرکز، تصمیم گیری درست و کنترل احساسات و انگیزه ها در شما بسیار کم میشود. به این معنی که شما ممکن است بعد از مصرف الکل کارهایی بکنید که در حالت عادی به هیچ وجه آن ها را انجام نمیدهید.
- در بخش هیپوتالاموس (Hypothalamus) مغز، الکل جلوی هورمونهای پیام رسان که به کلیهها دستور جذب آب می دهند را میگیرد. در نتیجه بیشتر آب بدن به عنوان آب اضافی دفع میشود. با کاهش آب ارسالی به مغز، بدن به کم آبی مبتلا می شود. به همین دلیل است که صبح فردای مصرف الکل به شدت احساس سر درد و بدن درد می کنید که به خماری یا hangover معروف است.
- تاثیر الکل بر روی مخچه (Cerebellum) وقتی معلوم می شود که در حین مستی در هنگام راه رفتن و ایستادن دچار مشکل میشوید و تعادل خود را از دست می دهید و ممکن است زمین بخورید. به همین دلیل زخمی شدن در هنگام مستی ناشی از مصرف الکل، اتفاقی است که اغلب رخ میدهد.
- مصرف الکل به خصوص بر روی قسمتی از لب گیجگاهی (Temporal Lobes) که هیپوکمپس (Hippocampus) نامیده می شود، تاثیر میگذارد. این بخش به ما اجازه میدهد که خاطرات جدید بسازیم. الکل در فرآیند انتقال اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت مداخله ایجاد میکند. بنابراین اگر در مدت زمان کوتاهی الکل زیادی مصرف کنید، ممکن است به فراموشی کامل دچار بشوید و اعمال و رفتار خود در هنگام مستی را به خاطر نیاورید. وقتی سوء مصرف الکل رخ دهد و شما به مرحله فراموشی برسید ممکن است کارهایی را انجام دهید که در حالت هوشیاری آن ها را هرگز انجام نخواهید داد. ممکن است دوستان شما در آن لحظه از سطح هوشیاری شما و مست بودن شما آگاه نباشند.
در طول سالهای نوجوانی باید به شدت مراقب مغز بود و مانند دیگر قسمتهای بدن از آن مراقبت کرد. تحقیقات دانشمندان ثابت کرده است که تاثیر و آسیبی که مصرف الکل بر روی مغز میگذارد فقط کوتاه مدت نیست و شاید همیشگی باشد. بنابراین نوجوانان باید بسیار مراقب مغز خود باشند. زیرا فقط همین یک مغز را دارند.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
ترک عرق چند روز طول میکشد ؟