مفهوم بیماری اعتیاد چیست؟
سوالی که بسیاری افراد میپرسند این است که مفهوم بیماری اعتیاد برای من چیست؟ در این قسمت از مشاوره و آموزشهای کمپ ترک اعتیاد، درباره تعریف بیماری اعتیاد بحث میکنیم. این موضوع بیماری اعتیاد میباشد که یک بیماری روانی و رفتاری که ریشه در اصالت فرد دارد. حال ممکن است از طریق وراثت یا حتی روشهای دیگر به او منتقل شده باشد. اعتیاد، نیمه تاریک وجود انسان است که باعث بروز نواقص شخصیتی میگردد و فرد را وادار به انجام کارهایی میکند که هیچ تمایلی به انجام آنها ندارد.
هر بیماری ریشه و علتی دارد و اعتیاد ریشه در دوران کودکی فرد و نقش والدین، خانواده و اجتماع دارد: فقدان مهارتهای تربیتی والدین، الگو برداری از افراد ناسالم نبود محیط مناسب برای احساس آرامش، نبود امنیت در خانواده و اجتماع، توجه نکردن به حرفها و احساست فرد توسط والدین، ترس از پدر و مادر و بالا خره احساس راحتی نکردن! همه مواردی که به آنها اشاره شد باعث خواهد شد تا فرد محرم اسرارش را در بیرون از خانواده بیابد! ناکامیها شکستهای فردی، اعتماد به نفس فرد را تحلیل می برد و توانایی نه گفتن در برخی مواقع از او سلب میشود.
همچنین تحمیل شدن عقاید والدین و دیگران به او، تبعیض قایل شدن بین فرزندان و مقایسه او با همسن و سالهایش، همگی باعث ایجاد احساس ناامیدی، خودکم بینی، حقارت و بی ارزشی در فرد میشود! در نتیجه، فرد منزوی میشود و رفته رفته از خانواده دور شده و فاصله می گیرد. زیرا احساس اهمیت و امنیت نمی کند. او از در میان گذاشتن مشکلاتش با والدین خود بیم آنرا دارد که مبادا مورد سرزنش، نصیحت و یا تنبیه قرار گیرد که این خود موجب خواهد شد که نیمه تاریک وجود او بیدار شود و از آن پس الگوی فکری و رفتاری خود را به غلط تعیین کند. یعنی، با کسانی که قبلا رفت و آمد نداشت، سعی در برقراری ارتباط مجدد میکند و مشکلات خود را با آنها در میان میگذارد و از آنجایی که آنان نیز همانندی چون خود یافته اند، او را به غلط راهنمائی میکنند و نهایتا او بیش از پیش از خانواده و اجتماع فاطله میگیرد و میکوشد که کمبود محبت و احساس درک نشدن در خانواده را در محیط بیرون از خانه جبران کند.
او همچنین تلاش میکند تا توجه دیگران را به خود جلب کند و خلاء درک نشدن و تائید نشدن خود را از طریق آنها اشباع کند. پس از چند صباحی، او نوع دیگری از احساس کمبود و خلاء را تجربه میکند و حس کنجکاوی در او ظاهر میشود که ریشه این خلاء چیست و حاضر به انجام هر کاری می گردد تا از این احساسات رهائی یابد و در این میان ترس نقش به سزائی از خود بجا میگذارد:
ترس از تائید نشدن، ترس از مورد توجه قرار نگرفتن، ترس از آینده و تنهایی و………
این موارد باعث میشود تا همه کارهایش بر اساس ترس باشد و سرانجام اینکه ترس زیر بنای اعتیاد را تشکیل میدهد! زیر بنای دیگر اعتیاد، خودخواهی است. از آنجایی که فرد اعتماد به نفس ندارد به ناچار از غرور کاذب استفاده میکند و غرور هم خودخواهی بدنبال می آورد و در نتیجه فرد صرفا مصالح و منافع خود را در نظر می گیرد. او دچار خود محوری میشود. یعنی، حرف شنوی از هیچ کس نخواهد داشت و هر آنچه که از منظر خودش درست بنظر میرسد انجام میدهد. از اینها گذشته، هنگامی که فرد نگاهی به گذشته خود می اندازد احساس رنجش بسراغش می آید و به این می اندیشد که چرا دیگران رفتار درستی با من نداشته اند؟
او دیگران را مسبب تمام ناکامی ها و تلخ کامی های خو میداند. او بدلیل خودخواهی، نقش خود را نمیبیند و نیز هنگامی که به آینده میاندیشد ترس بسراغش میآید.
بیم از آنکه در آینده چه اتفاقاتی ممکن است بیفتد و در همین حال تصورات باطل گریبانگیرش می شود، از همه چیز و همه کس منزجر شده و در مثلث خودمحوری خود در چرخش خواهد بود! گذشته تلخ و آینده نامعلوم و زمان حال او از احساسات منفی و مسموم لبریز می گردد و در صدد بر می آید که برای رهائی از این حالت دست به هر اقدامی بزند و از آنجایی که نمی تواند واقعیت را آن گونه که هست بپذیرد، سعی در فرار از واقعیت دارد و سخت در صدد جستجو بر می آید تا از این وضعیت خود را برهاند و این افکار را پیوسته با خود حمل میکند.
همچنین زمانی که میبیند دوستانش در حال انجام هر کاری هستند، او هم بخاطر آن که ثابت کند دست کمی از آنها ندارد، همان کار را انجام میدهد و اگر در یک مکان به او پیشنهاد انجام کاری داده شود، بدلیل فقدان اعتماد به نفس، نمیتواند به آنها؛ نه؛ بگوید! من باب مثال، اگر در جمعی شاهد مصرف سیگار یا الکل باشد، با خود میگوید؛ این چیزی که آنها مصرف میکنند چیست؟ در این قسمت سعی کردیم شما را با مفهوم بیماری اعتیاد آشنا کنیم.
چرا من نباید مواد مخدر و یا مواد محرک مصرف کنم؟
در حین فرورفتن در این اندیشه، به او پیشنهاد مصرف داده میشود و او هم از آنجایی که نمیتواند نه؛ بگوید، پیشنهاد مطرح شده را میپذیرد. زیرا گمان میکند که اگر پیشنهاد را رد کند دوستانش در مورد او چه فکر میکنند؟ زمانی که مبادرت به مصرف میکند، حالا این ماده هرچه که میخواهد باشد، طعم لذت های آنی مصرف مواد را تجربه می کند و او نزد خود میگوید: این دقیقا همان چیزی است که بدنبالش میگشتم برای مدتی احساس آرامش و بی خیالی بسراغش می آید و تصمیم می گیرد که برای همیشه از این ماده استفاده کند. او به مصرف خود ادامه میدهد و رفته رفته به این ماده وابسته میشود!
پس از گذشت زمانی، دوباره همان احساسات پیش از مصرف به سمت او هجوم میآورد و پی میبرد که این ماده مصرفی هم پاسخگوی نیازهای اساسی درونی او نیست و بدنبال چیز دیگری می گردد دوباره جستجو را از سر میگیرد و بسراغ مواد مخدر تازه تری می رود و همچنان این چرخه ناسالم را دنبال می کند! زمانی که با مشکلی مواجه میشود و از پس حل و فصل آن بر نمیآید احساس درماندگی و استیصال می کند و از انجائی که دچار غرور کاذب و خودخواهی است، از دیگران هم در حل مسئله خود در خواست کمک نمی کند و بسراغ مصرف سایر مواد مخدر میرود و گمان می کند که مشکل بر طرف شده است. در حالیکه مشکل او همچنان به قوت خود باقیست! حال ممکن است که فرد به مصرف مواد مخدر روی نیاورد و به چیز دیگری وابسته گردد. ولی آنچه در این جا به آن اشاره میشود وابستگی و اعتیاد به مواد مخدر است.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
بیماری اعتیاد چیست؟
درباره این که چرا اعتیاد بیماری است باید بگوییم بر خلاف باورهای قدیمی و بر مبنای اطلاعات و دانش کنونی مرکز سم زدایی و ترک مواد مخدر فرمانیه (کمپ ترک اعتیاد تهران) در مورد مغز انسان، ثابت شده است که اعتیاد یک مشکل اخلاقی و یا ضعف اراده نیست، بلکه نوعی بیماری ذهنی است. اعتیاد از جمله بیماری هایی است که بیش از هر چیز به مغز انسان آسیب رسانده و سیستم ارتباطی آن را مختل می سازد. بیماری اعتیاد یک چرخه ویرانگر و باطل است که مانع می شود تا فرد معتاد به تنهایی و با اراده شخصی خود از این بیماری رهایی پیدا کند.
اعتیاد ، یک بیماری مزمن، پیشرونده و لاعلاج است و اگر جلوی پیشروی آن گرفته نشود به مرگ و نیستی فرد ختم می شود! بیماری اعتیاد از بین رفتنی نیست و صرفا می توان از پیشروی آن جلوگیری بعمل آورد.
این عارضه نوعی ارتباط تسکین دهنده با یک ماده روان گردان یا تاثیرگذار بر ذهن، یا رفتاری است که ما را در برابر وسوسه مصرف مواد مخدر بیش از حد ناتوان میکند. برخی اعتیاد را فقط در مصرف مواد مخدر تعبیر میکنند. حال آن که اعتیاد یعنی عادت و وابستگی! و این وابستگی در گونه خاصی خلاصه نمیشود. مثل اعتیاد به شهوترانی، قمار، طمع، اینترنت و …
اعتیاد به عنوان حالتی تعریف میشود که در آن بدن انسان برای انجام فعالیت های عادی خود به یک ماده یا یک رفتار خاص وابسته میشود. زمانی که ماده مورد نیاز در اختیار بدن قرار نمی گیرد یا انجام رفتاری که شخص معتاد بدان وابسته شده است امکان پذیر نمی باشد، فرد وارد حالت خماری می شود. اعتیاد را می توان اجبار به انجام کاری تعریف کرد که فرد از پیامدهای زیان بار آن آگاه است. حتی والدین، همسر، فرزندان و دیگر اقوام و نزدیکان معتاد نیز این واقعیت را که اعتیاد نوعی بیماری است به راحتی نمی پذیرند. به این علت که این افراد از لحاظ احساسی در فرآیند بیماری فرد معتاد درگیر هستند.
بنا به تعریفی که انجمن آمریکایی درمان اعتیاد از واژه اعتیاد و این که ماهیت بیماری اعتیاد چیست ارائه داده است، اعتیاد یک بیماره عمده و مزمن میباشد که در مدارهای پاداش، انگیزه، حافظه و دیگر اجازی مربوط به مغز اختلال ایجاد می نماید. این اختلالها به ایجاد ویژگیهای جسمی، روانی، اجتماعی و روحانی خاص در انسان منجر می شود. بروز چنین حالت هایی در انسان سبب می شود که وی برای دستیابی به پاداش، لذت یا تسکین به مصرف یک ماده مخدر، محرک و یا انجام رفتاری مخرب ویرانگر روی آورد.
انواع اعتیاد و جنبه های بیماری اعتیاد چیست ؟
اعتیاد را می توان به طو کلی به دو نوع تقسیم کرد: اعتیاد به مواد مخدر و اعتیاد رفتاری می باشد که ما در این بخش می خواهیم انهارا در ابعاد و جنبه های مختلف بررسی کنیم .
اعتیاد به مواد مصرفی همچون مواد مخدر و الکل
اعتیاد به مواد مخدر در مواقعی که مصرف مواد به طور ناگهانی و یک باره قطع میشود، اغلب با عوارض و نشانه هاش خماری همراه است. در عیت حال اعتیاد جسمی با سازگار شدن بدن انشان با مواد مخدر یا همان تلورانس همراه است و همین موضوع سبب میشود که ما برای دستیابی به نشئگی قبلی میزان مصرف خود را دائما افزایش دهیم. علائم رایج خماری عبارتند از لرزش اسهال و دل پیچه و تهوع. سرعت معتاد شدن هر فرد به نوع ماده مصرفی، دفعات و فواصل مصرف، شیوه های مصرف و ویژگی های ژنتیکی و روانی وی بستگی دارد. مطلب پیشنهادی : چگونه الکل را ترک کنیم ؟
انواع اعتیاد به مواد مخدر
- الکل
- آمفتامین ها
- باربی توریت ها
- بنزودیازپام ها
- کانابیز یا کانابیس
- کوکائین
- چسب ها و دیگر حلال ها
- مرفین (تریاک، هروئین و سایر مواد مرفینی)
- ال اس دی و داروهای خیال انگیز
- توتون و نیکوتین
- دیگر داروهای تجویزی
- داروهای غیر تجویزی
در سال های اخیر اعتیادهایی که بیش از همه توجه مردم را به خود جلب نموده است شامل مواد مخدری مانند هروئین، شیشه، کوکائین و چسب می باشد و اگرچه این مواد مخدر بدون تردید موجب بدبختی ها و نابسامانی های بسیاری می گردد، اما در بیان ساده ی آماری مشکلات نسبتا کمتری را در قیاس با دیگر اعتیادات ایجاد می نماید. متداول ترین نوع اعتیاد، الکل، داروهای بنزودیازپام و توتون است و تعداد افرادی که به چنگال یکی از این سه ماده مخدر گرفتار آمده اند حداقل ده برابر تعداد افرادی است که به تمامی دیگر مواد مخدر غیر قانونی مبتلا می باشند.
ترک مواد مخدر این روزها بر سر زبان هاست و پرداختن به سایر اعتیادها کمی مغفول مانده است. جالب است بدانید میزان افسردگی، رنج و تالم ناشی از اعتیاد به الکل و بنزودیازپام به مراتب بیش از میزان عوارضی است که بر اثر هروئین، کوکائین و دیگر مواد مخدر غیر مجاز پدید میآید. برای اطلاع از علائم ترک هروئین به مقاله ی دیگری از کمپ فرمانیه مراجعه کنید.
اعتیادهای رفتاری
همچون اعتیاد به پرخوری، اعتیاد جنسی، اعتیاد شغلی، اعتیاد وابستگی، اعتیاد به عشق و خودآزاری یا قطع عضو. اعتیادهای رفتاری یک الگوی رفتاری هستند که چرخه ای مشابه اعتیاد به مواد مخدر دارند. در ابتدا ما از انجام یک رفتار احساس لذت می کنیم و سپس آن رفتار را به عنوان روشی برای بهتر نمودن تجارب زندگی خود انتخاب می کنیم و سرانجام برای تحمل اضطراب و استرس به همان رفتار ادامه می دهیم.
فرآیند تلاش برای لذت بردن از آن همواره شتاب بیشتری پیدا میکند و دفعات پرداختن به رفتار مورد نظر، بیشتر و بیشتر شده و حالت آئین و مراسمی خاص به خود می گیرد تا این که سرانجام به بخش عمده ای از زندگی روزمره ما تبدیل می شود. پس از معتاد شدن به آن همواره وسوسه پیدا میکنیم تا آن رفتار را باوجود پیامدهای زیان بارش مجددا تکرار کنیم. این گونه اعتیاد ها جنبه واقعی دارند و در بسیاری از بخش های زندگی ما مشکلاتی به بار میآورند.
چنین اعتیاد هایی همانند اعتیاد به مواد به روابط ما با دیگران آسیب میرسانند و فردی که رفتار معتاد گونه دارد روابط خود با دیگران را قربانی رفتار اعتیاد آور خود نموده و سبب میشود تا اعتماد اعضای خانوادهاش از وی سلب شود. بعلاوه این افراد در زندگی اعضای خانواده، بستگان، دوستان و آشنایانشان نیز مشکلات جدی ایجاد می کنند. شواهد فزاینده ای وجود دارند که نشان می دهند اعتیاد رفتاری نیز همانند اعتیاد به مواد مخدر، فعالیت عادی مغز را مختل می شازد. خوشبختانه برای کسانی که از اعتیاد رفتاری رنج میبرند برنامه های 12 قدم و انجمن هایی وجود دارند که در بهبود یافتن این معتادان بسیار موثر هستند. انجمن معتادان جنسی گمنان، انجمن هم وابستگان گمنام، انجمن قمار بازان گمنام، انجمن پورخوران گمنام و … از جمله این انجمن ها هستند.
تفاوت میان عادت و اعتیاد
بسیاری از ما انسان ها به مصرف یک ماده یا پرداختن به فعالیتی خاص عادت می کنیم اما از این بابت صدمه ای به ما وارد نمی شود چون می توانیم هر زمان که اراده کنیم مصرف یک ماده اعتیاد آور یا پرداختن به یک فعالیت خاص را متوقف کنیم.
آنچه اعتیاد را از عادت متمایز می سازد این است که ما ماده مورد نظر یا رفتار خاص را باوجود پیامدهای منفی آن که کاملا قابل پیش بینی و جدی هستند همچنان ادامه می دهیم.
تعریف عادت: با داشتن حق انتخاب همراه است. فردی که به مصرف یک ماده یا پرداختن به فعالیتی عادت کرده است می تواند هر زمان که اراده کند از عادت خود دست بردارد.
تعریف اعتیاد: اعتیاد با مسائل روانی و جسمی همراه است. فرد به دلیل ابتلا به بیماری اعتیاد، اراده خود را از دست داده و علیرغم آگاهی از پیامدهای زیان بار مواد مخدر یا رفتار اعتیاد آور، همچنان به آن ادامه میدهد.
هر فردی که مبتلا به این بیماری است، تعادل در زندگی او به چشم نمی خورد و در انجام هر کاری به افراط و تفریط روی می آورد و هر آنچه که برای او لذت بدنبال داشته باشد، حتی اگر آنی و زود گذر باشد، به انجام آن مبادرت می ورزد. آنهم بشکل افراطی! افزون براینها، زمام امور زندگی خود را از دست میدهد و مقوله کنترل؛ در زندگی او مفهوم خود را از دست میدهد و اراده او بشدت تحلیل رفته و زیر سوال میرود!
اعتیاد صرفا در مصرف مواد مخدر خلاصه نمیشود. عامل مهمی که موجب وابستگی به مواد مخدر میشود بیماری اعتیاد است و نه خود مواد مخدر! یک فرد معتاد تصور می کند که با بیرون رفتن مواد مخدر از زندگی او، همه چیز درست و روبراه شده است. در حالیکه اصلا” اینطور نیست. بلکه باید قبل از هر چیز بسراغ یافتن راه حلی برای مشکل اصلی خود برود. یعنی، مشکلی که مصرف مواد مخدر و سایر وابستگی ها… معلول و زائیده آن است.
مشکل اصلی یک فرد معتاد از دیدگاه خودش مصرف مواد مخدر است. در حالیکه هزاران بار ترک کرده و سپس از لحاظ جسمی بهبود پیدا کرده، اما پیوسته در اندیشه ی مصرف مجدد است و این فکر او ریشه در بخش روانی بیماری او دارد. پس در نتیجه باید اعتیاد را مهار کرد. یعنی، نخست قطع مصرف مواد مخدر و سپس پیشگیری از رشد و پیشروی تدریجی آن!
نتیجه گیری کمپ ترک اعتیاد فرمانیه
به رغم تمام تعابیر و توضیحاتی که تا اینجا به ذکر آن پرداخته شد، هنوز مفهوم جامعی از بیماری اعتیاد ارایه نشده است. زیرا که تا کنون درمان قطعی برای آن یافت نشده است!
از آنجایی که برای درمان هر بیماری نخست باید آن بیماری را کاملا شناخت، از این رو، فقط می توان گفت که اعتیاد، سرطان نیست، هپاتیت نیست، سرما خوردگی نیست و ………..!
6 ویژگی بیماری اعتیاد
از نظر کمپ ترک اعتیاد فرمانیه به عنوان متخصص در ترک شیشه در کمپ و ترک هروئین، اعتیاد نیز همانند دیگر بیماری های مزمن دارای ویژگیهایی است که این بیماری را از لحاظ پزشکی تعریف میکند.
بیماری مزمن
بیماری مستقل
پیش رونده و کشنده
وسوسه ویار
نداشتن سلامت عقل و انکار
زندگی غیرقابل اداره
ویژگی اول بیماری اعتیاد: جنبه روحی بیماری اعتیاد
اعتیاد یک بیماری مزمن مغزی است که در شخص مبتلا به آن حالتی به نام اجبار به مصرف به وجود می آورد که این خود منجر به مصرف بی رویه ی مواد مخدر، با وجود علم به زیان آور بودن این مواد می گردد. با مصرف مواد مخدر به تدریج ساختار و فعالیت های مغز ما حالتی غیر عادی پیدا می کند. این تغییرات می تواند پیامدهای بلند مدت زیادی داشته باشد و به ایجاد الگوهای افکاری توام با وسوسه ویار جسمی منجر شود.
هیچ دارو درمانی برای بیماری اعتیاد وجود ندارد اما همانند دیگر بیماری های مزمن می توان آن را با موفقیت اداره نموده و به طور روزانه تحت کنترل قرار داد. همانند کسانی که از بیماری دیابت، آسم یا نارسائی های قلبی رنج می برند ما معتادان در حال بهبودی نیز باید برای درمان خود برنامه ای داشته باشیم که این برنامه در مورد ما معتادان، کارکرد 12 قدم و شرکت در جلسات و فعالیت های انجمن های دوازده قدمی است. در بهترین کمپهای ترک اعتیاد تهران اولویت آشنایی افراد مراجع و درگیر بیماری اعتیاد با انجمن های 12 قدمی است.
ویژگی دوم بیماری اعتیاد: بیماری مستقل
بیماری اعتیاد دارای یک ماهیت منحصر به فرد و جداگانه بوده و توسط بیماری های دیگر به وجود نیامده است. ما معتادان صرفا به علت شرایط اجتماعی، شرایط زیستی یا بیولوژیک به بیماری اعتیاد مبتلا نمی شویم، اما علم پزشکی ثابت کرده است که برخی عوامل از جمله عوامل ژنتیکی ممکن است در بروز این بیماری دخیل باشند. ممکن است که ما به علت شرایط یا ملاحظات خاص درمانی، مصرف مواد مخدر را آغاز کنیم اما پس از آنکه بیماری پیشرفت کرد در آن حالت اعتیاد خود به پدیده ای جداگانه تبدیل می شود. برای مثال، ممکن است فردی برای غلبه بر افسردگی یا دردهای مزمن به مصرف مواد مخدر روی آورد اما مصرف بلند مدت مواد مخدر است که سرانجام به بروز بیماری اعتیاد میانجامد.
توجه داشته باشید: که برنامه 12 قدم تنها برای بهبودی از بیماری اعتیاد راه حل ارائه میدهد.
گرچه اصول روحانی موجود در برنامه 12 قدم می تواند برای کمک به برطرف ساختن دیگر مشکلات زندگی نیز مورد استفاده قرار گیرد اما برنامه 12 قدم، برنامه درمان بیماری های اصلی دیگر محسوب نمیشود. برای مثال، اگر شما از ناراحتی قلبی رنج می برید در آن صورت هم زمان با اجرای برنامه 12 قدم برای بهبودی بیماری اعتیاد، باید داروهای مناسب برای درمان ناراحتی قلبی خود را نیز مصرف کنید.
ویژگی سوم بیماری اعتیاد: پیش رونده و کشنده
بیماری اعتیاد پیش رونده است به این معنی که آن با گذشت زمان وخیم تر شده و هرگز بهتر نمیشود. علاوه بر این، دست کشیدن از مصرف مواد مخدر برای یک دوره زمانی خاص به این معنی نیست که مصرف مجدد آن بدون اشکال می باشد. معتادانی که پس از مدت پاکی مصرف مواد مخدر را از سر میگیرند، دقیقا با همان شدت قبلی به مصرف مواد مخدر ادامه میدهند.
تجربیات ما در مرکز ترک اعتیاد فرمانیه ( مجهزترین مرکز ترک اعتیاد در شمال تهران ) گویای این مطلب است که افراد به یک باره معتاد نمیشوند. به عنوان مثال فردی که دچار اعتیاد به ماده مخدر تریاک است، قطعاً به مرور و در طول زمان میزان و دفعات مصرفش بیشتر شده و دیگر ذهن او دائماً درگیر تهیه و مصرف ماده مخدر است. این موضوع پیشروندگی بیماری اعتیاد را بازگو میکند.
مراجعینی که به مراکز ترک اعتیاد در تهران مراجعه میکنند بر طبق آمار حداقل یک تجربه برای ترک اعتیاد داشتهاند. اما تلاش آنها برای قطع مصرف و یا مصرف کنترلی با شکست مواجه شده و علی رغم مشکلات مالی، خانوادگی، شغلی و … همچنان به رفتار معتاد گونه خود ( مصرف ماده مخدر) ادامه میدهند.
پیشروندگی اعتیاد در مورد مدیر معتاد به کار
همین الگوی رفتاری میتواند برای رئیس یک شرکت بزرگ و به ظاهر موفق رخ دهد. یعنی پیشروندگی اعتیاد در مورد این مدیر در میزان ساعات کاری و حوزه مسئولیت وی رخ میدهد. میتوان گفت پیشروندگی بیماری اعتیاد در این مدیر، کمکم باعث عدم کنترل اوضاع در او میشود.
اگر در زندگی چنین افرادی دقت کنیم میبینیم که هرگز نمیتوانند از یک مسافرت، یک تفریح و یا در جمع خانواده بودن لذت ببرند و دائماً به فکر کار و شرایط کاری خود هستند. با این که اثرات منفی این اعتیاد کاملاً واضح است اما همچنان اعتیاد به این نوع رفتار در خصوصیات این مدیر باقی میماند.
پیشروندگی اعتیاد در مورد فرد معتاد به بازیهای رایانهای
مثال بعدی کمپ فرمانیه در مورد فردی است که به بازی رایانهای معتاد شده است. ویژگی بارز این نوع اعتیاد اشتغال ذهنی در طولانی مدت است. چنین افرادی هر جا که هستند و در هر محیطی یا در مورد موضوع مورد اعتیادشان صحبت میکنند یا به آن فکر میکنند. میبینید که دیگر ویژگی بیماری اعتیاد یعنی اشتغال فکری دائمی چگونه بروز پیدا میکند.
پیشروندگی اعتیاد در مورد افراد معتاد به اینترنت و گوشیهای هوشمند
طبق تحقیقاتی که انجام شده ۳۸ درصد افراد دوری از موبایل را بیش از ۱۰ دقیقه تحمل نمیکنند. اعتیاد به گوشی و اگر چه مانند مواد مخدر تاثیر مستقیمی روی خانواده فرد و اطرافیان او نمیگذارد اما الگوی مشابهی همانند سایر انواع اعتیاد دارد. زمانی که گوشی تلفن همراه را از فرد جدا میکنیم وی دچار مشکلات روحی و روانی میشود. افسردگی، کاهش کیفیت زندگی، زندگی پر استرس، کاهش روابط خانوادگی، از بین رفتن رشد اجتماعی از دیگر عواقب اعتیاد به اینترنت و گوشیهای همراه است که باعث شده اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی هم مانند سایر اعتیادها آسیب زا شناخته شود.
البته اعتیاد به اینترنت مربوط به زمانهایی است که صرف چیزهای غیرضروری میشود نه زمانهایی که به دلیل کار یا تحقیق و دانشگاه از اینترنت استفاده میشود.
پیشروندگی اعتیاد در مورد افراد معتاد به ورزش
همه ما می دانیم که ورزش برای بدن انسان مفید و ضروری است اما موارد نادری وجود دارد که در آن فرد از حد تعادل خارج شده و به صورت افراطی به ورزش کردن میپردازد. زمانی که ورزش کردن مانند هر فعالیت دیگری به حدی زیاد انجام شود که مانع فعالیتهای روزانه و نرمال شخص گردد اعتیاد محسوب میشود. در این حالت افراد به ورزش کردن معتاد شدهاند دقیقا مانند اعتیاد به مواد مخدر.
با توجه به مثالهایی که مرکز سمزدایی و قطع مصرف فرمانیه به میان آورد، میتوان نتیجه گرفت که فقط افرادی که یک نوع ماده شیمیایی را مصرف میکنند معتاد نیستند. برای شناخت افراد معتاد باید ملاک ما، نوع رفتار آنها و سبک استفاده معتادگونه آنها حتی از چیزهای مفید (کار، اینترنت، بازی، روابط عاشقانه) باشد.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، اعتیاد در فرد معتاد یک شبه اتفاق نمیافتد. کمکم پیشروندگی و عدم کنترل آن در فرد معتاد مشخص میشود و میبینیم که تمام فکر شخص معتاد مصرف ماده مخدر و یا رفتار اعتیاد گونهاش است که ربط به اشتغال فکری معتاد گونه دارد. به مرور مشخص میشود که فرد معتاد با وجود دیدن نتایج منفی همچنان به اعتیاد خود ادامه میدهد و قدرتی برای درمان اعتیاد خود ندارد.
سرانجام خودداری از درمان اعتیاد و بهبود یافتن از بیماری اعتیاد می تواند کشنده باشد چون با مصرف بی رویه و بیش از اندازه مواد مخدر، مغز، قلب و دیگر اندام های بدن آسیب میبینند و سرانجام مرگ از راه میرسد. افزون بر این، تاثیرات مخرب مواد مخدر بر مغز فرد معتاد ممکن است به ارتکاب قتل، خودکشی، یا انواع حوادث ناگوار دیگر که هر یک از آنها زندگی معتاد را تباه می سازند منجر شود.
ویژگی چهارم بیماری اعتیاد: وسوسه ویار
یکی از ویژگی های بارز و مهم بیماری اعتیاد وسوسه است. مصرف مواد مخدر چنان احساس لذت شدیدی ایجاد می کند که فرد معتاد با وجود زیان آور بودن مواد مخدر برای خود و اطرافیان، میخواهد بیش از پیش این گونه مواد را مصرف کند.
مشغول بودن ذهن فرد معتاد به مواد مخدر سبب میشود تا وی دیگر جنبه های زندگی، از جمله تندرستی، خانواده، شغل و … را نادیده بگیرد. در نهایت تنها اولویت او در زندگی چگونگی دست یافتن و مصرف مواد مخدر میشود.
علت مشغول بودن بی وقفه ذهن معتادان به مواد مخدر تاثیری است که مصرف این گونه مواد بر مغز آنها بر جای گذاشته است.
ویژگی پنجم بیماری اعتیاد: نداشتن سلامت عقل و انکار
مصرف بی رویه و بلند مدت مواد مخدر به سیستم ارتباطی مغز اسیب وارد کرده و سبب میشود ما نتوانیم واقعیت را از توهم و خیال های باطل تشخیص دهیم. این امر سبب می شود تا ما از یک مکانیزم دفاعی که انکار نامیده میشود رنج ببریم.
انکار در واقع نوعی دیوانگی است چون شیوه تفکر ما را از حالت منطقی و صحیح خود خارج کرده است. به دلیل این که ما از وضعیت و شرایطی که در آن قرار داریم ناآگاه هستیم، انکار سبب می شود که ما به مصرف مواد مخدر ادامه دهیم.
انکار خود را به شکل های متفاوتی نشان می دهد. همچون: منطقی وانمود کردن، روشنفکرانه جلوه دادن، توجیه کردن یا سرزنش کردن دیگران برای مصرف هرچه بیشتر مواد مخدر.
با این حال ما نمی دانیم که سرگرم انکار هستیم چون مصرف مواد مخدر سبب شده است تا نتوانیم واقعیت ها را درک کنیم و ندانیم که در حال دروغ گفتن به خود و اطرافیانمان هستیم.
انکار مهم ترین عامل و اصلی ترین مانع ما برای روبرو شدن با واقعیت بیماری اعتیاد است.
بسیاری از ما خودفریبی و انکار را تا پای مرگ ادامه می دهیم و بسیاری دیگر نیز تنها در زمان رسیدن به عجز کامل و یا هنگامی که سرشان به سنگ بخورد این مشکل را میپذیرند.
اعتیاد تنها بیماری است که فرد مبتلا به آن را متقاعد میکند که بیماری خود را انکار کند.
ویژگی ششم بیماری اعتیاد: زندگی غیرقابل اداره
بیماری اعتیاد سرانجام سبب می شود تا ما به بسیاری از عوارض و پیامد های ناخوشایند این بیماری دچار شویم. در برنامه 12 قدم از این پیامدها تحت عنوان عواملی که زندگی را غیرقابل اداره می سازند یاد می شود. پیامدهای ناگوار بیماری اعتیاد سبب می شود تا سرنوشت و عاقبت معتاد به یک یا چندی از عوامل زیر ختم شود:
پیامدهای روانی= روان پریشی، هذیان گویی، افسردگی، فکر کردن به خودکشی و …
پیامدهای جسمی= نارسائی های پزشکی همچون عوارض کبدی، ایدز، هپاتیت و …
پیامدهای رابطه ای= مشکلات زناشویی یا خانوادگی، کودک آزاری و …
پیامدهای اجتماعی= فعالیت های مجرمانه، ناصادقی، حقه بازی و …
پیامدهای شغلی= از دست دادن شغل، مشکلات اقتصادی، بی خانمان شدن و …
پیامدهای مالی= از دست دادن یا به باد دادن در آمد
بیماری اعتیاد خصوصیات، علائم و عوارض خاصی دارد. با دانستن و شناختن این علائم ما میتوانیم بدانیم که آیا از بیماری اعتیاد رنج می بریم یا نه.
کمپ ترک اعتیاد فرمانیه به شما رهجویان ترک اعتیاد کمک می کند تا بیماری اعتیاد خود را شناخته و در راه درمان آن اقدام کنید
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید:
6 علامت اعتیاد از نظر انجمن روانشناسان آمریکا که با داشتن آن فرد حتما دارای بیماری اعتیاد است
تحقیقات کمپ ترک اعتیاد خصوصی فرمانیه تهران از مقالات انجمن روانشناسان آمریکا در حوزه اعتیاد و مواد مخدر نشان میدهد که شخصی که استفاده اش از مواد مخدر یا مشروبات الکلی و یا مواد روانگردان و محرک در یک دوره 12 ماهه، روزانه حداقل سه مورد از علائم زیر منجر شده باشد به بیماری اعتیاد مبتلا شده است:
- تلورانس یا مقاوم شدن بدن
- وسوسه
- افزایش مصرف
- از دست دادن کنترل
- ادامه مصرف با وجود عواقب
- نشانه های خماری
مطلب پیشنهادی : درمان آبریزش بینی بعد از ترک اعتیاد میتوانید در این مقاله مطالعه کنید .
علامت اول بیماری اعتیاد: تلورانس یا مقاوم شدن بدن
تلورانس اصولا به دو شکل ظاهر می شود. اول نیاز به استفاده هرچه بیشتر از مواد مخدر یا محرک برای حفظ و تاثیر نشئگی روزهای اول و سپس کاهش تاثیر مواد مخدر یا محرک به علت استفاده طولانی مدت از آنها
علامت دوم بیماری اعتیاد: وسوسه
فکر و ذکر و دغدغه اصلی معتادان این است که بتوانند تجربه نشئگی را که در بار اول مصرف این گونه مواد به دست آورده اند، مجددا تکرار کنند و به همین دلیل زمان زیادی از عمر خود را صرف تهیه و مصرف مواد مخدر یا محرک میکنند.
علامت سوم بیماری اعتیاد: افزایش مصرف
یکی دیگر از علائم اعتیاد به مواد مخدر استفاده از مقادیر بیشتر یا مصرف طولانی تر از این گونه مواد برای رسیدن به نشئگی روزهای اولیه مصرف مواد مخدر است.
علامت چهارم بیماری اعتیاد: از دست دادن کنترل
معتادین معمولا برای کاهش میزان استفاده از مواد مخدر یا ترک و کنترل میزان مصرف مواد تلاش می کنند اما در این راه موفق نمیشوند. آنها بارها و بارها واقعا قول میدهند و عزم خود را جزم میکنند که اعتیاد خود را ترک کنند اما نمی توانند چون بیماری آنها حالت مزمن و کهنه پیدا کرده است و آنها ارده و قدرت تصمیم گیری و کنترل استفاده از مواد مخدر را از دست دادهاند.
علامت پنجم بیماری اعتیاد: ادامه مصرف با وجود عواقب
فرد معتاد با این که از عواقب مصرف مواد مخدر آگاهی دارد، باز هم بیشتر وقت خود را صرف تهیه و مصرف آن میکند.
علامت ششم بیماری اعتیاد: نشانه های خماری
به دلیل این که مغز یک معتاد به مواد مخدر یا محرک و یا حتی الکل نمیتواند مواد شیمیایی لازم جهت انتقال پیام های عصبی که موجب به وجود آمودن احساس رضایت و کنترل میشوند را تولید کند، معتادان از عوارض خماری رنج میبرند.
نشانه های خماری تغییرات جسمی یا روحی دردآوری هستند که در صورت نرسیدن موادی که بدن فرد معتاد به آنها عادت کرده است، رخ میدهند. باتوجه به نوع ماده مخدری که فرد معتاد مصرف میکند نشانه های خماری میتواند ظرف چند ساعت از زمان نرسیدن مواد به بدن شروع شود و تا چندین روز و در مواقعی چند هفته یا حتی چند ماه ادامه پیدا کند. مثلا علائم خماری شیشه در بدن انسان علائمی از قبیل خشکی دهان، حالت تهوع، سر درد و سرگیجه، تپش قلب لرزش بدن و به خصوص دست را به همراه دارد.
از نظر مرکز سم زدایی و درمان اعتیاد فرمانیه نوع خماری بسته به نوع ماده مخدر یا محرک مصرفی متفاوت است تریاک، هروئین، الکل و آرام بخش ها خماری شدیدی در بدن ایجاد میکنند که می تواند خطرناک و حتی کشنده باشد. مواد دیگری همچون کوکائین، ماری جوانا و قرص های روان گردان یا اکستازی (قرص اکس) و همچنین قرص b2 نیز در فرد معتاد نوعی خماری آزار دهنده ایجاد میکند اما این نوع خماری جان فرد معتاد را تهدید نمیکند. شکل و حالت خماری افراد نیز با یکدیگر تفاوت دارد و اگر تصمیم به قطع مصرف مواد مخدر یا الکل دارید به شما توصیه میشود که حتما با کارشناسان کمپ ترک اعتیاد فرمانیه که دارای مدارک و مجوزهای مرتبط هستند مشورت کنید.
عوارض روحی – روانی خماری
- اضطراب شدید
- بی قراری
- بدخلقی یا کج خلقی
- بی خوابی
- سردرد
- نداشتن تمرکز کامل
- افسردگی
- انزوای اجتماعی
عوارض جسمی خماری
- عرق کردن
- افزایش ضربان قلب
- گرفتگی عضلات
- احساس فشار در قفسه سینه
- تنگی نفس
- رعشه، لرزش بدن
- دل آشوبی یا تهوع
- استفراغ، اسهال
عوارض خطرناک خماری
مشروبات الکلی و آرام بخشها بیش از استفاده از دیگر مواد اعتیاد آور باعث خماری خطرناک میشوند. متوقف کردن ناگهانی و یکباره الکل و آرامش بخشها می تواند به سکته مغزی یا حملات قلبی منجر شود.
عوارض خطرناک خماری عبارتند از:
- صرع شدید
- حمله قلبی
- سکته مغزی
- انواع توهم
- هذیان گویی
در کمپ ترک اعتیاد فرمانیه پس از پذیرش درمان جویان، با استفاده از علم و تجربه مشاوران متخصص حوزه اعتیاد، به درمان جو کمک میشود تا دوره خماری و به اصطلاح ترک فیزیکی را به بهترین شکل ممکن سپری کند.
اگر برایتان سوال است که ترک قرص ب2چند روز طول میکشد؟ پاسخ را در مقاله دیگر ما بخوانید.
عوامل موثر در بروز اعتیاد از نظر کمپ فرمانیه
اعتیاد یک بیماری پیچیده است که تنها یک عامل خاص در بروز آن دخیل نمیباشد. مجموعه ای از عوامل در بروز بیماری اعتیاد دخالت دارند که از میان آنها میتوان به عوامل زیر اشاره کرد:
- ژنتیک
- فشار دوستان
- قومیت
- روابط خانوادگی
- آسیب روحی
- مسائل روانی
- ضعف مهارت های اجتماعی
- جنسیت
- محیط اجتماعی
مطلب مرتبط: علائم جسمی بیماری اعتیاد از نظر کمپ ترک اعتیاد فرمانیه؛ چرا نمی توانیم به تنهایی اعتیاد به مواد مخدر را ترک کنیم
علل گرایش جوانان و نوجوانان به مواد اعتیاد آور
تا به حال به این مساله فکر کردهاید که چطور یک نفر به مواد مخدر معتاد میشود؟ آیا به نتیجهی خاصی هم رسیدهاید یا خیر؟ در ادامه این مقاله از مرکز ترک اعتیاد VIP فرمانیه علل مختلف گرایش جوانها به مواد اعتیاد آور را بررسی خواهیم کرد. بسیاری از جوانها و حتی پدر و مادرها فکر میکنند که دلیل اعتیاد فرد، اصرار دوستان بوده است. در حالی که انگیزه مصرف مواد در جوانها فقط اصرار دوستان نیست. اگر بخواهیم انگیزههای مصرف مواد مخدر جوانها را بشناسیم، فهرست بلند بالایی ایجاد خواهد شد، برای مثال: کنجکاوی، کسب لذت، تسکین درد، فراموش کردن مشکلات، شوخی و خنده، هیجان طلبی و تمایل به خطر کردن، احساس بزرگ شدن، پیوستن به گروهی خاص و…
از نظر مرکز ترک اعتیاد فرمانیه (مدرن ترین مرکز ترک اعتیاد) این دلایل با وجود این که خیلی هم مهم به نظر نمیرسند، تا حالا باعث اعتیاد میلیونها انسان شدهاند. عمده ترین علت اعتیاد جوانها در ایران دو عامل کنجکاوی و کسب لذت میباشد.
در بسیاری از جوامع کنونی، اعتیاد به اشکال گوناگونی بروز کرده است. تاکنون اعتیاد به مواد مخدر، یکی از مشکلات بزرگ بهداشتی بوده، ولی امروزه اعتیاد به قمار، مسائل جنسی و اینترنت نیز به لیست مشکلات بهداشتی اضافه شده است. بسیاری از عوامل دست به دست یکدیگر داده و فرد را به سمت اعتیاد سوق میدهند. اگر علت اعتیاد را فقر بدانیم، معتادان متمول را نادیده گرفتهایم و اگر بی سوادی را مطرح کنیم، قشر معتادان تحصیل کرده را نادیده گرفتهایم. پس نمیتوان فقط یک عامل را علت ایجاد اعتیاد دانست. امروزه متخصصین، یک عامل را زمینه ساز اعتیاد نمیدانند و معتقد هستند که عوامل مختلف دست به دست هم میدهند تا فرد را به اعتیاد بکشانند. این عوامل عبارتند از عوامل فردی (عوامل روانی، زیستی و بیولوژیک)، عوامل خانوادگی و عوامل اجتماعی. هر کدام از این سه عامل به تنهایی نیز میتوانند موجب گرایش فرد به اعتیاد شوند.
عوامل فردی در گرایش جوانان به مواد اعتیاد آور
اگر همهی عوامل به وجود آورندهی اعتیاد مهیا باشد، باز هم در نهایت این خود فرد است که برای مصرف یا عدم مصرف مواد تصمیم میگیرد. پس پیش از هر چیز باید تواناییهای فردی را تقویت کرد تا شخص در مواقع خطر، بتواند خود را از چنگال اعتیاد دور سازد. در بین عوامل فردی حفاظت کننده، میتوان از مهارتهای زندگی یاد کرد. مهارتهای زندگی طیف وسیعی از تواناییهای فردی هستند که مسلح شدن به هر یک از آنها شخص را در مراحل مختلف زندگی یاری خواهد داد تا با قدرت بیشتری در برابر مشکلات و مسایل مقاومت کند. این مهارتها عبارتند از: مهارت حل مساله و رفع مشکل، قدرت تصمیم گیری، توانایی «نه» گفتن، هنر دوستیابی و… مطمئن باشید که اگر امروز این مهارتها را به فرزندان خود نیاموزیم، فردا در غیاب ما، در مقابل اصرار دوستان، یا هر عامل محرک دیگر، قدرت لازم برای مقاومت را نخواهند داشت.
فشارهای عصبی و جنبه روانی بیماری اعتیاد
کسانی که دایما در معرض فشارهای عصبی و محیطی قرار دارند، بیش تر از دیگران در معرض خطر گرایش به اعتیاد هستند. موقعیتهایی مثل کنکور، از دست دادن نزدیکان، شکستهای عاطفی، مالی، شغلی، تحصیلی، انتخاب همسر و … ممکن است که در زندگی هر جوانی پیش آیند و اگر شما راه صحیح مقابله با این موضوعات را ندانید، ممکن است که برای دستیابی به تسکین و آرامش مقطعی، به مواد اعتیاد آور روی بیاورید. از آنجایی که امروزه رابطه بین بیماریهای روانی و اعتیاد به اثبات رسیده است، خیلی خوب است که جوانها به جای راه حلهای مقطعی و نادرست (مثل توسل به مواد اعتیاد آور و…) به فکر پیدا کردن راه حلهای مناسب برای رفع مشکلات خویش باشند.
در حال حاضر ارتباط میان اعتیاد و بعضی از بیماریهای روانی مشخص شده است. به طور مثال فردی که از بیماری افسردگی شدید رنج میبرد یا شخصی که رفتار ضد اجتماعی دارد، مشخصا در معرض خطر اعتیاد است.
عدم توجه به رفع فشارهای عصبی یا روحی، منجر به انباشته شدن احساس اضطراب و نگرانی دایمی در فرد میشود. با بروز این حالت، زمینه استفاده از مواد اعتیاد آور برای فرد به وجود میآید و این یعنی شروع اعتیاد! بنابراین با تشخیص بموقع فشارهای روحی یا بیماریهای روانی و درمان آنها میتوان از احتمال آلودگی به مواد مخدر به میزان قابل توجهی کاست.
سن بحرانی
چرا برخی از والدین از فرزندانشان در سنین کودکی با دقت بسیار پرستاری میکنند ولی در سنین پر خطر 16 تا 24 سالگی آنها را در جامعه، بی دفاع رها کرده و تصور میکنند که آنها رشد کافی یافته و از هر گونه خطری بدورند؟! سنین شانزده تا بیست و چهار سالگی، سنین پر خطری برای جوانها محسوب میشوند. فراموش نکنید که در این سنین باید بیش تر از هر دورهی دیگری مواظب و مراقب سلامت و زندگی خویش باشید.
شخصیتهای خاص
بعد از تربیت خانواده، این شخصیت کودک است که آیندهی او را میسازد. بعضی از افراد با خصوصیات شخصیتی خاص خود، بیشتر در معرض خطر اعتیاد قرار دارند. برای مثال کسی که به خاطر خجالت و رودربایستی، توان نه گفتن به دوستانش را ندارد، ممکن است که با هر تعارف ساده به مصرف مواد آلوده شود. ممکن است که یک نفر در نتیجه کمبود اعتماد به نفس به مواد مخدر روی آورد یا بر عکس دارای اعتماد به نفس بالا باشد و به خود بگوید که هرگز به یک معتاد تبدیل نخواهد شد. حال فردی را تصور کنید که تودار و منزوی است و با اطرفیان خود هم صحبت نیست و این فرد به دنبال مصرف مواد به حالاتی دست پیدا می کند و فکر میکند که میتواند مشکل رفتاری خویش را برای همیشه با مصرف مواد مخدر برطرف کند، در صورتی که اعتیاد به مرور زمان مشکلاتش را چندین و چند برابر خواهد کرد. جوانی هم که دایما نظرش عوض میشود و در تصمیم گیری بسیار ضعیف است، در آن لحظات خاص که باید برای یک عمر زندگی خود تصمیم بگیرد، اشتباه خواهد کرد.
کنجکاوی و کسب لذت دو عامل عمدهی شروع اعتیاد در جوانان ایرانی است. تحقیقات مرکز ترک اعتیاد فرمانیه نشان داده است که جوانها، عموما برای ارضای حس کنجکاوی خود، لذت جویی، تفریح و تفنن، مصرف مواد اعتیاد آور را تجربه میکنند.
مشکلات جسمانی
بعضی از افراد فقط به بهانه تسکین درد از مواد مخدر استفاده میکنند ولی در صورتی که با مراجعه به پزشکان و با بهره گیری از داروهای مسکن میتوانند طوری درد را کنترل کنند که فرد به آن داروها وابسته نشود.
عدم آگاهی از خطرات مصرف مواد مخدر
متاسفانه، گروهی دایما در حال تبلیغ برای مواد مخدر میباشند، برای این که رفتار خویش رو توجیه کرده یا مواد موردنظر خود را به فروش برسانند. ولی هیچ شکی نیست که اگر جوانها از خطرات و عوارض مصرف مواد واقعا اطلاع درستی داشته باشند، درصد مصرف مواد مخدر برای آن فرد به صورت چشم گیری کاهش خواهد یافت.
نگرش مثبت به مواد مخدر
اطلاعات غلط همراه با باورهای نادرست، موجب میشوند که بعضی از افراد نگرش و دیدگاه مثبتی نسبت به مصرف مواد مخدر پیدا کرده و تخریبها و مشکلات مصرف مواد مخدر برایشان از بین برود. پس افراد باید اطلاعات درست و نگرش درستی نسبت به خطرات و عواقب مصرف مواد مخدر داشته و بدست آورند. اما باید به این نکته توجه کرد که این اطلاعات را فرد از کجا و یا از چه کسی بدست خواهد آورد که نکته بسیار مهمی در ایجاد نگرش در فرد میباشد.
مشاغل سخت و خاص
تحقیقات مرکز ترک اعتیاد فرمانیه حاکی از آن است که بعضی از مشاغل خاص که فعالیت جسمی سنگین، انرژی زیاد و همچنین تغییر ساعتهای خواب و بیداری را به دنبال دارند، فرد را مستعد ابتلا به اعتیاد خواهند کرد. مشاغلی مانند کارهای شبانه، نگهبانی به مدت زمان طولانی و رانندگی بین شهری، بیش از سایر شغلها افراد را در معرض گرایش به مواد مخدر قرار میدهند. کسانی که مشاغل این چنین دارند باید بیشتر مراقب خود باشند. اضطراب، افسردگی شدید، پرخاشگری و رفتارهای ضد اجتماعی نیز زمینه ساز بروز اعتیاد میباشند.
مطلب مرتبط: چگونه با فرد معتاد زندگی کنیم
عوامل خانوادگی در گرایش جوانان به مواد اعتیاد آور
ممکن است که همه خانوادهها، در همه زمینههای مختلف کاملا موفق نباشند. ساختار خانوادهها همیشه یکسان نیست. بعضی از خانودهها، بی سرپرست و یا تک سرپرست میباشند. این چنین خانودههایی، معمولا با مشکلاتی مختلفی مواجه خواهند شد. البته ممکن است که مشکلات و دشواریهای خانوادگی در هر شرایطی اتفاق بیفتد. برای مثال وقتی که در بین افراد خانواده فردی معتاد است، معمولا در آن خانواده تعداد افراد زیاد بوده و جو خوبی در آن خانواده بر قرار نمیباشد. اگر چه همه این عوامل، مشکل آفرین میباشند اما باید این موضوع را دانست که برای هر مشکلی، یک راه حل درست و منطقی وجود دارد. استفاده از مواد اعتیادآور، بیشک راه حل این مشکلات نیست بلکه بر این دشواریها خواهد افزود. اگر شما نیز با یکی از این مشکلات رو به رو هستید به چگونگی رفع این مشکلات فکر کنید، حتما با مشاور مدرسه یا یک بزرگتر مورد اعتماد، مشورت کنید. مطمئنا راه حل مناسبی برای حل مشکلات خود پیدا خواهید کرد.
خانواده پر تنش
آمار افراد معتاد در خانوادههای پر تنش که همیشه درگیر بحث و دعوا هستند، بیش تر از سایر خانوادههاست. در خانوادههای پر تنش روابط عاطفی بین اعضا بسیار کم بوده و احتمال گرایش افراد خانواده به اعمال بزه کارانه و مواد اعتیاد آور بسیار بیشتر است. این خانوادهها باید از میزان تنش موجود بکاهند و آگاهی خود را درباره اعتیاد بیشتر کنند و راههای پیشگیری از اعتیاد را نیز بشناسند. وجود تنشهای عاطفی در خانواده باعث محرومیت عاطفی میشود و محرومیت عاطفی از علل مهم گرایش فرد به اعتیاد محسوب میگردد. کشمکشهای خانوادگی در بروز انواع اختلالات عاطفی سهم بسزایی دارند. در گزارشی از کانون اصلاح و تربیت مشهد نیز 84 درصد از بزهکاران به روابط معیوب خانوادگی اشاره کردهاند.
عدم تسلط والدین به مهارتهای تربیتی
عدم تسلط والدین به مهارتهای لازم برای تربیت فرزندان موجب اختلال در شکل گیری شخصیت آنان شده و این مسئله احتمال گرایش فرزندان به مواد اعتیاد آور را افزایش میدهد.
وجود فرد معتاد در خانواده
وجود فرد معتاد در خانواده خطر بزرگی محسوب میشود که تمام اعضای خانواده را تهدید میکند. وظیفه والدین این خانوادهها بسیار سنگینتر از سایرین است. خانوادههایی که در توجه به زنگهای خطر مانند اعتیاد به سیگار، گم شدن مستمر پول یا اشیای قیمتی در خانه، تغییر خلق و خو و رفتار فرزند، چهره برافروخته، امتناع از معرفی دوستان خود به خانواده و…. سهل انگاری میکنند یا در صورت عدم برخورد قاطع، زمینه اعتیاد را فراهم میسازند.
سهل انگاری در توجه به زنگهای خطر
مصرف سیگار یک زنگ خطر برای مصرف مواد مخدر است که در صورت سهل انگاری و عدم برخورد قاطع، زمینهی اعتیاد را فراهم میسازد.
در مطالعه انجام شده از 7400 نوجوان دربارهی شیوههای فرزندپروری سوال شد. در این تحقیق که دامنه آن از تسلط کامل والدین تا رهبری کامل خود نوجوان بود، هفت نوع والدین مشخص گردیدند که عبارت بودند از مستبد، مقتدر، آزاد منش، تساوی خواه، اجازه دهنده، سهل انگار و غفلت کننده. هنگامی که از نوجوانان خواسته شد تا به احساس خود از ناخواسته بودن پاسخ گویند، درصد بیش تری از نواجوانان به خانوادههای مستبد، سهل انگار و غفلت کننده پاسخ مثبت دادند.
خانوادههای بدسرپرست، بی سرپرست و تک سرپرست
در این خانوادهها به خاطر عدم وجود یکی از والدین یا عدم صلاحیت آنان در تربیت فرزندان، احتمال بروز اعتیاد افزایش مییابد.
روابط عاطفی کمرنگ
در خانوادههایی که ارتباطهای عاطفی کمرنگ باشد خطر گرایش به اعتیاد بیشتر میشود.
عدم گفت و گو در خانواده درباره اعتیاد
خانوادههایی که برای جلوگیری از تحریک حس کنجکاوی فرزندان، از گفتگو پیرامون اعتیاد و ارائه اطلاعات صحیح به آنها خودداری میکنند، فرزند ممکن است اطلاعات غلط را از دوستان خود و سایر منابع نامطمئن کسب کند، لذا آسیبپذیری بیشتر است.
عدم وجود نظم در خانواده
در خانوادههایی که اقتدار، نظم، کنترل و انضباط وجود نداشته باشد یا ضعیف است، احتمال گرایش فرزندان به اعتیاد بیشتر است.
والدین شنونده خوبی نیستند
والدینی که شنونده خوبی نباشند، فرزندان حرفهای خود را با دیگران مطرح میکنند و در نتیجه توصیههای آنها را به راهنماییهای والدین ترجیح میدهند.
الگوی رفتاری نادرست والدین
والدینی که الگوی رفتاری صحیحی ندارند، فرزندانشان رفتار صحیح را نخواهند آموخت و در نتیجه آسیب پذیری آنها افزایش مییابد.
عوامل اجتماعی در گرایش جوانان به مواد اعتیاد آور
در دسترس بودن مواد مخدر
یکی از عوامل اعتیاد در میان جوانها در دسترس بودن مواد مخدر میباشد. اما برای مثال مگر قند و شکر در دسترس بیماران مبتلا به مرض قند نیست؟ پس چرا آنها قند و شکر استفاده نمیکنند؟ پس باید به این موضوع توجه کرد که قرار نیست هر چیزی که در دسترس ما میباشد برای ما مفید بوده یا از آن استفاده کنیم.
زندگی در محلهای پرخطر
نزدیکی محل زندگی به مکانهای تجمع معتادان یا محلهای خرید و فروش مواد مخدر از عوامل خطر محسوب میشود. خواه ناخواه همنشینی با افراد معتاد و رفت و آمد به محلهایی که افراد معتاد در آن مکانها زندگی میکنند انسان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. ساکنین این محلهها بیشتر از سایرین در معرض خطر میباشند اما نباید فراموش کرد که در این محلها نیز، جوانانی زندگی میکنند که هرگز به مواد مخدر روی نخواهند آورد! باید دید که آن افراد برای جلوگیری از این موضوع چه رفتارهایی را انجام میدهند یا از آنها کمک گرفت. اینگونه از افراد میتوانند الگوی بسیار مناسبی برای جلوگیری از مصرف مواد مخدر باشند.
باورها و آداب نادرست فرهنگی
متاسفانه، در بعضی از مناطق کشور مصرف مواد مخدر مشکلی ندارد و یا به دید اشتباه آنها مواد مخدر خطرناک نمیباشد که این موضوع خود خطر بسیار بزرگی برای مصرف و روی آوردن به مواد مخدر محسوب میشود.
ضعف فرهنگ مشاوره
فشارهای روحی و مشکلات حل نشده، باعث بالا رفتن اضطراب و نگرانیهای شدید در فرد میشود. تا زمانی که شخص مشکل خود را حل نکرده است، میزان اضطراب و تشویش درونی در او بالا میرود. معمولا جوانان وقتی با مشکلی مواجه میشوند مایلند خودشان به تنهایی آنها را رفع کنند؛ در حالی که هیچ فردی قادر نیست تمام مشکلات خود را به تنهایی حل کند. در این صورت فرد میتواند از افراد صاحب نظر کمک گیرد که این صاحب نظرها، مسلما پدر و مادر و یا افراد متخصص در امر مشاوره هستند. ولی متاسفانه هنوز مشاوره، جایگاه واقعی خود را در زندگی فردی و اجتماعی ما پیدا نکرده است. در نتیجه مشکلات روحی و روانی که در ابتدا به راحتی قابل درمان است، رفته رفته تبدیل به معضلات بزرگی میشوند که درمان آنها بسیار مشکل و پیچیده خواهد شد.
فقر و بیکاری
نداشتن مسکن، بیکاری و فقر عواملی هستند که منجر به ایجاد فشار روانی گردیده و ممکن است افراد در چنین خانوادههایی برای رهایی از چنین تنشهایی به مواد مخدر پناه ببرند. در حالی که اعتیاد نه تنها درمانی برای فقر و بیکاری نیست بلکه مشکلات بسیار زیادی را برای فرد به همراه خواهد داشت.
دوستان ناباب
بیش از نیمی از معتادان کشورمان اولین مصرف مواد مخدر را با تعارف دوستان مصرف کننده خود شروع کردهاند. ولی باید به این موضوع توجه کرده که فقط دوستان ناباب باعث مصرف مواد مخدر فرد نمیشوند، شاید دوست فرد خود نیز از موضوع اعتیاد آگاهی نداشته باشد و از شما بخواد که مواد رو با هم تجربه کنید. از قبل تمرین کنید که در این مواقع باید چه کار کنید!
“چون مواد هست پس مصرف کنم”، فقط یک بهانه است و یک دیدگاه کاملا اشتباه است.
اوقات فراغت و فعالیتهای جایگزین
آیا در زندگی خود برنامه ریزی درست و مناسبی دارید؟ اوقات فراغت خود را چگونه میگذرانید؟ اگر برای زندگی خود برنامه ریزی مناسبی ندارید این موضوع به خودی خود یک زنگ خطر بسیار مهم برای شما میباشد.
ما در مرکز ترک اعتیاد مدرن فرمانیه بر این باوریم که باید به چیزهایی که علاقه دارید فکر کنید، استعدادهای خود را کشف کنید و سعی کنید که زندگی و وقت خود را صرف مواردی که به آنها علاقه و استعداد دارید بگذرانید. برای مثال عدهای از جوانان به ورزش روی میآورند، عدهای دیگر مطالعه در کتابخانهها و فرهنگسراها را ترجیح میدهند، بعضی از جوانها به کارهای هنری مانند تئاتر، موسیقی و… میپردازند و یا با کلاسهای مختلف وقت خود را میگذرانند. پرداختن به چنین موضوعات باعث درگیر شدن با آنها شده و شما را از درگیر شدن با اعتیاد دور خواهد کرد. به این نکته هم توجه داشته باشید که باید برای هر روز از زندگی خود برنامه ریزی مناسبی داشته باشیم تا جایی برای مصرف مواد مخدر و پیدا کردن گرایش به آن وجود نداشته باشد. همین طور میتوانید با مشاورین مرکز ترک اعتیاد VIP فرمانیه از طریق صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.
نگرش نادرست برخی خانوادهها نسبت به مواد مخدر
نگرش مطلوب خانواده نسبت به مصرف مواد مخدر در برخی از مراسم غم و شادی به عنوان عامل خطر برای ابتلا به اعتیاد است.
بیماریهای جسمی، روانی
نارضایتیهای زناشویی، بیماریهای جسمی، جنسی، روانی در افراد خانواده میتواند به عنوان عاملی برای ابتلاء به اعتیاد مورد توجه قرار گیرد
پیشگیری و درمان اعتیاد
امروزه اعتیاد به مواد مخدر یکی از مشکلاتی است که جامعه و برخی از خانوادهها با آن دست به گریبان هستند. علل مختلفی را برای اعتیاد در نظر گرفتهاند، پژوهشگران و محققان در اکثر رشتههای روانشناسی، روانپزشکی، جامعه شناسی و… هر یک از دید خود راهکارهایی را برای پیشگیری و درمان اعتیاد ارائه میدهند. پزشکان جسم را درگیر میدانند و بنابراین تمام همت خود را صرف پاکسازی جسم بیماران میکنند.
روانشناسان، شخصیت و دیگر اختلالها و استرسهای روانی را در این مسئله درگیر میدانند و به تبع رواندرمانیهای مختلف را برای پاکسازی روحی و روانی این بیماران تجویز میکنند و محققان و دست اندرکاران در رشتههای دیگر مبارزه با قاچاقچیان و توزیع کنندگان مواد مخدر یا مبارزه با بیکاری و فقر و غیره را به عنوان مسیر خود در نظر گرفتهاند. همه روشهای ذکر شده در بالا خالی از ثمر نیست. بر همه ما روشن است که حتی اصلاح قوانین و سیاستها هم میتوانند روی اعتیاد تاثیر داشته باشد. اینکه ما برای پیشگیری از اعتیاد باید به سمت جامعه پاک حرکت کنیم، بسیار خوب است اما بسیار مشکل و پر هزینه است.
ایدهآلترین حالت آن است که آموزشهای لازم برای پیشگیری از اعتیاد را از مدارس ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان شروع کنیم و حتی حوزه فعالیت خود را به درون دانشگاهها و پادگانها و محیطهای کاری و اداری گسترش دهیم و از تمام ظرفیتهای موجود از جمله روزنامه، پوستر، کتاب صدا و سیما به صورت هماهنگ در مبارزه با این بیماری استفاده کنیم.
اگر خوب به اطراف خود نگاه کنیم میبینیم که حتی در پیشرفتهترین کشورهای دنیا نیز که این آموزشها در سطحی کلان ارائه میشود باز اعتیاد وجود دارد و باز اگر دقت کنیم میبینیم که حتی پیشرفتهترین کشورهای دنیا نیز نتوانستند با قاچاقچیان مواد مخدر به طور کامل مبارزه کنند.
مافیای مواد مخدر به طور گسترده وارد سیستم جهان شده است و بسیاری از قدرتهای بزرگ جهانی را زیر سیطره و نفوذ خود درآورده است. از طرفی سازمان ملل نیز کمابیش زیر تاثیر قدرتهای بزرگ جهانی قرار دارد. لذا از سازمان ملل (United Nations) نیز کار موثری ساخته نیست. داد و ستد مواد مخدر در جهان به ترتیب از بالا به پایین زیر نظر کمیته ۳۰۰ قرار دارد.
گروه توطئهگران جهانی که زیر نام کمیته ۳۰۰ فعالیت دارند، افزون بر برخورداری از قدرت کامل در روند تمامی رویدادهای جهانی تاثیر قطعی دارند.
در یکی از روزهایی که در مرکز ترک اعتیاد VIP فرمانیه به این مسئله فکر میکردیم که بهترین راه برای مبارزه با این کمیته و در حقیقت پیشگیری و درمان این بیماری چیست، افکاری به ذهنمان خطور کرد که تصمیم گرفتیم آن را در خدمت خانوادههای عزیز قرار دهیم.
اگر افرادی وجود دارند که از هر وسیلهای برای ثروتمند شدن استفاده میکنند و دست به هر کاری میزنند تا به قدرت و ثروت برسند، ما نیز باید آگاهانه رفتار کنیم و بدانیم حوزه فعالیت آنها خیلی وسیع است. اما میتوانیم هر یک به سهم خود جلوی فعالیتهای آنها را بگیریم، فقط کافی است آگاهانه رفتار کنیم.
تاثیر حمایت خانواده در ترک اعتیاد
قصد نداریم تمام مسئولیت معتاد شدن فرد یا درمان اعتیاد را به گردن خانواده بگذاریم. بیماران دارای اعتیاد خود بهتر از هر کس میدانند که مسئولیت تمام رفتارهایشان، هم مصرف و هم ترک به عهده خودشان است. اما خانواده تنها منبعی است که دلسوزانه و خالصانه میتواند از تمام ظرفیتهای خود برای کمک به درمان اعتیاد استفاده کند.
حال که برخی افراد برای کسب ثروت و قدرت از هر دری وارد میشوند لازم است که ما نیز تمام درهای ورودی را بر روی آنها ببندیم. پزشک، روانشناس، مددکار، پرستار، پلیس و … همه بر حسب وظیفه انسانی خود با هم بسیج شدهاند تا این بیماری را درمان کنند، لازم است که خانوادهها نیز در کنار این تیم درمانی باشند و همه با هم هماهنگ به بیمار کمک کنیم تا دوره درمان خود را با موفقیت سپری کند.
جالب است بدانید که در طول کار بالینی در مراکز بازتوانی اعتیاد متوجه شدیم افرادی که از حمایت خانوادگی خوبی برخوردار هستند کمترین میزان لغزشها را داشته و یا اصلاً لغزش نداشتند و به گفته یکی از بیماران در حال بهبودی داشتن خانوادهای که بداند چگونه با بیمار در حال بهبودی رفتار کند، از هر روانشناس و پزشکی بهتر و مفیدتر است.
طبق تحقیقات کمپ ترک اعتیاد فرمانیه خانوادههایی که به تازگی متوجه شدهاند که فرزند یا همسر آنها دچار اعتیاد شده است بسیار گیج و سردرگم و افسرده هستند و فقط به دنبال راه چاره میگردند. برخی ناراحت و عصبانی میشوند و دست به رفتارهای ناشایستی مثل تنبیه یا پیشنهاداتی مثل طلاق، ترک منزل و طرد وی و … میزنند، خانوادهها شوکه شده و اصلاً باور نمیکنند که فرزند یا همسر آنها اعتیاد داشته است و هر روز این مسئله به افسردگی آنها شدت میبخشد و افسردگی و اضطراب در آنها سبب انجام رفتارهای ناشایست میشود. برخی خانوادهها که به دنبال راه چاره میگردند به مراکز بازتوانی اعتیاد مراجعه میکنند و خدمات لازم را دریافت میکنند، اما بعد از گذشت درمان در اغلب مواقع بیماران لغزش و نهایتا عود میکنند و این خود باعث میشود که خانوادهها افسردهتر شده و ناامید از درمانهای موجود، اعتیاد را از سرطان بدتر بدانند، وقتی با بیماران چنین خانوادههایی صحبت میکنیم مسائلی مطرح میکنند که پرداختن به آنها خالی از لطف نیست، بیماران میگویند ما از درمان جسمی راضی هستیم، داروها را مصرف کردیم و همه چیز خوب پیش میرفت، کلاسهای NA را نیز شرکت میکردیم و در گروه های درمانی مرکز ترک اعتیاد فرمانیه نیز حضور داشتیم، ولی آنقدر همسرم مرا تحت نظر داشت و آن قدر به من بی اعتماد بود که من نیز به این نتیجه رسیدم که چه مصرف کنم چه نکنم او فکر میکند من مصرف میکنم، بنابراین نتوانستم جلوی وسوسههایم را بگیرم.
بیمار دیگری عود داشت، میگفت: پدرم با من هیچ رفتار خوبی ندارد و هنوز که هنوز است من را معتاد صدا میکند. البته باز تکرار میکنیم، ما قصد نداریم مسئولیت لغزش، عود و درمان را به گردن خانوادهها بیندازیم و همیشه به بیماران در حال بهبودی آموزش دادهایم که ترک باید در درجه اول برای خودشان و بعد برای خانوادهشان باشد.
اعتیاد به مواد مخدر، باید توسط افراد حرفهای و کمپهایی با هزینه کمپ ترک اعتیاد مناسب درمان شود اما خانوادهها نیز برای تسهیل این امر میتوانند برخی از افکار، احساسات و رفتارهای خود را که شاید در روند درمان خللی ایجاد کند را شناسایی کرده و آنها را اصلاح کنند به این امید که همه با هم به تماشای شکفتن گلهای وجود بنشینیم و شاد باشیم، به شرطی که همه با هم تغییر و حرکت کنیم.
همان طور که گفتیم اگربخواهیم دلیل اعتیاد فرد را فقط به یک بعد از زندگی او مرتبط کنیم، اشتباه کردهایم. نه تنها در رابطه با اعتیاد بلکه برای هر موضوع دیگری انسان باید از چند بعد بررسی شود. در این قسمت میخواهیم دلیل اعتیاد فرد را از بعد زیستی-ژنتیکی، بعد اجتماعی، بعد روانی و بعد معنوی بررسی کنیم.
عوامل موثر در مستعد معتاد شدن
برای تحلیل این که چه عواملی فرد را مستعد معتاد شدن میکند باید بتوانیم عوامل زیر را بررسی کنیم:
- عوامل زیستی و ژنتیکی مستعد کننده اعتیاد
- عوامل روانی و روان شناختی مستعد کننده اعتیاد
- عوامل جامعه شناختی مستعد کننده اعتیاد
- عوامل معنوی مستعد کننده اعتیاد
عوامل ژنتیکی مستعد کننده بیماری اعتیاد
مطالعههای کمپ ترک اعتیاد فرمانیه که توسط روانشناسان این مرکز انجام شده نشان میدهد، افرادی که در کودکی جسور و بی احتیاط هستند بیشتر احتمال دارد که به سمت مصرف مواد مخدر و اعتیاد کشانده شوند.
هستند کسانی که به طور ژنتیک به سراغ رفتارهای پر خطر و پر ریسک میروند. این نوع رفتار و یا الگوی رفتاری در کودکی به صورت کتک کاریهای وحشیانه، رفتارهایی مانند بازی با آتش، خشونتهای غیر قابل کنترل و … بروز پیدا میکند. در مراحل نوجوانی نیز این امر بیشتر بروز پیدا میکند، فرد مستعد رفتارهایی نظیر دعواهای زیاد با همکلاسیها و حتی معلمان خود دارد. میبینیم که بسیاری از این افراد در سن نوجوانی و جوانی جنون سرعت و موتور سواری دارند و عاشق کارهای بی احتیاط هستند.
عادت ژنتیکی این افراد باعث میشود هر چیز پرخطری، از جمله مصرف مواد مخدر را امتحان کنند. آنها به هیچ وجه هشدارهایی که در مورد اعتیاد وجود دارد را نمیبینند و کلا مضرات و مشکلات مصرف مواد مخدر را نادیدیه میگیرند.
البته باید در نظر داشت که تمامی کسانی که الگوهای رفتاری مشابهی دارند، حتما معتاد نمیشوند. آمار نشان میدهد که کمتر از 50 درصد از معتادان دارای این ساختار ژنتیکی هستند. پس علاوه بر جنبه زیستی و ژنتیکی فرد معتاد، باید سایر ابعاد را نیز بررسی کرد.
عوامل روان شناختی مستعد کننده بیماری اعتیاد
اگر به تاریخ و شرایط جوامع در گذشتهها نگاهی بیاندازیم متوجه میشویم که در هیچ زمانی مردم این قدر ناراضی و پرتوقع و ناامید نبودهاند. این در حالی است که در گذشته علی رغم کمبود امکانات رفاهی و ارتباطی مردم زندگی شادتر و با آرامش بیشتری داشتهاند. شاید بتوان گفت حرکتهای رسانهای در عصر حاضر باعث این حجم بیماریهای روانی (که از ناشکری و ناسپاسی شروع میشوند) شدهاند.
به طور کلی بحث روان شناسی با موضوع الگوهای رفتاری گرده خورده است. الگوهای رفتاری، رفتارهایی هستند که دائما در طول زندگی فرد در شرایط مختلف تکرار میشوند. میتوان گفت بسیاری از این الگوهای رفتاری به تربیت فرد باز میگردد. البته در ظاهر بسیاری از این الگوها ربطی به اعتیاد و مصرف مواد مخدر ندارند اما زمینه ساز اعتیاد هستند.
مثلا یک کودک از بچگی دائما الگوی نارضایتی را در میان افراد خانواده خود میبیند. وقتی دائما پدر و مادر فرد در مورد شرایطشان اظهار ناشکری و ناسپاسی میکنند و یا به اصطلاع دائما نسب به شرایط غر میزنند این الگو در فرزند نیز پرورش مییابد. بعدها وقتی او به مدرسه میرود این الگو را در بین معلمان و سایر دانش آموزان هم میبیند. بنابراین برنامه ذهنی آن کودک یا نوجوان نارضایتی میشود.
این فرد هرگز نمیتواند از شرایطش لذت ببرد و شاد باشد. این فرد دائما با حال منفی و بد دست و پنجه نرم میکند و به همین دلیل همواره دنبال چیزی است که حال و هوای او را تغییر دهد و به اصلاح حال او را خوب کند.
با این شرایط مصرف مواد مخدر و یا الکل نیز یک راه فوری برای رسیدن به حال و حس خوببرای وی به نظر میآید. فرد به جای سعی در تغییر حال از درون به سمت این موارد بیرونی و مصنوعی میرود. البته که در ابتدا حال وی به شدت و به صورت کاذب خوب به نظر میرسد.
کم کم فرد به این حال کاذب خوب وابسته میشود و همواره این ترس را دارد که ممکن است دوباره این حال خوب را از دست بدهد و به حال بد قبلی برگردد. پس مصرف مواد مخدر یا الکل یا هرچیز بیرونی اعتیاد آور را ادامه می دهد.
با این شرایط فرد مستعد اعتیاد، کم کم به اجبار به مصرف میرسد. او مجبور است برای رسیدن به حال خوبی که روزهای ابتدای مصرف پیدا میکرد، مقدار و وعدههای مصرفش را افزایش دهد. چیزی طول نمیکشد که فرد معتاد میشود و دیگر نمیتواند بدون مصرف مواد مخدر زندگی کند.
الگوی روانی و ذهنی این افراد بیشتر قربانی بودن است. آنها عقیده دارند که به دلیل شرایط بیرونی قربانی شدهاند و تا چیزی از بیرون تغییر نکند آنها نمیتوانند اعتیاد خود را ترک کنند. با این الگو، انکار در فرد مصرف کننده رشد پیدا میکند. وی که کم کم دچار مشکلات ناشی از اعتیاد میشود، شرایط بد زندگیاش و حتی مصرف مواد و اعتیادش را نیز انکار میکند.
روان شناسان مراکز ترک اعتیاد بر این باورند که اولین قدم برای کمک به یک فرد معتاد در جهت ترک اعتیاد، کمک به او برای شکستن دیوار انکارش است.
یکی دیگر از الگوهای روانی و رفتاری در افراد مستعد اعتیاد، بیمسئولیتی و اهمال کاری است. افراد معتاد به طور کلی وظایف روزمره خود را انجام نمیدهند و به مسائل و مشکلات به موقع رسیدگی نمیکنند. به همین خاطر همواره با کوهی از وظایف و کارهای عقب افتاده روبرو هستند.
این امر باعث میشود که آنها دنبال راهی معجزه آسا برای حل این مشکل باشند. در ابتدا مصرف مواد مخدر و الکل دوای کاذبی برای حل مشکل آنها به نظر میآید. فرد مستعد اعتیاد، در چند بار ابتدایی مصرف خود انرژی کاذبی میگیرد و سعی میکند کارهای خود را با تمرکز و سرعت انجام دهد. مشکل اینجاست که پس از چند وقت دیگر با مصرف مواد مخدر این انرژی در او ایجاد نمیشود.
بعد از این دوره مصرف، مواد مخدر به جای انرژی و تمرکز برای آنها دیگر بیخیالی و بیتفاوتی به ارمغان می آورد. فرد معتاد دیگر مواد مصرف میکند تا بیخیالیاش نسب به شرایطش بیشتر شود. این شرایط پناهگاه امنی برای او به حساب میآید تا فارغ از شرایط واقعی زندگی به اصطلاح در آسایش باشد.
عوامل اجتماعی مستعد کننده بیماری اعتیاد
از نظر کمپ فرمانیه یکی از اصلیترین عواملی که باعث اعتیاد به مواد مخدر یا الکل در جوانان می شود، مساله پذیرش اعتیاد در فرهنگ آن جامعه است.
یعنی در هر جامعهای که مقبولیت مصرف مواد مخدر از هر نوعی بالاتر برود، شیوع و گسترش اعتیاد نیز بیشتر میشود. در حال حاضر متاسفانه میبینیم که در بین جوانان و حتی نوجوانان مصرف سیگار و قلیان بسیار عادی شده و عادی شدن مصرف نیکوتین، پله اول برای شیوع اعتیاد در جوانان است.
رویکردهای تجاری در حال حاضر در جهان در افزایش میزان اعتیاد به مواد نیکوتینی بسیار تاثیرگذار بوده است. به عنوان مثال در بسیاری از فیلمهای تلویزیونی و سینمایی، مصرف سیگار و الکل و حتی سایر مواد مخدر بسیار امر عادی ای شده است. در موارد زیادی، قهرمانان داستانها در هنگام سیگار کشیدن هستند.
همین طور میبینیم که در جمعهای دوستانه نیز مصرف مواد محرک مانند گل نیز امری عادی تلقی شده و بعضا حتی ادعا میشود که این مواد اعتیاد ندارند.
امروزه در عصر اطلاعات و رسانههای اجتماعی زندگی میکنیم. ما به عنوان یک مرکز ترک اعتیاد با سابقه، در میان مراجعان خود میبینیم که رسانهها مخصوصا شبکههای اجتماعی در اینترنت توانستهاند تاثیر بالایی بر روی عواطف و احساسات افراد بگذارند.
در این رسانهها متاسفانه بسیاری از افراد به اصطلاح معروف، تصویری غیر واقعی از شرایط زندگی خصوصی خود نشان می دهند که دائما در حال خوشگذرانی هستند. در مهمانیهای آن چنانی رفت و آمد دارند و عکسها و فیلمهایی از آنها در حال مصرف نیکوتین، الکل و یا حتی برخی دیگر از مواد مخدر را منتشر میکنند.
نکته بسیار حائز اهمیت در این جا، این است که بخش عمدهای از مردم در سراسر جهان، نه چنان پولدار هستند و نه چنان مشهور. اما این نوع انتشار اقرارآمیز شرایط زندگی موجب میشود که مردم عادی مخصوصا جوانان دچار خود کم بینی شده و دیگر نمیتوانند با واقعیت زندگی خود کنار بیایند. کمکم الگوهای رفتاری آنها به سمت نارضایتی و ناامیدی از زندگی پیش میرود.
با این شرایط دیگر نمیتوانند از زندگیشان لذت ببرند و سعی میکنند به سمت دنیایی بروند که آنها را از این شرایط دور کند. تجربه کمپ ترک اعتیاد فرمانیه نشان میدهد که دقیقا در این نقطه فرد برای فرار از واقعیت به سمت مصرف مواد مخدر و اعتیاد پیش می رود.
در حال حاضر نه تنها در ایران بلکه در اکثر نقاط جهان، محصول حرکتهای رسانهای این بوده که مردم در زیاده خواهی، حرص، تنوع طلبی، اسراف، هیجانخواهی غرق شدهاند، که البته این خواست رسانه است تا بتواند مخاطب بیشتر جذب کند و آگهی بیشتری را نیز بفروشد.
با این الگوهای اجتماعی، کشش افراد به سمت راه حلهای فوری و تغییرات معجزهآسا است. دیگر به هیچ وجه تلاش و کوشش شبانهروزی برای بهبود مد نظر قرار نمیگیرد. مصرف مواد مخدر هم یک راه حل فوری و در روزهای ابتدایی مصرف معجزهآسا به نظر میآید.
افراد مصرف کنندهای که برای ترک اعتیاد به مرکز سم زدایی فرمانیه میآیند، بارها در صحبتهای خود با مشاوران این کمپ ترک اعتیاد، عنوان میکنند که برای فرار از واقعیتها به سمت مصرف مواد مخدر رفتهاند و اعتیاد آنها معمولا از چیزهایی کوچک که در اجتماع امری عادی شده بود، شروع شده است.
عوامل معنوی مستعد کننده بیماری اعتیاد
یکی از اصلیترین نیازهای بشر در طول تاریخ، پیدا کردن معنا و دلیل برای زندگی کردن بوده. این موضوع در تمام کتب تاریخی و مخصوصا در ادبیات کهن فارسی قابل مشاهده است.
این دغدغه یافتن معنا علاوه بر مشکلاتی که دارد، انسان را در مسیر رشد و پیشرفت و کمال قرار میدهد. قطعا هیچ نسخهای برای تمامی افراد بشر کار نمیکند. هر کس میتواند معنایی برای زندگی کردن مخصوص خودش داشته باشد. البته در قدیم و جوامع سنتی، یک باور و یک مدل معنوی برای تمامی افراد آن جامعه جوابگو بود اما در عصر تحولات کنونی، چه در زمینه فرهنگی و چه ارتباطی، این مدل دیگر کارایی ندارد.
در اینجا با دغدغه جدید بشر در عصر جدید روبرو میشویم و آن دغدغه پیدا کردن معنا و مفهوم زندگی معنوی در هر شخص است. این مساله گاهی تمام زندگی یک شخص را در بر میگیرد. البته این دغدغه جنبه مثبت هم دارد و جزو اصلی زندگی انسان برای حرکت به سوی کمال است.
اما لبه دیگر این مساله، احساس پوچی و بیمعنایی را نیز به وجود میآورد. انسانی که به این مرحله رسیده باشد بیشتر در پی این است که این نیاز ارضا نشده را با افراط در لذت طلبیها جبران کند. این جاست که مواد مخدر و اعتیاد یک گزینه جدی برای این افراد به شمار میرود.
نتیجهای که از این مجموعه مطالب میگیریم این است که بیماری اعتیاد مثل سایر بیماریها نیست که درمان شناخته شده و مشخصی داشته باشد. این بیماری حاصل از عوامل ژنتیکی، روانی، اجتماعی و معنوی است.
مشاورین ترک اعتیاد در کمپها و مراکز سم زدایی باید به این موارد دقت زیادی داشته باشند. زیرا نمیتوان نسخهای واحد برای همه معتادان به مواد مخدر پیچید. باید سعی شود، هر یک از عوامل تاثیر گذار در اعتیاد برای هر فرد به صورت جداگانه بررسی شود. تا بتوان برای درمان و ترک اعتیاد آن فرد راهکارهای موثرتری ارائه کرد.
این جاست که میبینیم چقدر تبلیغات ترک اعتیاد یک روزه و چند روزه از طریق یک قرص یا دارو خنده دار و مضحک است. بیماریای که برای هر فرد باتوجه به عوامل بسیار زیادی به وجود آمده، چطور میتواند از طریق یک قرص واحد آنها در یک دوره کوتاه درمان شود!
راهکار عملی مرکز ترک اعتیاد فرمانیه
مشاوران مجرب کمپ ترک اعتیاد فرمانیه، در اولین مرحله مراجعه هر فرد به این مرکز سم زدایی، سعی میکنند شناخت کلی ای نسبت به شرایط فرد بیمار به دست آورند. در طول دوره درمان در این مرکز نیز در جلسات مشاوره گروهی و فردی، مشاوران با توجه به شناخت بیشتر نسبت به فرد بیمار، راهکارهای مناسبی برای وی و خانواده او برای زندگی بدون مصرف مواد مخدر ارائه میکنند.
این امر باعث میشود تا علاوه بر ترک اعتیاد از نقطه نظر جسمی، در آینده نیز احتمال مصرف مجدد مواد مخدر و لغزش بسیار کاهش یابد و فرد امید بیشتری برای زندگی بدون مصرف مواد مخدر داشته باشد.
محوریت اعتیاد، تبدیل حس بد به حس خوب
به عنوان روانشناس در بهترین و موفقترین مراکز ترک اعتیاد تهران این جمله را زیاد میشنوم: وقتی مواد میزنم حسم خوب میشود و هیجان منفی از بین میرود. اما در ابتدا باید با مواردی که در انسان حس بد ایجاد میکند آشنا شویم.
چه مواردی حس بد ایجاد میکند؟
- عصبانیت
- بیقراری
- غمگینی
- اضطراب
- بی حوصلگی
- تنها ماندن
- خستگی
- طرد شدن
- خجالت
- حسادت
- کلافگی
- درد بدنی
- بی خوابی
چه مواردی حس خوب ایجاد میکند؟
- موفقیت تحصیلی
- خانواده
- پول
- شغل
- دلخوشی
- فعالیت هنـری
موفقیت تحصیلی
اصولا رسیدن به هدف در ما حس خیلی خوبی ایجاد میکند. حال این هدف میتواند موفقیت در زمینه تحصیلات و طی کردن مدارج بالا باشد.
خانواده
وجود خانواده حمایتگر که در تمام لحظات زندگی در کنار فرد و پشتیبان او هستند حسی خوب و دلگرم کننده در فرد ایجاد میکند و میتواند در موفقیتهای بیشتر وی تاثیرگذار باشد.
پول
گاهی برخی خانوادهها که به کمپ خصوصی ترک اعتیاد مراجعه میکنند مواردی را بیان میکنند :
اینقدر پول داشت میرفت مواد میخرید، کوکائین میزد سرکار هم نمی رفت، خرج خانه را هم میداد و آب از آب تکان نمیخورد.
باید بدانیم ماهیت پول خوب است چون باعث ایجاد آسایش می شود ولی ابزار آرامش نیست. بعضی افراد امکانات آسایش مثل ماشین، خانه، ویلا دارند ولی آرامش ندارند. پس الزاماً کسی که پول دارد نمیتواند حس خوبی داشته باشد. در واقع آرامش در گرو پول داشتن یا نداشتن نیست.
شغل
شغل میتواند باعث ایجاد حس خوب در فرد شود زیرا برای انسان هویت ایجاد کرده و حس خوب بوجود میآورد. به طور مثال کسی که خیاط است وقتی از او میپرسند شغل شما چیست؟ میگوید من خیاط هستم. شغل خیاطی به این فرد حس خوبی میدهد چون احساس می کند به واسطه این شغل هویتی دارد.
دلخوشی
سعی کنیم برای این که ما حس خوب داشته باشیم از دلخوشیهای کمی ساده تر لذت ببریم. مثلا کسی که با همسرش در یک زمینههایی تفاهم ندارد نباید همه دلخوشیها از زندگیاش برود. همین که سقفی بالای سرش هست، غذای خوبی درست میکند و یا فرزندان خود را میبیند که درس میخواند و موفق هستند همین موارد باعث ایجاد حس خوب در فرد میشود. اگر آخر هفته اعضای خانواده دورهم جمع میشوید و کنار هم هستید این هم دلخوشی هست که باعث ایجاد احساس خوب میشود. تمرین کنیم از کوچک ترین لحظات زندگی استفاده کنیم و دلخوشی و حسهای خوب ایجاد کنیم.
اگر پدر و مادرها بتوانند با مسائل کوچک این حس خوب را ایجاد کنند و به فرزندان خودشان منتقل کنند نوجوان آنها با اولین آسیب بیرون نمی زند و گرفتار بیماری اعتیاد نمیشود.
فعالیتهای هنری
فعالیتهای هنری جزء مولفههایی است که میتواند حس خوب زیادی در فرد ایجاد کند. طبق تحقیقات مردم در دو حالت به موسیقی گوش میدهند. یک زمانی که خیلی شاد هستند و یک زمانی که خیلی غمگین هستند.
منظور از فعالیتهای هنری الزاماً موسیقی نیست بلکه هر فعالیت هنری که فرد بتواند انجام بدهد که حس خوب در او ایجاد کند مثل گل آرایی
مطلب مرتبط: کمپ ترک اعتیاد الکل فرمانیه: مصرف الکل چه تاثیری بر روی مغز نوجوانان می گذارد؟
افراد برای رهایی از حس بد چه میکنند؟
گشتن در خیابان
اگر پدری برای این که خودش را از حس بد رها کند لباس بپوشد و از خانه بیرون برود به فرزند خودش یاد داده زمانی که حالت خوب نیست میتوانی از خانه بیرون بزنی.
خیلی از افراد گشتن در خیابان را برای رهایی از حس بد استفاده میکنند ولی جوابگو نیست. ما به عنوان روانشناس که سالهاست در حوزه ترک اعتیاد فعالیت داریم توصیه میکنیم وقتی حمله عصبی به شما دست میدهد اشکالی ندارد بیرون بروید و قدم بزنید ولی نه این که همیشه این کار را انجام دهید.
بنابراین برای این که از این حس بد نجات پیدا کنیم به عنوان مولفهای که بخواهیم همیشه استفاده کنیم در نظر نگیریم مخصوصاً کسانی که نوجوان دارند چون الگوی مستقل محسوب میشوند.
صحبت کردن با دوستان
صحبت کردن با دوستان هم برای رهایی از حس بد گزینه خوبی است اما به فرزندان خود یاد بدید که چه کسی دوست تر و بهتر از پدر و مادر. بعضی از بچهها با پدر دوست هستند و بعضی دیگر با مادر نزدیکتر. بگذارید نوجوان خودش انتخاب کند که با پدر صحبت کنه یا مادر. ما به عنوان والدین باید بدانیم دوستان فرزندمان چه کسانی هستند. مثلاً در جلسات روانشناسی که در مراکز ترک اعتیاد برگزار میشود از پدر و مادر میخواهیم نام پنج مورد از دوستان فرزندشان را بگویند.
رفتن به منزل اقوام
به مهمانی بروید به شرط این که حال دوستان خودتان را خراب نکنید. به دوستان نگوییم که حالم خراب بوده آمدم خانه تو.
خوابیدن
خوابیدن هم برای بعضی افراد باعث میشود از حس بد رهایی پیدا کنند.
تماشای تلویزیون
تماشای تلویزیون و دیدن برنامه مورد علاقهتان میتواند حس شما را تغییر دهد.
خوردن تنقلات
برای رهایی از حس بد خوردن تنقلات اسانس دار و صدادار مثل چیپس توصیه میشود. زمانی که چیزی مثل چیپس یا خیار میخوریم صدا می دهد. این صدا محرکهای بیشتری را به مغز تحمیل می کند در نتیجه مغز سریعتر آرام میشود.
اصولاً آقایان وقتی اعصابشان خرد است سیگار میکشند. ترجیح این افراد این است که دود سیگارشان را ببینند. زمانی که سیگار میکشند و دود آن را میبینند حس بهتری دارند چون چند حواس درگیر میشود. با درگیر شدن حواس بیشتر افکار بد زودتر میپرد زیرا مغز در آن واحد روی بیش از یک موضوع نمیتواند تمرکز کند.
موبایل کامپیوتر
سعی کنید همیشه کلیپهای زیبا که مورد علاقه تان است در موبایل خود داشته باشید و زمانی که حال و حس خوبی ندارید نگاه کنید. با این کار به سرعت حستان تغییر میکند زیرا حس به سرعت قابلیت تغییر دارد.
کتاب
کتاب برای کسانی که اهل کتاب خواندن هستند گزینه بسیار مناسبی است. هر کس بنا به سلیقهای که دارد یک مدل کتاب را انتخاب می کند. کتاب رمان، شعر، قرآن و ….
صبر کردن
طبق تحقیقات آستانه صبر ایرانیان ۸ ثانیه است که یک فاجعه محسوب میشود. آستانه صبر در موقعیت های اجتماعی سنجیده میشود. مثلاً پشت چراغ قرمز
ما ایرانیها آستانه صبرمان پایین است حتی ریسک سبقتهای پرخطر را به جان میخریم.
بعضی آدمها غیر منطقی هستند در مقابل این آدمها چقدر صبر کنیم؟
باید بدانیم که در مقابل آدم خوب، خوب رفتار کردن هنر نیست. در مقابل آدم صبور، صبور رفتار کردن هنر نیست. اگر در موقعیتی که طرف تهاجمی است و بد صحبت میکند، عصبانی است و توهین میکند بتوانیم آرام باشیم و صبر کنیم هنر است. در موقعیتهای تنشزا و نامناسب اگر رفتار مناسب نشان دهیم هنر کردیم.
زمانی که مخاطبان شما افرادی تحمیل گر و غیرمنطقی هستند سعی نکنید پاسخ بدهید بلکه عبور کنید، رد شوید. وارد بحث نشوید مثلاً بگویید درباره این موضوع بعدا صحبت میکنیم یا مثلا بگویید هنوز قانع نشدم ولی باید راجع به این موضوع بیشتر فکر کنم.
ناامیدی چیست؟
تا به حال برای شما پیش آمده که حس ناامیدی سراغتان بیاید؟ حس سرخوردگی، شکست عاطفی، حس خیانت، بیعدالتی، تنفر مواردی هستند که برای انسان حس ناامیدی ایجاد میکنند. از بین این موارد کدامیک برای شما شدیدتر است؟
حس سرخوردگی
چه فاکتورهایی میتواند زمینه ساز بروز بیماری اعتیاد شود؟ برای یک فرد حس سرخوردگی برای فرد دیگر شکست عاطفی اما به طور ویژه در مورد جوانان و نوجوانان ایجاد حس سرخوردگی حس ناامیدی شدیدی ایجاد میکند در نتیجه ممکن است به اعتیاد پناه ببرند.
طوری صحبت نکنیم که باعث ایجاد سرخوردگی در دیگران شود حتی به عنوان شوخی. مراقب ادبیات گفتاریمان باشیم. مراقب شوخی کردنمان باشیم.
شکست عاطفی
شکست عاطفی برای همه انسانها ایجاد حس ناامیدی میکند. محققان تحقیقاتی را انجام دادند و بحرانهای زندگی را لیست کردند. ۱۰۰ بحران استخراج شد و ۵ بحران اول را پیدا کردند. فکر میکنید 5 بحران اول زندگی چیست؟
- شکست عاطفی
- از دست دادن عزیزان
- داشتن بیمار در منزل
- طلاق
- مهاجرت رفتن بچه ها از خانه ( سربازی، ازدواج )
اولین انتخاب افرادی که شکست عاطفی میخورند رفتن به سمت اعتیاد و مصرف مواد مخدر است.
حس خیانت
مواردی وجود دارد که ممکن است اصلا خیانتی در کار نباشد اما زمانی که علائمش را احساس میکنیم حس ناامیدی به سراغمان میآید.
خشم
آیا خشم ایجاد ناامیدی می کند؟
بله خشم هم میتواند حس ناامیدی بسیار زیادی در افراد ایجاد کند به خصوص در مورد افراد عصبی و پرخاشگر و تهاجمی. این افراد خیلی مواقع حس ناامیدی سراغشان میآید.
بیعدالتی
بی عدالتی هم جزء مواردی است که احساس ناامیدی زیادی ایجاد میکند مثلا در خانوادهها تبعیض قرار دادن بین بچهها حس ناامیدی زیادی را در کسی که مورد تبعیض واقع شده ایجاد میکند.
تنفر
سعی کنید تا جایی که امکان دارد از واژه تنفر استفاده نکنید بلکه به جای آن بگویید خوشم نمیآید، دوست ندارم چون کلمات بار دارند. مثلا بگویید نسبت به فلان آدم احساس خوبی ندارم نه این که بگویید ازش متنفرم.
آیا حس بد قابل یادگیری است؟
بله حس بد اکتسابی است. به عنوان مثال مادر غذایی را میخورد و میگوید این غذا چیه؟ اصلا از این غذا خوشم نیامد. فرزند او هم با وجود این که هنوز تجربه این غذا را ندارد به دلیل حس بد مادر غذا را نمیخورد.
سهم یادگیری در دوران کودکی و نوجوانی
تنظیم هیجان یک مهارت است آیا شما میتوانید در موقعیتهای پرتنش هیجانات خود را مدیریت کنید؟ هیجان بهتر باعث موفقیت بیشتر میشود و بالعکس هیجان منفی سرخوردگی بیشتری ایجاد میکند. اساس اعتیاد حسبد است و درمان آن آموزش در دوران کودکی و نوجوانی میباشد. باید به کودک و نوجوان خود یاد بدهیم از راه درست حس بد را به حس خوب تبدیل کند. اصل یادگیری در ۵ سال اول زندگی رخ میدهد و اگر میخواهیم جوان ما معتاد نشود میبایست از همان دوران کودکی شروع کنیم.
دلایل اعتیاد به مواد مخدر
- افزایش لذت جنسی
- مُد شدن مواد مخدر
افزایش لذت جنسی دلیل اعتیاد به مواد مخدر
بدون شک بسیاری از معتادین وجود دارند که انس اولیه آنان با مواد مخدر تحت تاثیر انگیزهی موفقیت در امور جنسی و یا شاید کسب لذتهای جنسی غیر معمول و یا استثنائی بوده است.
رابطه مشروبات الکلی و ماری جوانا با امور جنسی
اعتیاد به الکل یا مشروبات الکلی نمونه بسیار خوبی از آنگونه مواد مخدر است که غالبا به جهت خواص آن در تقویت قوای جنسی مصرف میگردد، به ویژه آنکه فرد را از بند قیود و موانع رها نموده و موجب ابراز آزادانه تمنیات جنسی وی که در حالت عادی مخفی میماند میگردد و امکان آمیزش جنسی وی را فزونی می دهد.
بسیاری از مردم (مرد و زن) از احساسات جنسی سرکوب شده خود رنج میبرند و خاصیت الکل این است که موانع بازدارنده و محدود کننده را از میان بر میدارد. نکته مهم این است که مصرف زیاد الکل، احتمالا مردان را از نظر جنسی ناتوان نموده و زنان را از رسیدن به ارضاء باز می دارد.
ماری جوانا شهرت بسیاری برای تقویت نیروی جنسی دارد. پس از الکل ماری جوانا شاید متداول ترین ماده مخدر تفریحی در جهان باشد اما تاثیر آن بر فعالیت جنسی شناخته نشده است اگرچه تحقیقاتی در این مورد انجام گرفته است.
در رابطه با عوارض ماری جوانا بر مغز در مقاله دیگری به طور مفصل توضیح دادهایم که توصیه میکنیم حتما بخوانید.
آزمایش درکتر اریک گود در رابطه با ماری جوانا و اثر آن بر رابطه جنسی افراد
هنگامی که دکتر «اریک گود» از دانشگاه ایالتی نیویورک از دویست نفر از مصرف کنندگان ماری جوانا برای تشریح تاثیر این مادهی مخدر بر آنان نظرخواهی نمود، نزدیک به سه چهارم افراد زیر پوشش مطالعهی نمونهای، مدعی شدند که ماری جوانا واکنش جنسی آنان را افزایش داده، و اظهار نمودند که ماری جوانا کیفیت تجربه جنسی را بهبود میبخشد، اما تمنای آنان را نسبت به کسی که جذابیتی دارد افزایش نمی دهد.
مصرف کنندگانی که به طور معمول ماری جوانا مصرف مینمایند ادعا نمودند که مصرف این ماده مخدر در ارضای جنسی آنان موثر بوده است. این نکته را باید بیافزایم که بعضی از ناظرین بر این باورند که افرادی که مصرف ماری جوانا را میآزمایند از رابطه ی جنسی بهتری برخورداند زیرا احساس می کنند که این ماده ی مخدر آنان را از موانع بازدارندهی معمول رهانده و مستمسکی برای بروز رفتاری است که در حالت عادی نسبت به انجام آن احساس تقصیر و یا شرمساری می نمایند.
تاریخچههای از اثرات مواد مخدر و پیدایش تاثیرات جنسی آن در دورانهای مختلف
تحقیقات کمپ ترک اعتیاد خصوصی فرمانیه نشان دهنده این است که در ایالات متحده مواد مخدری که به طور سنتی به عنوان تقویت کننده قوای جنسی شناخته شده عبارتند از: کوک، پیوت، پسیلوسیب، ماکسی کانا (که نام دیگر آن قارچ سحرآمیز است).
کوک که امروز به صورت کوکائین مد شده است سه هزار سال پیش به عنوان ماده مخدر برای مهمانیها در میان اعضای خانوادهی سلطنتی «این کا» متداول بود. پیوت یک گیاه کاکتوس است که در جنوب ریوگراند در مکزیک یافته میگردد و از این گیاه مس کالین که ماده مخدری اوهام آور است گرفته میشود.
در میان این مواد مخدر ماده ای که پیش از همه به عنوان یک «داروی جنسی» ادعا می گردد قارچ اوهام آور «پسیلوسیب» است. در گذشته یک کشیش اسپانیایی در قرن هفدهم اظهار داشت افرادی که این قارچ را خوردهاند شهوت جنسی آنها برانگیخته شده است. دون ژوان نیز این قارچ را مصرف مینمود و در دویست سال اخیر در موارد بسیاری خاصیت شهوت آفرینی این مادهی مخدر گزارش گردیده است.
مطلب مرتبط: آیا لغزش به یکباره اتفاق می افتد؟
فکر به افزایش لذت جنسی توسط مواد مخدر، دلیلی محکم بر لغزش دوباره
حقیقت این است که هیچ یک از این مواد تاثیر واقعی به عنوان تقویت کننده نیروی جنسی نداشته و نمیتوان فردی را با دادن این مواد از نظر جنسی تحریک نمود. بهترین اثری را که میتوان از این گونه مواد انتظار داشت کاهش قید و بندهای اجتماعی معمول و یا افزایش احساس لذت جنسی است. با این حال این آثار خود به تنهایی برای جلب بسیاری از مصرف کنندگان کافی بوده است و شکی نیست که اگرچه در مورد خواص یاد شده بسیار مبالغه و اغراق شده است اما آوازه بلند آنها بسیاری از زنان و مردان را طی دو دهه اخیر به سوی خود کشانیده است.
این روزها مادهی مخدری که به عنوان مادهی اثر بخش در امور جنسی شناخته شده کوکائین است و بسیاری از افرادی که به طور معمول کوکائین مصرف مینمایند با امید به کسب لذت بیشتر از زندگی جنسی خود به این عادت روی آورده اند.
مطلب مرتبط: لغزش چیست؟
از دیدگاه مشاوران مرکز سم زدایی و قطع مصرف ما این موضوع واقعا مهم نیست که فلان مادهی مخدر بر روی امور جنسی تاثیر دارد یا نه. مصرف کنندگان هر ماده ای که به گمان آنان در تقویت قوای جنسی موثر میباشد به این امید دل خوش کرده اند، در نتیجه مرد یا زنی که باور دارد این مواد مخدر احساس جنسی او را تقویت می نماید یا موجب افزایش لذت جنسی او میگردد بدون شک از تاثیر آن مواد برخوردار می شود.
اما نکتهی خطرناک این است که با مصرف این مواد و کسب لذت جنسی بیشتر مصرف کننده اتکای بیشتری بر استفادهی از آن مییابد، زیرا حتی هنگامی که شما «خیال میکنید» که این مواد موثر میباشند باز هم امکان گرفتار شدنتان در چنگال آنها وجود دارد. زیرا در حقیقت همین خیال مبنای انواع بسیاری از اعتیادات و لغزش دوباره است.
تاثیر مواد مخدر بر روی نیروی جنسی
در این قسمت با انواع مواد مخدر و تاثیر آنها روی میل جنسی افراد و مشکلات دراز مدت این مواد مخدر آشنا خواهید شد. داروهای زیادی برای برطرف کردن مشکلات و نیازهای جنسی افراد در بازار موجود است. این داروهای خاص با توجه به نوع اختلال هایی که ایجاد می کنند باید توسط پزشک تجویز شوند زیرا ممکن است افرادی که دارای بیماری های خاصی هستند با استفاده از این داروها باعث ایجاد مشکل شوند.
گاهی ممکن است کسانی که به اختلالات جنسی مبتلا هستند از مواد مخدر استفاده کنند که مشکل آن ها را در کوتاه حل کند اما در دراز مدت باعث بروز مشکلات جدید و غیرقابل جبرانی در فرد میشوند.
مطلب مرتبط: کمپ ترک اعتیاد: ترامادول چیست؟ و اعتیاد آن چه عوارضی دارد
انواع مواد مخدر و تاثیر آنها بر میل جنسی
روان گردانها
در جشنها و مهمانیها استفاده از قرص های روان گردان رایج شده است. مهمترین این روان گردان ها قرص اکستازی و آمفتامین میباشد. این داروها توهم زا هستند و باعث انرژی کاذب در فرد می شوند. این داروها باعث کاهش میل جنسی نیز میشوند.
ماریجوانا
ماریجوانا نیز مانند بقیه مواد مخدر ممکن است تاثیر منفی روی میل جنسی فرد مصرف کنند گذارد. ماروجوانا در کوتاه مدت باعث ایجاد سرخوشی میشود ولی در بلند مدت باعث کاهش تستوسترون خون میشود و سپس کاهش توان و میل جنسی افراد میشود.
ترامادول
ترامادول باعث کاهش حس لامسه می شود و باعث تخریب ساختار شخصیتی و کاهش میل جنسی و ایجاد افسردگی در فرد می شود.
الکل
الکل نیز باعث کاهش حس لامسه می شود. الکل اثر معکوسی بر میل جنسی و توان جنسی دارد به این خاطر که الکل باعث بهم ریخت تعادل هرمونی بدن می شود و به سلول ها و کبد صدمه وارد میکند.
مُد شدن مواد مخدر، دلیل گرفتاری در دام اعتیاد
تاثیرات مد شدن مواد مخدر مانند مد لباس و اتومبیل
مواد مخدر نیز مانند لباس و اتومبیل تحت تاثیر مد است. در ایالات متحده آمریکا اکنون کوکائین مادهی مخدر روز است. مصرف این ماده مخدر تا چند سال پیش ناشناخته بود، اما در سال 1983 در گزارشی که توسط مجله تایم منتشر گردید نشان داده شد که 11درصد از آمریکاییهای بالغ بیش از یکی دوبار این ماده مخدر را آزمایش کردهاند. صنایع کوکائین ایالات متحده، تقریبا یک برابر مجموع صنایع فیلم و ضبط موسیقی در این کشور است و سالیانه 45 تن کوکائین تولید مینماید و در آمدی در حدود 25 میلیارد دلار دارد.
مد شدن مصرف کوکائین حتی قوانین را زیر سوال برد
مد مصرف و اعتیاد به کوکائین ( کوک چیست ؟)در میان افراد حرفهای جوان در ایالات متحده آنچنان بالا گرفته که قوانینی که برای کنترل آن وضع گردیده از سوی بسیاری از مردم مانند قوانین منع مصرف الکل در اوایل قرن حاضر، قوانینی عقب مانده از زمان تلقی میگردد. امروزه در میان بعضی از جوانانی که در حرفهی بازرگانی به کار مشغولند، مصرف کوکائین مانند دو گیلاس مشروب که قبلا با ناهار میخورند، مد شده است.
آن سوی مرز در مکزیک یکی از جدیدترین مدهای سوء مصرف مواد مخدر استنشاق تولیدات احتراق آمیز است. گروههایی از کودکان کم سن و سال که خانه خود را ترک کردهاند و در خیابانها پرسه میزنند از مصرف مواد ارزانی مانند چسب که بالقوه کشنده است لذت میبرند. این نوع اعتیاد یکی از مسائل مهم در مکزیک است.
مدی که مناطق مختلف را به اعتیاد کشاند
کوکائین در میان بازرگانان آمریکایی و تمام افراد برجسته، استنشاق چسب در بین کودکان مکزیکی، آرام بخش هایی چون گروه اعتیاد آور بنزودیازپین ( قرص بنزودیازپین چیست ؟) در میان زنان میان سال در تمام جهان غرب مد شده است. زنان امروز والیوم را به همان دلیل مصرف مینمایند که زنان قرن نوزدهم در مناطق فقیر نشین منچستر تریاک مصرف میکردند اما این که والیوم ماده مخدری است که در دسترس بوده و همگان پذیرفته اند که بر ذهن تاثیر مفیدی دارد.
به طور کلی بنزودیازپامها مانند ماری جوانا یک ماده مخدر رایج بین طبقه متوسط اجتماع است. کوکائین ماده مخدر طبقه ثروتمند و هروئین ماده مخدر طبقهی پایین اجتماع است. بدیهی است که بر این قانون استثنائاتی نیز وارد است. مد روز بودن مواد مخدر بر مصرف نوع مواد متداول آن اثر بسیاری دارد. در بعضی نواحی جهان فردی که بخواهد در اجتماع پذیرفته شده و یا افراد گروهش او را تایید نمایند باید همواره مادهی مخدر مصرف کند.
در میان بعضی گروههای سنت گرای سرخ پوستان غرب نیز مصرف کردن ماری جوانا از مصرف نکردن آن بیشتر پذیرفته شده است. در میان روستائیان بخشهای کوهستانی آندز هنوز جویدن برگ کوک بیش از نجویدن آن معمول است. در میان طبقه کارگر شمال انگلستان فردی که از مصرف مشروبات الکلی پرهیز کند مانند زن فاحشهای در میان زنان تارک دنیا، متمایز خواهد بود و احتمالا به دلایل مختلف احساس ناراحتی خواهد نمود.
فاجعه آمیز اینکه، پسر چهارده سالهای که خود هروئین مصرف نمیکند در صورتی که تمام هم مدرسهای هایش هروئین مصرف نمایند، احساس تنهایی میکند. جوان خجالتی که تمام دوستانش دخانیات مصرف مینمایند اگر سیگار نکشد دست و پایش را گم میکند. دانشجویی که دیگر هم دانشکدهای هایش ماری جوانا مصرف می کنند ممکن است یک احساس اجتماعی برای همرنگ شدن با سایرین او را وادار به کشیدن ماری جوانا نماید. معذالک مهمتر از همه چگونگی تاثیر مد روز در مصرف مواد مخدر در تمام سطوح جامعه است. اطفال به گونهای تربیت مییابند که مواد مخدر را به عنوان جزئی معمولی از زندگی روزانه تلقی مینمایند. آنان میبینند که پدر و مادرشان برای اجتناب از خیالات، خوابیدن و مداوای سردردهای معمولی دارو مصرف مینمایند.
قبول کردن مصرف دارو به عنوان بخش اصولی و درست زندگی در قرن بیستم
دیدگاه قابل توجه ما در مرکز سم زدایی فرمانیه این است که دیگر جای شگفتی نیست که افراد مواد مخدر را برای از میان برداشتن یکنواختی و رویارویی با فشار و تحمل بار سنگین کار استفاده مینمایند. همگانی شدن سوء مصرف دارو در قرن بیستم را تا حدی بایستی نتیجه قصور اعضای حرفهی پزشکی و صنایع داروسازی دانست که موفق بودهاند ما را وادار سازند مصرف دارو را به عنوان بخش اصولی زندگی در قرن بیستم بپذیریم. اگر بگویم که «آشنا شدن با چیزی موجب ضدیت با آن می شود» عبارتی کلیشهای است اما این بیان مسلما در مورد داروها صدق مینماید. زیرا ما تنها آموختهایم که داروها را مصرف نموده و از امتیازات آن برخوردار گردیم. اما هنوز نیاموختهایم هراسی از آن داشته باشیم.
تاثیر فشار و استرس زندگی بر روی اعتیاد
یکی از دلایلی که باعث میشود انسان به سمت مصرف مواد مخدر و اعتیاد برود، همین استرس و فشار است. ظاهرا به نظر نمیرسد که زندگی قرن بیستم فشار بیش از اندازهای را بر ما وارد نماید. آنان که بخت به قدر کافی یارشان بوده تا در جهان مدرن امروزی زندگی نمایند، معمولا از غذای کافی برخوردار بوده و تقریبا بدون استثنا بر فراز سر خویش سقفی دارند. نیازهای اساسی ما معمولا به خوبی برآورده میشود و نگرانی ما در مقایسه با نیاکان و یا میلیونها انسانی که در بخشهای کمتر توسعه یافته جهان زندگی میکنند اندک است. انسان عصر حجر روزهای خود را با نگرانی برای یافتن غذای کافی و سرپناهی که شب را در آن به سر برد سپری مینمود و ما آن مسائل بنیادی را به راستی و به خوبی از میان برداشتهایم.
سبب بنیادی استرس و تنش کجاست؟
اینکه چرا ما این روزها را از تنش رنج میبریم ناشی از یک دلیل اساسی است. بدن ما دیر زمانی پیش طرح ریزی گردیده و برای اجتماع مدرن نامناسب است. ما برای این نوعی زندگی لحظهای که در آن همیشه احتمال داشت ببری با دندانهای تیز در گوشهای در کمینمان باشد، ساخته شدهایم و بهدرد آن گونه شرایط میخوریم. اگر با یک موقعیت ناگهانی روبرو شویم بدنهای ما به سرعت عکس العمل نشان میدهد. عضلات ما جمع میشود، قلب ما تندتر میزند، فشار خون ما بالا میرود، در عروق ما آدرنالین وارد میگردد، به داخل معده ما اسید ترشح میشود و بدن ما در وضعیت یک بسیج فوری قرار میگیرد.
تمام این تغییرات فیزیولوژی برای تجهیز مقاومت ترتیب مییابد. این تغییرات ما را در مبارزه، فرار، پریدن و بالا رفتن از کوه با سرعت غیر معمول و نسبتا استثنائی یاری میکند. ضربان تندتر قلب تضمین مینماید که خون هرچه بیشتر به عضلات رسد و در نتیجه مقدار اکسیژن فراوانی در اختیار آنها قرار گیرد. بالا رفتن فشار خون نیز برای هدف مشابهی است. اسیدی که به داخل معده ترشح میگردد موجب می شود هر غذایی که در آن است سریعا به انرژی قابل استفادهای تبدیل شود.
این ویژگی بنیادی انسان برای بقاء، که هر کس عکس العمل فوری نداشت زنده باقی نمیماند، از نسلی به نسل دیگر منتقل گردید. افرادی که توانایی فرار، پریدن، بالا رفتن از کوه یا جنگیدن را نداشتند توسط ببرهای درنده و خون آشام از پای در میآمدند. بر اساس اصول ساده علم ژنتیک توسط روند معمول سلکسیون امروزه بخصوص ما برای مقابله با دنیایی پر از ببرهای تیز دندان خطرات جسمانی غیر منتظره آمادگی داریم.
مطلب مرتبط: MDMA (یا همان قرص و ماده مخدر M ) چیست؟ + اثرات مخرب این ماده اعتیاد آور بر مغز و سلامتی
متاسفانه این واکنشهای طبیعی و خودکار دیگر مناسب نیستند و در واقع به جای کمک بازدارندهاند، زیرا ما دنیای خود را بسیار سریعتر از آنچه که بدنهای ما قادر به پذیرش آن باشند تغییر دادهایم. به جای اینکه با یک ببر تیز دندان، گلهای از گرگها یا یک گراز وحشی روبرو گردیم احتمالا با بیکاری، قبض گاز، مامورین رسمی پلیس روبرو میشویم.
هیچکدام از این مسائل جدید را نمیتوان به آسانی حل کرد. ضربان شدیدتر قلب، فشار خون بیشتر و یا عضلات گرفته پاسخگوی هیچیک از این مسائل نمیتوانند باشند.
چنین تغییرات ناگهانی در تاریخ هیچگونه سابقهای ندارد. طرز فکرها، مدها، ترسها، احساسات و انگیزهها به سرعت تغییر شکل یافته است. تغییرات بنیادی در هدایت کشتی، امور پزشکی، علوم، تاکتیکهای نظامی، کشاورزی، صنعت و غیره چهرهی دنیا را بهکلی دگرگون ساختهاند. اما بدن ما همان است که چندین هزاران سال پیش بوده است. هزاران سال برای انطباق بدن انسان زمان میطلبد و ما بیش از آنچه برایمان مفید باشد به سوی جلو شتافتهایم.
امروزه واکنشهای بدن ما برای حمایت از خود متاسفانه درخور و مناسب نیست. در مواجه شدن با صورتحساب سنگین گاز که توان پرداخت آن را نداریم، در رویارویی با تحقیقات حقوقی که تاب تحمل آن را نداریم، به هنگام بیکاریهای ناشی از عوامل خارج از کنترل، یا روبرو شدن با نظام اداری متکی به قدرت که هیچگونه مسئولیتی نیز آن را محدود و تعدیل نمیکند، حتی برای یک نیاز ساده به یافتن فضایی برای پارک اتومبیل، واکنش ما همان است که در قدیم بوده است. عضلات ما منقبض میشود و قلب ما تندتر میزند. اما این واکنشها که برای تهدیدهای جسمانی بوجود آمده در چنین شرایط دردی را از ما دوا نمیکند.
در واقع این واکنشهای سنتی جسمانی از جهت دیگر نیز نامناسباند، زیرا واکنش تند برای مسائل مدرن ما که از نظر زمانی به درازا میکشد نه تنها نامناسب است بلکه مسلما مضر خواهد بود. برای نمونه اگر برای تورم و بیکاری احتمالی نگران هستید، فشار خون شما بالا میرود و ضربان قلب شما تندتر میشود، تا زمانی که نگرانی شما ادامه یابد و این نگرانی ممکن است ماه ها یا حتی سالها ادامه داشته باشد.
نکته مهم دیگری که باید در نظر گرفت این است که ما در مقابل تنشها، واکنشهای گوناگونی داریم. عملا این فشار یا تنش نیست که سبب پدید آمدن مشکلات میگردد بلکه عامل مهمتر ناشی از نحوهی واکنش هر فرد است. کسی که در مقابل تنشها مقاومت بیشتری دارد ممکن است در مقابل هرگونه خطر، تهدید یا مشکلی بدون ناراحتی دوام آورد در حالی که فرد دیگری که مقاومت کمتر در مقابل تنش دارد ممکن است از رویارویی با تنشها و فشارهای معمولی هم صدمه ببیند.
طنز موضوع این است که فردی که احتمالا کمترین توانائی را در رویاروئی با دنیای مدرن دارد، قادر است دنیای پر از خطرات واقعی جسمانی را به بهترین وجه تحمل نماید و آنان که برای واکنشهای فوری در مقابله با وحوش و دیگر تهدیدهای جسمانی مواجهه هستند در مواجهه با مسائل مهم و بلندمدت و لاینحل به سرعت صدمه میبینند. از طرف دیگر آنان که در مقابل تهدیدهای جسمانی واکنش کندی نشان میدهند و در نتیحه در دنیای آمیخته با مسائل جسمانی مشکلاتی دارند تحت تاثیر مسائل و خطرات نوعی قرن بیستم قرار نمیگیرند.
مطلب مرتبط: چرخه اعتیاد، چیزی که مانع می شود فرد معتاد نتواند به تنهایی اعتیاد خود را ترک کند
اعتیاد از جمله آثار فشار و استرس در زندگی
نتایج این تنشها و فشارها نیز گوناگون است و در بعضی افراد اختلالات جسمانی پدید میآورد. اکنون مدارک بسیاری موجود است که نشانگر رابطهی مستقیم تنش و فشار با ناراحتیهای جسمانی مانند امراض قلبی، آسم، زخم معده و بینظمیهای پوستی است. بیماریهای جسمی ناشی از تنش این روزها شدیدا متداول شده و مسائل روانی ناشی از آن نیز درصد بیشتری از جامعه را تحت تاثیر قرار داده است. در میان هر گروه سنی، هرگروه اجتماعی، هر طبقه، هر حرفه و هر جنسیت، شمار زیادی از مردم از یکی از بی نظمیهای رایج یعنی، اضطراب، عصبی بودن، بی خوابی و غیره، رنج میبرند و این مشکلات عصبی و روانی است که غالبا به نوعی از اعتیاد منجر میشود.
افراد معتاد در شرایط مختلف برای جلوگیری از استرس چه موادی مصرف میکنند؟
نوع مادهی مخدری که مورد استفاده فرد تحت فشار قرار میگیرد به طبیعت محیط زندگی و نیز معاشرین نزدیک وی بستگی بسیار دارد.
یک هنر پیشهی بین المللی سینمایی احتمال دارد که به طرف کوکائین و اعتیاد به آن کشیده شود، یک معدن چی به آبجو و سیگار بگراید و یک زن خانه دار به یکی از ترکیبات داروئی بنزودیازپام متوسل شود. نوع ماده مخدر انتخاب شده و به سنتها و انتظارات محلی نیز بستگی دارد. در شرق طریق سنتی برای برخورد با فشار آرام کردن واکنشها در مقابل تنش است.
تریاک و هروئین به خصوص برای اینگونه نیازها بسیار مناسباند زیرا مصرف کننده را هم آرام و هم خشنود و راضی میسازد و انگیزهها خواستها و انتظارات وی را کاملا از بین میبرد اما در غرب مردم احساس میکنند که باید به راه خود ادامه دهند و بیپروا باقی بمانند و الکل که موانع را از میان بر میدارد ماده مخدر بسیار مناسبتری برای آن گونه واکنشها است.
بالاخره نوع ماده مخدری که افراد مصرف مینمایند به نوع مراقبتهای پزشکی موجود نیز بستگی دارد. در جایی که پزشک فراوان است بسیاری از مردم به مصرف ترکیبات دارویی بنزودیازپام روی میآورند.
به هر حال با هر دلیلی انسان به سمت مواد مخدر کشیده شود لازم است سریع تر برای نجات خود از این مواد افیونی و ساختن زندگی خود اعتیاد را ترک کند و به سمت زندگی سالم برود. در این راه کمک گرفتن از کمپ ترک اعتیاد میتواند بسیار موثر باشد و شما را سریعتر به نتیجه برساند.
یکنواختی زندگی دلیل اعتیاد بسیاری از معتادان
همانطور که مشاوران و مددیاران کمپ ترک اعتیاد خصوصی فرمانیه بارها در جلسات هفتگی با خانوادهها عنوان کردهاند، یکنواختی یکی از فشارهایی است که در جامعه ما کمتر بدان توجه میگردد و ما معمولا آن را تنها یک حالت آزار دهنده بیاهمیت و موقت تلقی میکنیم و معتقدیم که محرکی زود گذر است و یک کتاب خوب، یک مصاحبت جالب یا گردشی خوش آیند در خارج از شهر آن را برطرف مینماید. اما حقیقت چیز دیگری است زیرا شواهدی بسیار گواه بر این است که یکنواختی سبب اصلی تنش، اضطراب و افسردگی است.
به اعتقاد کمپ ترک اعتیاد فرمانیه پنچ گروه از مردم احتمالا از یکنواختی زندگی رنج میبرند:
گروه اول افراد مستعد اعتیاد: افراد بیکار
یکی از این گروهها میلیونها نفر بیکاری است که برای یافتن کار حتی امیدی به آینده نیز ندارند. تقریبا در هر یک از کشورهای به اصطلاح متمدن تعداد روزافزونی از مردان و زنان بسر میبرند که میدانند هیچگاه موفق به یافتن کاری نخواهند بود. در حالیکه این شرایط خود به اندازه کافی ناامید کننده است، جوانانی که مدرسه را قبل از پایان رها مینمایند و در طول عمر خود بیکار خواهند ماند نیز زندگی وحشتناکی را میگذرانند.
از سوی دیگر مکانیزه شدن کارخانه ها و سازمان یافتن ادارات نیز موجب شده است که نیاز به کارگران کارخانه ها و یا کارمندان ادارات روز بروز کاهش یابد. کاهش پی در پی کارگران و شاغلین در کارخانه ها و ادارات باعث کم شدن تقاضا برای صنایع خدماتی نیز میگردد، زیرا افزایش گرایش به کامپیوتر و تکنولوژی برتر ما را در این چرخش بیانتها گرفتار مینماید و سطح بیکاری افزایش خواهد یافت.
از آنجا که جامعه ما گرایش به اشتغال دارد و در آن موقعیت و احترام به خود بسته به داشتن شغل و برخورداری از مقام و قدرت است، عدم اشتغال میتواند عوامل بسیار زیان باری را ایجاد نماید. فردی که کار خود را از دست میدهد یا به هیچوجه قادر به یافتن کاری نیست، بدون شک احساس تقصیر شدید و عدم موفیت مینماید و روزهای بسیار خسته کننده، یکنواخت و پی در پی را در پیش روی خواهد داشت.
گروه دوم افراد مستعد اعتیاد: افرادی که دیگر تقاضایی برای کار و حرفه آنها وجود ندارد
گروه دیگر افرادی هستند که تقاضایی برای کار آنان وجود ندارد و اگر کاری نیز داشته باشند بازدهی کافی ندارد و در نتیجه انگیزهای برایشان ایجاد نمیکند. تا چند سال پیش تقریبا تمام کارها نیاز به نوعی مهارت داشت. از یک صنعتگر انتظار میرفت که انگشتان چابک و دستهای ماهری داشته باشد. از یک کارمند انتظار میرفت که در بکارگیری لغات و محاسبه اعداد مهارت داشته باشد.
اما امروزه در ادارات و کارگاهها میلیونها نفر شاغلند که کار آنان بدون مسئولیت است. دستگاههای کامپیوتر و تبدیل لغاتی وجود دارد که نامه مینویسند و اعداد را با هم جمع کنند. دیکته لغات را تصحیح میکند. بایگانی را بسیار دقیقتر و سریعتر از هر کارمندی انجام میدهد. در کارخانجات هزاران نفر وجود دارند که کار آنان بیش از ایفای نقشی پرستار گونه برای ماشینهای پیچیده نیست. ماشینهایی که قادر است تعدادی بینهایت از محصولات بینقص را با آنچنان استانداردی تولید نماید که هیچ صنعتکاری هرگز نتواند با آن رقابت نماید.
اکنون ماشین تقریبا در هر گونه ارتباط کاری عامل اصلی شناخته شدهاست. کار به جای آن که ارضا کننده و غرور آفرین باشد برای مردانی که میتوانستند صنعتگرانی ماهر شناخته شوند، تنها به مراقبت از انبوه ماشینهایی که هیچگونه موقعیتی را برای نشان دادن استعداد، غرور و لذت آنان باقی نمی گذارد تبدیل گردیده است.
گروه سوم افراد مستعد اعتیاد: افرادی که زودتر از موعد بازنشسته میشوند
گروه دیگر را مردان و زنانی تشکیل میدهد که بنا به تقاضای خود زودتر از موعد بازنشسته شدهاند. در چندسال اخیر به گزارشات نشان میدهد افراد زیادی برای بازنشستگی زودتر از موعد تقاضا داردهاند.
پزشکان و روانشناسان مختلف نیز اذعان داشتهاند، افرادی که زودتر از موعد بازنشسته شدهبودند از وضعیت خود ناراضی بوده و شکایت کردهاند. زیرا حتی سادهترین کارهایی که به مهارت کمی نیاز دارد، هنوز نوعی قدرت، مفهوم، هدف و تماس اجتماعی را به فرد ارائه میکنند. انسان ممکن است راجع به کار، شرایط کار و کارفرمای خود شکوه نماید. اما حداقل موضوعی برای شکوه کردن دارد فردی که زودتر از موعد بازنشسته شده حتی این لذت ساده و این دلگرمی ابتدایی را نیز ندارد.
گروه چهارم افراد مستعد اعتیاد: جوانانی که آینده روشنی برای خود نمیبینند
چهارمین گروه جوانانی هستند که بدون هدف زندگی میکنند و بنابراین تلاش و انگیزهای نیز برای رسیدن به موفقیت ندارند. آنان هیچگونه آیندهی روشنی ندارند، در رویا نیز پناهگاهی برای خود نمییابند و آرزوهایشان تحقق نمییابد. بدین ترتیب آموزش در مدارس برایشان بیاندازه خسته کننده و غیر قابل تحمل میشود زیرا امید خود را از دست داده و دلیلی برای تلاش در راه انجام وظایف تحصیلی که آنان را به جایی نمیرساند نمیبینند.
گروه پنجم افراد مستعد اعتیاد: زنان خانه دار
بالاخره در میان زنان خانه دار افرادی هستند که شاید بیش از هر گروه دیگری در جامعه ما قربانی نظام یکنواختی عصر مدرن شدهاند. اگرچه آنان ممکن است در خانههای راحت و در نواحی خوب شهر زندگی نمایند و با مردان مناسبی ازدواج کرده باشند که شغل آنان از بازنشستگی و امتیازات خاص برخوردار است، اما به علت اینکه زندگی آنها بر محور ماشینهایی مانند ماشین لباس شویی، خشک کن، فریزر، فر برقی و توسترهای اتوماتیک (دستگاه هایی که نان را گرم می کند) برنامه ریزی شدهاست، موقعیتی برای ابراز استعدادها و تواناییهای واقعی خود ندارند.
یکنواختی نیروی محرکه برای افراد مستعد اعتیاد
به اعتقاد کمپ فرمانیه (مرکز ترک اعتیاد لاکچری و مدرن در شمال تهران) یکنواختی زندگی برای تمام این افراد نیروی محرکی است که بدون وقفه آن ها را به سوی نوعی اعتیاد میکشاند. البته این شرایط روز است که نوع اعتیاد آنان را تعیین مینماید.
برای نمونه زن خانه داری که زندگی یکنواخت و خسته کننده ای دارد اعتیاد به داروهای آرام بخش پیدا میکند. دانش آموزی که زندگی کمی برایش یکنواخت شده اعتیاد به چسب میشود و یا اگر در محل زندگی او مصرف هروئین متداول باشد ممکن است معتاد به هروئین شود و مردی که از زندگی تکراری خود خسته شده احتمالا برای هموار کردن آن هرچه بیشتر به طرف دخانیات یا الکل کشیده می شود.
این نکته از مدتها پیش با ثبات رسیده است که بین عدم اشتغال و افسردگی و نیز میان یکنواختی و دنبال خطر و هیجان ناشی از مواد مخدر رفتن رابطهای وجود دارد. در سالهای اخیر نشان داده شده که در کشورهایی امکانات رفاه اجتماعی در سطحی عالی عرضه میگردد، شرایط زندگی نهایتا سلامت جامعه را تضمین نمینماید، زیرا گرفتن مسئولیتهای فردی از افراد جامعه موجب نیاز واقعی آنان به چیزی میشود که برایشان نوعی شور و هیجان میآورد.
ما در کمپ ترک اعتیاد مدرن و با امکانات فرمانیه میبینیم که یکنواختی زندگی به عنوان یک عامل محرک همواره دست کم گرفته شده است و واقعیت آن در کتابی که توسط ویلیام بوروز تحت عنوان “عملی” برشته تحریر در آمد شاید به بهترین وجه تشریح گردیده باشد. نویسنده بنا به اظهار خود در سالهای اخیر تحت تاثیر شدید زندگینامه یک دزد تحت عنوان “شما نمی توانید موفق باشید” قرار گرفته که مدعی است سالهائی از عمر خود را در زندان گذرانده است. ویلیام بوروز زندگی این دزد در زندان را در تشابه با بی رنگی زندگی در شهرکی واقع در غرب مرکزی ایالات متحده که فاقد هرگونه برخورداری از یک زندگی واقعی است قابل توجه میداند.
قصد ما این بود که در این مقاله هشداری در رابطه با یکنواختی زندگی بدهیم. باید سعی کرد با برنامه، هدف و آرزوهای خوب، از بروز یکنواختی در زندگی جلوگیری کرد. در میان مراجعینی که برای ترک اعتیاد به مرکز ترک اعتیاد ما مراجعه میکنند بارها و بارها دیده شده که افراد فقط به خاطر تجربه چیز جدید و یا هیجان تازه شروع به مصرف مواد مخدر کرده اند. چه بسا این افراد اگر آگاهی بیشتری در مورد وضعیت موجود خود داشتند، انتخابهای بهتری را انجام میدادند. آنها بعد از استفاده از جلسات مشاوره با روانشناسهای متخصص حوزه اعتیاد، دریافتند که میتوانستند انتخابهای بهتر و سالمتری داشته باشند.
بررسی دلایل شخصیتی
سالهایی مدید کارشناسان و روانشناسان حوزه بیماری اعتیاد در سراسر جهان راجع به شناسائی اشخاصی که بیشترین احتمال اعتیاد برای آنان وجود دارد به بحث پرداختند. آشکار است که چنین دانشی بسیار مفید خواهد بود زیرا پزشکان را قادر به حفاظت بیمارانی مینماید که در معرض بیشترین تهدید بیماری اعتیاد قرار دارند. همچنین این دانش به مراکز سم دایی و ترک اعتیاد کمک خواهد کرد که از لحاظ شخصیتی به فرد معتاد کمک کنند تا شرایط بهتری پیدا بکند.
برای نمونه، گفته شده که اکثر معتادین مشکل شخصیتی دارند که موجب مشکلات اجتماعی است که نهایتا موجب پیدایش نیاز آنان به روی آوردن به مواد مخدر و پناه بردن به دیگر دست آویزهای خارجی میگردد.
راجع به خجالتی بودن، حساس بودن و بیش از اندازه عصبی بودن افرادی که معتاد میشوند بسیار بحث شده است. اینگونه افراد ممکن است در ظاهر خود را خوددار و قوی نشان دهند. اما به طور باطنی به علت هیجانات، ناآرام بوده و شدیدا به عشق و محبت نیاز دارند. در ایجاد رابطه نزدیک در افراد دیگر ممکن است مشکلاتی داشته باشند و تشخیص دهند که مواد مخدر با ایجاد آرامش و اطمینان به ایشان کمک مینماید و احساس تنهائی و ناامنی آنان را به آرامش مبدل میکند.
روانشناسان دیگر بر این باورند که معتادین معمولا بیکفایت بوده یا به نوعی احساس حقارت مینمایند و به کمک مواد مخدر نیاز دارند، زیرا در برآوردن انتظارات اجتماعی خود را همواره ناموفق میبینند. آنها به عنوان مثال معتادینی را عنوان مینمایند که در نتیجه عدم موفقیت در ارضاء انگیزههای والدین خود به مواد مخدر روی آوردهاند. این افراد از احساس شدید گناه رنج میبرند، بسیار کار میکنند و در معرض انتقاد قرار دارند. این گونه افراد هیچ گونه اعتمادی به خود نداشته، یا اعتماد به نفسشان کم است و ممکن است بسیار بیش از آنچه که فکر میکنند، موفق باشند. آنان غالبا تحت تاثیر احساس شدید ناامیدی دائمی و عدم موفقیت شخصی هستند و نیز ممکن است از یک احساس ناگفتنی، حتی ناخودآگاه عصبانیت علیه یکی یا هردو والدین خود رنج برند.
افزون بر این گفته شده است که اکثر معتادین رفتار کودکانه دارند، افسرده بوده و رفتارشان افراطی است، از هوش سرشار برخوردارند، از ناتوانی خود در کسب موفیت احساس شکست مینمایند، افرادی نامنظم هستند. از مقررات سرپیچی میکنند، در مواجهه با فشار زندگی ناتوان و معمولا بیش از اندازه پرتوقع هستند. به نظر می رسد که تمام محققین به این نکته اشاره دارند که اگر قرار باشد معتاد در قالب یک لغت توصیف گردد بایستی از لغت “نابالغ” استفاده نمود. مردم مواد مخدر مصرف مینمایند زیرا فشار زندگی را نمیتوانند تحمل کنند و به اندازه کافی برای حل عاقلانه و فارغ از احساسات مسائل زندگی رشد نیافتهاند.
کمپ ترک اعتیاد فرمانیه معتقد است باورهای غلط در مورد اعتیاد کمکی به حل آن نمیکند
اما ما به عنوان یک کمپ ترک اعتیاد خصوصی و قدیمی اطمینان داریم که این باورها ما را به جایی نمیرساند. زیرا حقیقت این است که کمتر فردی در میان ما میتواند ادعا کند که زندگی خود را کاملا تحت کنترل دارد و همیشه قادر به رویاروئی با مشکلات و فشارها بوده است. اکثر ما اقرار بر این داریم که تحت بعضی شرایط احساس عصبیت، نقص، عدم کفایت و یا سرکشی مینمائیم. در واقع این گونه عکس العملها به عوض نقض، امتیاز محسوب میگردد و به جای اینکه بر کیفیت زندگی ما صدمه وارد آورد عاملی در جهت بارور نمودن آن است زیرا این عدم اطمینانها است که خود ما را به پیش میراند و موفق مینماید و این ضربه پذیریها و سرکشیهای انسان است که برای وی اندیشههایی آفریننده به ارمغان میآورد.
مطالعهی شخصیت جدا از عوامل، به هیچ وجه موفقیتی را به بار نخواهد آورد. در اینجا برای اثبات این ادعا دو نکته را بایستی ذکر نمود:
شخصیت انسان چیزی شکننده و ضربه پذیر است که یا میتوان تغییر بسیار کمی در آن ایجاد نمود و یا اصلا نمیتوان برای آن کاری انجام داد. به هرحال باید کم و بیش آن را تسخیر ناپذیر دانست. انسان ممکن است بتواند طرز تفکر و انتظارات خود را در صورتی که ثابت شود زیان بار و مخرب میباشند، تعدیل نماید. اما بنیاد شخصیتی خود را نمیتواند تغییر دهد و نباید هم به این کار وادار گردد. تاریخ پر از شواهدی است که نشان میدهد افرادی که ضعیفترین شخصیت ها را دارند مهمترین خدمات را به جامعه نموده اند.
شخصیت فرد عامل تعیین کننده ایجاد اعتیاد نیست بلکه شرایطی که او را احاطه میکند عامل تعیین کننده است. همهی ما بالقوه ضربه پذیر هستیم و نیز همهی ما ضعفها و ترسهایی داریم.
تنها عاملی که معتادین را از غیر معتادین جدا میسازد این است که معتاد در شرایطی قرار گرفته که طی آن ثابت شده شخصیت وی بیش از اندازه شکننده است. در حالی که فرد غیر معتاد از محیطی که در آن قادر است احساس کفایت و کنترل نماید منحرف نشده است. آنان که از معتاد نشدن خویش احساس غرور و رضایت دارند باید بخاطر داشته باشند که این سرنوشت و بخت ما انسانها است که شرایط ضربه پذیری و نهایتا نیازهای ما را تعیین مینماید.
مرکز ترک اعتیاد فرمانیه برای حل این مشکل چه برنامه ای دارد؟
امکانات کمپ خصوصی و لاکچری ترک اعتیاد فرمانیه، از جمله روانشناسان و مددیاران متخصص این مجموعه به بیمار و خانواده آن از طریق جلسات خصوصی و گروهی کمک میکنند تا بسیاری از مشکلات شخصیتی خویش را شناسایی کند. با این کار فردی که به تازگی قطع مصرف کرده، آگاهی بیشتری از شخصیت خود دارد. این امر موجب میشود تا احتمال لغزش و مصرف دوباره از طریق نواقص شخصیتی در فرد کاهش داشته باشد.
البته این پایان ماجرا نیست. خانواده فرد معتاد نیز باید همگام با او در راستای شناخت مشکلات شخصیتی خود و بیمارشان گام بردارند.
بررسی بیماری اعتیاد در حوزه روانشناسی
مصرف مواد مخدر و محرک فرد را از رشد فکری و روحی که هر انسانی نیازمند آن می باشد بی بهره میکند
اعتیاد در فرد بیش از آنکه باعث ایجاد رنج های جسمانی شود موجب از بین رفتن امید و عزت نفس میشود
کمپ ترک اعتیاد و الکل فرمانیه: اگر نگاهی کوتاه به آسیبهای مصرف مواد مخدر بیندازیم، به سرعت متوجه میشویم که مصرف مواد مخدر علاوه بر خطرات سلامت جسمی افراد، تهدیدهای بزرگی برای سلامت روان فرد و جامعه به همراه دارد. اعتیاد در فرد بیش از آن که باعث ایجاد رنجهای جسمانی شود موجب از بین رفتن امید و عزت نفس میشود و آن فرد را از رشد فکری و روحی که هر انسانی نیازمند آن میباشد بی بهره میکند. همینطور اعتیاد هزینههای بسیار زیادی را برای یک خانواده به همراه دارد برای اینکه فرد بیمار نیاز شدیدی به تهیه و مصرف مواد مخدر دارد که حتی ممکن است فرد مبتلا به بیماری اعتیاد به سمت اعمال مجرمانه کشیده شود. معمولا بعد از گذشتن مدتی از مصرف مواد مخدر، فرد باعث ایجاد اختلالهای مختلف در روابط خانوادگی میشود و به سرعت به فردی خودخواه تبدیل خواهد شد.
بر اساس آمارهای جدید وزارت بهداشت، اعتیاد در تمام گروهها و طبقات اجتماعی از جمله بین تحصیل کردهها در حال گسترش میباشد. پس بنابراین دیگر فقط افراد فقیر، کم سواد و ناآگاه دچار بیماری اعتیاد نمیشوند.
بسیاری از مردم فکر میکنند که تنها دلیل مصرف مواد مخدر و مواد محرک فرد، اصرار دوستان آن فرد بوده است. در حالی که این اصرار فقط یکی از انگیزههای مصرف مواد مخدر میباشد و انگیزههای دیگری هم مانند کنجکاوی، فراموش کردن مشکلات و دردها، ایجاد احساس خوب، پیدا کردن لذت و آرامش موقتی وجود دارند که در فرد باعث ایجاد آتش اعتیاد میشود.
البته دانشمندان معتقد هستند که عوامل ارثی و ژنتیکی نیز در اعتیاد یک فرد تاثیرگذار میباشد. اما هنوز به این نتیجه نرسیده اند که آیاد اعتیاد والدین از طریق ژنها به فرزند میرسد یا نه.
مطلب مرتبط: تعریف کمپ ترک اعتیاد فرمانیه از انواع مواد اعتیاد آور
در عوامل فردی که موجب رفتن فرد به سمت مواد مخدر میشوند، بیماری های عصبی و روحی نقش بسیاری مهمی دارند. کسانی که دائما معرض فشارهای عصبی قرار دارند بیشتر از دیگران در خطر دچار شدن به بیماری اعتیاد قرار دارند. که این افراد برای تسکین دردهای خود که البته به صورت موقتی میباشد به مواد مخدر روی میآورند.
حتی در نوجوانان از سن 16 سال تا 24 سالگی گرایش بسیار زیادی به مواد مخدر دارند. بعضی از اشخاص نیز با خصوصیات خاص خودشان بیشتر در معرض بیماری اعتیاد قرار میگیرند. برای مثال فردی که به خاطر خجالت توان “نه” گفتن به دوستش را ندارد، ممکن است به هر تعارف ساده دوستان مواد مخدر را مصرف کند. یا فردی که درونگراست و فکر می کند که با مصرف مواد مخدر می تواند با بقیه ارتباط برقرار کند که برعکس اعتیاد به مرور زمان این مشکلات را بیشتر و بدتر خواهد کرد.
بنابراین باورهای نادرست باعث می شود که افراد یک دیدگاه مثبت و دلیلی برای مصرف مواد مخدر خود پیدا کند که این باورهای نادرست باعث نادیده گرفته شدن مشکلات و تخریبهای اعتیاد در فرد میشود.
همینطور دلایل زیادی بر اعتیاد در اثر مشکلات خانوادگی وجود دارد مانند محبت کم در خانواده، تبعیض بین فرزندان آزادی بیش از حد، سخت گرفتن بیش از حد، رفاه بسیار زیاد اقتصادی، فقر و بیکاری و بسیاری موارد دیگر که باعث ایجاد میل به مصرف مواد مخدر در فرد می شود.
در طرف دیگر بسیاری از افرادی که به بیماری اعتیاد دچار هستند درک درستی نسبت به ترک اعتیاد ندارند و فکر می کنند که ترک اعتیاد فقط قطع مصرف مواد مخدر می باشد ولی اعتیاد یک بیماری مزمن است که جسم، روح و روان فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. و وقتی فرد معتاد درمان بیماری خود را شروع می کند متوجه می شود که با مصرف مواد مخدر فقط به جسم خود آسیب نرسانده است بلکه با مصرف مواد مخدر باعث ایجاد آسیب های شدیدی در روح و روان خود شده است. پس وقتی که فرد معتاد در مسیر بهبودی قرار می گیرد می فهمد که با مصرف مواد مخدر باعث ایجاد اختلالات شدیدی در روان خود شده است و فقط درد فیزیکی در ترک اعتیاد دیگر مطرح نیست بلکه باید از لحاظ روحی نیز درمان شود و بهبود یابد.
کنار آمدن با عواطف درونی، اولین قدم برای ترک اعتیاد
پس اولین قدم برای ترک اعتیاد یک فرد معتاد این است که با عواطف درونی خود کنار آید و این را قبول کند که در مقابل بیماری اعتیاد ضعیف و ناتوان است و قبول کند که آن مواد مخدر باعث آشفته شدن بیشتر زندگی اش شده است.
افکار اشتباهی که در جامعه نسبت به اعتیاد وجود دارد باعث می شود که تمام القاب زشت را به فرد معتاد نسبت دهند و آن را از جامعه ترد و سرزنش کنند. در حالی که آنها باید بدانند اعتیاد یک بیماری مزمن است و این بیماری اعتیاد است که جسم و روح فرد را کنترل می کند و باعث انجام رفتارهای نامناسب با عرف جامعه میشود.
راهکار ما در کمپ ترک اعتیاد و مرکز سم زدایی از مواد مخدر، محرک و الکل فرمانیه این است که در کنار روند قطع مصرف، به فرد درگیر اعتیاد کمک کنیم تا بتواند با عواطف درونی خود و عوامل و شرایط بیرونی خود بهتر کنار بیاید. این امر مساله مهمی بعد از ترک اعتیاد است و کارشناسان مجرب کمپ ترک اعتیاد فرمانیه با روش های نوین سعی در حل این مشکل در فرد در حال ترک دارند.
مطلب مرتبط : درمان بی حوصلگی و افسردگی بعد از ترک اعتیاد
رابطه میان بیماری اعتیاد و فضای مجازی
فضای مجازی باعث تسریع راه ورود مواد مخدر برای فردی که در خطر است شده است. درست است، زندگی مجازی یعنی دور شدن از واقعیت و قرار گرفتن در رویا و در یک دنیای جدید غیر واقعی. پس فضای مجازی نیز مانند مواد مخدر باعث ایجاد حس غیر واقعی و غیر طبیعی در درون انسان میشوند.
اما فضای مجازی مانند چاقوی دست قصاب و چاقوی دست قاتل میباشد که نشان میدهد چاقو اشکالی ندارد اما طرز استفاده از چاقو است که نشان دهنده این موضوع است که آیا چاقو خوب است یا بد. همین قضیه برای فضای مجازی نیز صدق میکند. بعضی از مواد مخدر میتوانند در مصارف پزشکی کاربردهای بسیار زیادی داشته باشند. مانند مرفین که برای تسکین درد استفاده میشود.
وقتی که شما در فضای مجازی غرق می شود و یک حس خوب و حال خوب پیدا میکنید مانند این است که مواد مخدر مصرف کنید تا به آن حس غیر طبیعی برسید. اما چه دلایلی باعث افتادن این اتفاق میشوند؟ لیست زیر، موضوعاتی هستند که باعث می شود که ما در هنگام استفاده از فضای مجازی به حس خوبی برسیم:
- افرادی که خیلی زود تسلیم میشوند
- استرس مستر (بعضی افرادی که استرس مستر دارند)
- اعتماد به نفس کم و پایین
- کمی خودشناسی
- وابسته بودن به دیگران
- پراخشگری
- احساس وظیفه همیشگی ( نداشتن مهارت نه گفتن)
- غر زدن
- بدون آرامش بودن
اعتیاد محصول چیست؟
اعتیاد محصول:
اعتماد به نفس کاذب
مغرور بودن
گفتن کلمه ” من بلدم ”
است. این افراد، افرادی هستند که درصد افتادن به دام اعتیادشان بسیار بالا میباشد.
در کمپ ترک اعتیاد فرمانیه ما سعی می کنیم به فرد درگیر بیماری اعتیاد کمک کنیم تا اعتماد به نفس کاذب خود را از بین ببرد، غرور خود را کنار بگذارد و یاد بگیرد که همه چیز را نمیداند.
جنبه های بیماری اعتیاد و رفتارهای مختلف که باعث ایجاد میل مصرف میشوند
اعتیاد، یک بیماری چند بعدی و غیرقابل کنترل می باشد. بعضی از کسانی که می خواهند فرد مصرف کنندای را ترک بدهند به دنبال راه های سریع چند روزه و بعضا چند ساعته میگردند و معقوله ترک اعتیاد را یک سم زدایی بیش نمیبینند. اما همانطور که گفته شد اعتیاد یک بیماری چند بعدی میباشد که ترک اعتیاد فقط مسئله سمزدایی و خارج شدن مواد مخدر از بدن فرد بیمار نمیباشد بلکه موضوع استفاده از روشهای مختلف و انجام کارهایی در زمینه بهبود بعدهای مختلف فرد مصرف کننده مانند جسمانی، روحانی، روانشناختی و … در هنگام ترک اعتیاد فرد مصرف کننده مطرح میباشد که از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا بیماری اعتیاد به شیوههای مختلف سعی به دام انداختن شما خواهد کرد.
برای پیشگیری از ایجاد این نوع اتفاقها قویتر کردن بعد روحانی و فکری شخص مصرف کننده لازم است که میتوانید در این زمینه از متخصصین و مشاورین کمپ ترک اعتیاد فرمانیه استفاده کنید و از آنها نیز در زمینههای مختلف و قسمت های مختلف مربوط به ترک اعتیاد مشاوره دریافت کنید.
همانطور که در بسیاری از مطالب کمپ ترک اعتیاد فرمانیه ذکر شد برای جلوگیری از اعتیاد باید فرزندان خود را از کودکی با رفتارهای خاصی مانند مهارت نه گفتن، کنترل جرات و انتخاب ها، جلوگیری از لجبازی و … آشنا کنیم تا در آینده رفتارها و اخلاقیات آنها باعث سوق پیدا کردن آنها به سمت مواد مخدر و بیماری اعتیاد را کاهش دهیم و جلوگیری کنیم.
رابطه لجبازی و مصرف مواد مخدر
یکی از عوامل مهمی که باعث مصرف مواد مخدر فرد می شود لجبازی میباشد. لجبازی به مرور در فرد مصرف کننده از زمان کودکی شروع شده و والدین فرد عملی در زمینه بهبود وضعیت فرد مصرف کننده نداشته و از کودکی نیز با رفتارهای نادرست بزرگ شده و به آن ها عادت کرده است.
برای مثال زمانی که شما فرزند خود را وادار میکنید که کاری را از روی لجبازی نسبت به شما انجام دهد باعث ایجاد و قوی تر شدن لجبازی فرد می شود و همین طور در آینده زمانیکه شما میخواهید فرد مصرف کننده را از مصرف موادمخدر بازدارید یا بدی های آن را بگویید با لجبازی حرف شما را گوش نخواهد داد و به بالعکس بیتشر به خلاف جهت مسیر شما خواهد رفت. پس زمانی که به این فرد بگویید که مواد مخدر بد است او میگوید خوب است و … که این موضوع در زمینههای مختلف دیگر زندگی آن فرد تاثیر خواهد گذاشت.
برای مشاوره همین حالا با مرکز ترک اعتیاد فرمانیه تماس بگیرید: